• Anonym (ts)

    nyttig billig frukost?

    Jag har börjat räkna kalorier för att få stopp på vikten men det är svårt att hitta bra frukost tycker jag. Vad ska man äta som man håller sig mätt på, som är lågt i kalorier och som inte kostar skjortan? Jag är ganska petig i maten och äter inte gröt tyvärr, jag har provat flera gånger för jag vet ju att det är en perfekt frukost men jag får kväljningar av detRynkar på näsan Mannagrynsgröt är gott men med socker och kanel kan jag inte tänka mig att det blir speciellt kalorisnålt... Kan inte äta kokt ägg heller (för ägg ska också vara bra har jag hört) , äggröra går bra men det känns också onyttigt... och vad är ett rimligt kaloriintag till frukost? Jag borde enligt en uträkning på internet äta strax under 1800 kcal för att hålla vikten och därmed ca 1300 kcal för att tappa vikt (per dag alltså!). Jag tycker det är jättesvårt att hitta mat som håller sig inom den begränsningen!

    Så frukost tips för en fattig, kräsen, stillasittande student skulle uppskattas Solig

  • Svar på tråden nyttig billig frukost?
  • Voluptuous Shalimar
    ModestyB skrev 2013-05-17 10:45:33 följande:
    Säg den LCHF som äter samma mängd kött och mejeriprodukter som livsmedelsverket rekommenderar-och dessutom äter helvegetariskt någon dag i veckan. Ett enda menyförslag som har dessa förutsättningar tas tacksamt emot.
    Tja, det går ju att missförstå allt. Har man missförstått LCHF så inbillar man sig kanske att man ska vräka på med kött och mejerivaror, men då äter man ju inte som det är meningen och tja, ska vi dra upp alla konstiga misstolkningar av dieter som finns (Lena Nyman levde visst på två flaskor vin och 12 ägg om dagen en period) så blir vi aldrig klara. Du behöver inte äta SÅ mycket crème fraîche eller majonnäs för att bli precis lika mätt som på ett par potatisar och/eller sallad. Dessutom rekommenderas de som vill gå ner i vikt mha LCHF att se upp med just mejeriprodukter.

    En vegetarisk LCHF-dag skulle kunna se ut så här:
    Frukost: 2 ägg och 2 msk grädde steks till omelett i en skvätt rapsolja. på toppen strös ca 1/2 dl riven ost.

    Lunch: 2 avocado med balsamico och olivolja, tomatsallad med lök och vinaigrette. 1 dl turkisk yoghurt med hallon och jordgubbar.

    Middag: blomkålsgratäng med spenat och fetaost.

    Och, bara för att klargöra: jag äter inte LCHF men tror stenhårt på den kosten. Skulle jag behöva gå ner i vikt skulle jag absolut börja äta så.
  • Voluptuous Shalimar
    ModestyB skrev 2013-05-19 20:10:44 följande:
    Det var ju inte speciellt lite mejeriprodukter det där inte...
    Say what?!? Många som äter vanlig blandkost äter ju en tallrik fil (2-3 dl) till frukost samt 1-2 mackor med smör och ost, samt dricker mjölk(!!!) äter glass ofta osv. Du tycker att 1 dl yoghurt, 2 msk grädde samt kanske 50 g fetaost är MYCKET mejeriprodukter? Hur mycket tycker du är "lagom"?

    Men OK. man kan ju undvika dem HELT också, även om alla medicinska rön talar för att mejeriprodukter är bra för kroppen.
  • ModestyB

    Vilka medicinska rön talar du om?
    Ja, det där var mycket mejeriprodukter. 50g fetaost? Massor av fett, ja, men sen massor av salt...inte särskilt nyttigt. 1 dl turkisk yoghurt är ju också mycket fett, men för fettet får du inte särskilt mycket protein.
    1/2 dl ost är också mycket fett, mycket salt, men inte särskilt mycket protein.

    Rätt kasst näringsinnehåll-och förutom avocado, rätt kassa fetter och på tok för mycket salt.

  • Voluptuous Shalimar
    ModestyB skrev 2013-05-20 16:07:07 följande:
    Vilka medicinska rön talar du om?
    Ja, det där var mycket mejeriprodukter. 50g fetaost? Massor av fett, ja, men sen massor av salt...inte särskilt nyttigt. 1 dl turkisk yoghurt är ju också mycket fett, men för fettet får du inte särskilt mycket protein.
    1/2 dl ost är också mycket fett, mycket salt, men inte särskilt mycket protein.

    Rätt kasst näringsinnehåll-och förutom avocado, rätt kassa fetter och på tok för mycket salt.
    50 g fetaost = ca 10 g fett
    1 dl turkisk yoghurt = ca 10 g fett
    1/2 dl riven ost (ca 20 g) = knappt 5 g fett
    2 msk grädde (30 g) = 12 g fett
    Detta gör tillsammans max 37 g fett. Tillkommer gör fettet från 2 avocados (ca 35 g) och totalt kanske 3 msk olja (45 g fett). Då landar vi på en summa av 117 g fett vilket ger 1053 kcal. Om man då lägger till dagens resterande kcal kommer det ändå inte att landa på skyhöga summor då fettet ersatt de kcal man skulle fått i sig från kolhydrater.

    Salt är som du vet livsnödvändigt och i och med att man använder ost/fetaost i en maträtt så utesluter man naturligtvis bordssaltet som krydda.

    Jag begriper inte riktigt vad du vill ha för källa på att kroppen behöver kalcium för bl a benuppbyggnad, men här finns lite information: www.halsosidorna.se/Kalcium.htm
  • Voluptuous Shalimar

    Och btw, 50 g fetaost ger ca 9 g protein, 20 g riven ost ca 5. Det är mao ett hyfsat tillskott till dagens proteinintag. om man räknar på att man bör få i sig 1-1,5 g per kg kroppsvikt.

  • ModestyB

    Jag kan lätt tänka ut hur många dagsmenyer som helst som ser bättre ut på alla plan, men men...
    Här har du ett filmtips, om du gått på mjölkmyten. Kalcium finns i många andra livsmedel. Anledningen till mjölkindustrin är just den att det är en industri, där lönsamma däggdjur används i djurfabriker.
    www.imdb.com/title/tt1567233/

  • Voluptuous Shalimar
    ModestyB skrev 2013-05-21 08:54:02 följande:
    Jag kan lätt tänka ut hur många dagsmenyer som helst som ser bättre ut på alla plan, men men...
    Här har du ett filmtips, om du gått på mjölkmyten. Kalcium finns i många andra livsmedel. Anledningen till mjölkindustrin är just den att det är en industri, där lönsamma däggdjur används i djurfabriker.
    www.imdb.com/title/tt1567233/
    Ja, som i ost och yoghurt. Lägg märke till att jag inte har med mjölk alls i min dagsmeny.

    Och återigen, själv äter jag blandkost men rätt lite kolhydrater och relativt mycket ost. Har suveräna värden.
  • ModestyB
    Voluptuous Shalimar skrev 2013-05-21 09:35:31 följande:
    Ja, som i ost och yoghurt. Lägg märke till att jag inte har med mjölk alls i min dagsmeny.

    Och återigen, själv äter jag blandkost men rätt lite kolhydrater och relativt mycket ost. Har suveräna värden.
    Alla mejeriprodukter är ju tillverkade av enorma mängder mjölk, så du har ju egentligen med litervis...
    Jag menar livsmedel utan mjölk, när jag talar om andra kalciumrika livsmedel.
  • Voluptuous Shalimar
    ModestyB skrev 2013-05-21 10:22:14 följande:
    Alla mejeriprodukter är ju tillverkade av enorma mängder mjölk, så du har ju egentligen med litervis...
    Jag menar livsmedel utan mjölk, när jag talar om andra kalciumrika livsmedel.
    OK. Du får dock äta oerhört mycket för att få i dig bl a kalcium och järn endast via vegetabilier. Alla gillar inte att äta enorma mängder.

    Att det är svårt att få i sig protein på en vegetarisk LCHF-kost är ju rätt uppenbart (om man dessutom ska hålla nere mejeriprodukter). Men om man äter kött/fisk 6 dagar i veckan tror jag inte att man lär lida brist.

    Jag kan tycka att det klankas ner i onödan på LCHF, argumenten som tas upp omfattar ju egentligen alla som inte äter extremt medvetet, miljövänligt, vegetariskt osv osv.
Svar på tråden nyttig billig frukost?