• Anonym (Matlagaren)

    Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?

    Vi har bjudit in några bekanta på middag till helgen. De är jättetrevliga, men dock veganer. Jag känner mig inte alls van vid att laga sån mat. Utan kött går väl att lösa, men när man verkligen inte får använda typ något av det man normalt har i maten.. Jag tycker inte maten blir god om man inte har smör, mjölk, grädde, etc i..

    Jag funderar därför.. kommer de att märka om jag har i smör och grädde och så? De kommer väl bara tycka maten är extra god i så fall.. Om de inte märker nåt tar de ju ingen skada och alla är nöjda, eller? De har alltså ingen allergi eller så utan det är bara deras eget påhitt. 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-14 11:01
    Denna tråd har ploppat upp igen efter nästan ett år. Därför ska jag uppdatera hur det gick.

    Jag lagade vegetarisk mat, men använde vanligt smör och vanlig grädde. De kom inte med några frågor eller invändningar. Efteråt berömde de maten som de tyckte var oerhört god :D Jag har haft dem här på middag ytterligare en gång sedan dess, med lyckat resultat.

  • Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?
  • Lyckobebisen

    Jag hoppas du inte är på riktigt, för fy vad otroligt respektlöst. 
    Skit i att vara så ego och bry dig om vad du tycker är godast och laga något riktigt gott till dina gäster istället.

    Våra grannar är veganer, jag har aldrig lagat veganskt innan vi började umgås, men med tips och råd så har jag också lärt mig. Plus att nu bakar jag veganskt en del för att kunna bjuda dem.

    De bjuder oss självklart bara på veganskt och jag som är så kinkig med maten har tyckt att det mesta är jättegott. De som inte tycker om veganmat har nog inte mött på så bra kockar bara.

         


    www.lyckobebis.blogg.se ♥ Sixten Vigor 5 mars - 2012
  • Anonym

    Men det är väl klart att du inte kan göra så! Väldigt otrevligt att försöka lura i någon mat de valt att avstå i från. Ja, de kommer att märka. Köp sojagrädde och mjölkfritt margarin.

  • Ordis
    Dracarys skrev 2013-04-08 18:18:30 följande:
    Vegankost fyller INTE någon funktion som något slags botemedel mot sjukdomar.

    Däremot kan många bli hälsosammare i allmänhet av att bli veganer, men det beror inte på veganismen i sig, utan på att man måste näringsplanera och börjar tänka igenom sin kost i samband med att man blir vegan. Du får precis samma effekt om du går från att vara normal tanklös allätare till att äta veganskt, att äta ekologiskt, att äta viktväktarkost, att äta GI eller att äta vilken annan kost som helst som kräver att man tar ett övergripande grepp och planerar sin mat enligt någon form av balanserad näringsmodell - oavsett om det ingår kött eller inte.

    Det avgörande för att må bra tack vare din kost är att maten är balanserad näringsmässigt och att portionerna har rätt storlek. PÅ det sättet kan man förebygga eller motverka många sjukdomar - oavsett om kosten innehåller protein i form av kött eller inte.
    Det är inte någon heller vad jag läst som påstår att kosten botar sjukdomarna. Där emot finns det fler studier som pekar på att vegetarisk kost minskar inflammationerna i leder samtidigt som vissa vegetabiliska fetter ökar inflammationerna, animaliskt fett anses vara antiinflammatorisk. Vissa reumatiker har man visat mår bättre om man utesluter gluten då gluten anses vara inflammationsskapande. Solhatt bör de med autoimmun sjukdom undvika då det stärker immunförsvaret och ökar där med aktiviteten i sjukdomen. Bota blir man dock inte (tyvärr)
    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
  • mawi12

    Byt ut mjölk mot soja/havre eller mandelmjölk (välj osötad) och smör går att använda mjölkfritt margarin eller olja... Inte så svårt.

  • Anonym (bumblebee queen)

    Ja, både veganerna och karmapolisen märker det!

  • Anonym
    Ordis skrev 2013-04-08 19:27:40 följande:
    Det är inte någon heller vad jag läst som påstår att kosten botar sjukdomarna. Där emot finns det fler studier som pekar på att vegetarisk kost minskar inflammationerna i leder samtidigt som vissa vegetabiliska fetter ökar inflammationerna, animaliskt fett anses vara antiinflammatorisk. Vissa reumatiker har man visat mår bättre om man utesluter gluten då gluten anses vara inflammationsskapande. Solhatt bör de med autoimmun sjukdom undvika då det stärker immunförsvaret och ökar där med aktiviteten i sjukdomen. Bota blir man dock inte (tyvärr)
    Omega 3, fet fisk alltså, botar också sjukdomarna....
  • Törnrosa

    Det finns vegetabiliska smör och margarin som är gjord på olja, ex becel (den vanliga, inte becel gold). De smakar som vanligt. Grädde har oatly en havregrädde som är helt ok, den enda jag har hittat som inte smakar havre utan mer som grädde. Den fungerar utmärkt i matlagning och du kommer inte märka någon skillnad. Har en dotter som är mjölkallergiker ;)

    Jag vet inte hur det är med grädde och smör men gissar att det är ungefär som med kött. Jag äter normalt inte kött (men äter lite nu när jag är gravid). Och om man inte har ätit kött på flera år och plötsligt äter en hamburgare (exempelvis) så får jag ont i magen i flera dagar. Så jag skulle definitivt märka om någon gav mig fel, förutom smaken förstås.

  • Killerhillary

    Hej, 

    Jag är nära vän med en kille som varit vegan sedan tonåren (i fyrtioårsåldern nu), och han kan detektera förvånansvärt små mängder med mjölkprodukter, fisksås, köttbuljong etc. Det gör han även i situationer där han inte förväntar sig att det ska finnas något animaliebaserat i maten. ("Hmmm, undrar om de haft i mjölkpulver i den här? Får jag se innehållsförteckningen"). 

    Det är ofta lätt att få till "etnisk" mat på ett bra sätt för vegetarianer och veganer tycker jag. Linsgrytor, kikärtsgrytor, thaimat (minus fisksås och naturligtvis köttbitarna). Olika former av tomatsåsbaserade såser. Chili sin carne eller tacos fungerar om du kan hitta en köttfärsersättning som inte innehåller mjölk- eller äggpulver (minns inte på rak arm om de gör det). 

    Jag tycker inte att du ska chansa (om du nu är på riktigt och detta inte är en trolltråd). Du kommer sitta och vara orolig och inte kunna njuta av middagen, de kommer bli grymt ledsna om "bluffen" uppdagas. Som flera skrivit, det finns bra hemsidor med veganmat for dummies, försök hitta något där!

    Lycka till! 

Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?