• Anonym (mamman)

    Gränssättning för barn

    Ni som har småttingar hemma.

    Jag har en dotter på 2,5 år och har nu en enmånadsbebis. Jag var hemma med min dotter 2 år och 3 månader och har haft massor av tid för henne. Nu har hon börjat förskolan och lite senare fick hon ett syskon.

    Eftersom jag har haft så mkt tid för henne så inser jag nu att vi inte haft några gränser för henne. Det har funkat så bra ändå. Men nu behövs gränser! Vi har börjat sätta det men fyfasen så jobbigt det är för oss alla att vänja oss :(. Vi känner inte igen varandra.

    Nu verkar jag så arg hela tiden och tjejen ledsen hela tiden. Det verkar ta sin tid att vänja sig :( men det är nödvändigt.

    Jag behöver era åsikter om gränssättning och gärna i vår situation.

  • Svar på tråden Gränssättning för barn
  • modsey

    förstår inte heller hur du menar faktiskt? Men ar du att hon fram tills nu bestämt allt och toppridit familjen i alla beslut?


    Att man inför mer regler eller ramar i takt med att barnet växer och blir äldre är ju ganska naturligt och den åldern din dotter är i är jobbig för många.
    Tror inte alls att man måste ha massa strikta gränser och regler bara för att vare sig innan eller då.
    Vettiga gränser som att inte kasta mat på mamma när man äter, eller att man inte får dra katten i svansen och liknande är mer självklara och har ett naturligt syfte

  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (E) skrev 2014-11-25 19:30:08 följande:

    Jag hade samma problem när mitt barn var runt 18mån. En kamp varje dag med kläderna, men bara med mig inte med dagispersonalen, och när kläderna väl var på var det oftast inget problem sen när allt lugnat ner sig. Tyvärr var det en vinter med klädbråk nästan varje dag. Ibland hade jag tur och barnet var färdigklätt vid hämtningen på dagis :) Ett tips är att låta barnet försöka klä på sig själv, lägg overallen på golvet så kan du hjälpa till lite diskret med dragkedja och armar sen.

    Jag anser att så små barn inte själva kan eller ska bestämma om vinterkläder ska på eller ej. Dom blir kalla fort och det är svårt att få dom varma igen endast genom att ta på dom kläder ute. Sen är dom ofta envisa också och kan gå ute och frysa länge, i alla fall mina barn. En annan sak är det när barnen är lite äldre, jag tvingar aldrig på min treåring ytterkläder tex. där tar det inte lång tid innan jackan åker på självmant efter att vi kommit ut.


    Tack för ditt inlägg. Så känner jag också, min instinkt säger mig att mitt barn är för litet ännu att det ska bli konsekvenser av att inte vilja ha overallen på sig. Tror mest barnet känner sig instängd i den. Ska lirka mer med barnet i lek och avledning. Overallen har vi redan på golvet.
  • Gena
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-11-25 19:04:18 följande:
    Nej det förstår jag också att det har absolut inget att göra med att barnen vill bestämma. Du misstolkade mig grovt där. Inte som i att bestämma utan som i bestämd, att det är svårt för mig att avleda. Hoppas du förstår skillnaden!

    Barn har inte sådana beteenden som vi vuxna!
    Jag förstod precis vad du menade, men skrev "bestämma" istället för bestämd för att jag hade bråttom att formulera mig.
  • Annsiss

    Kläder är svårt och barn är olika fick rådet av psykolog att helt enkelt strunta i att bråka om kläder på morgonen och bara säga till när det är dags att gå dottern fick sedan gå som hon var ( när hon inte gått med på att ta på sig) syftet var att hon skulle ångra sig ute, men nej barfota och i lite inne kläder gick vi en hel vinter till förskolan på förskolan lämnades hon som hon var ute men en fin pedagog där fick alltid på henne kläder. Men så är hon väldigt envis också tror de flesta barn skulle ångra sig.

  • Anonym (mamsi)
    Anonym (Hård mamma) skrev 2014-11-25 19:32:08 följande:

    Åh, en till som tänker som jag! Vissa saker är helt enkelt inte förhandlingsbara. Någon här skrev ett exempel om bilbälte. Hon satte på barnet bilbälte för sin skull, inte för barnet. Jag sätter på mina barn bilbälte dela för min skull, för att jag inte ska förlora mina barn vid en eventuell krock, dels för deras egna skull, för att de ska få växa upp och bli vuxna och för att de inte ska behöva skada sig i onödan och kanske få men för livet vid en eventuell olycka.

    Är man ute med barn så får man onda ögat om barnet gråter oavsett barnets ålder. Idag får barn visst inte gråta alls


    Det jag menade var att jag sätter på mitt barn säkerhetsbältet för min egen skull. För att jag vill det. För att jag känner ett ansvar för mitt barns liv. För att jag älskar mitt barn. För att jag önskar och hoppas att mitt barn ska ha ett långt och lyckligt liv.

    Mitt barn däremot skiter i bilbältet. Han bryr sig inte ett dugg. Eller, helst av allt skulle han vilja slippa.

    Jag kör över honom varje dag när jag tvingar på honom säkerhetsbältet. Inte för att jag kanske har rätt att göra det utan för att jag kan och vill köra över honom. Jag gör det för min egen skull. Om det även är för hans skull vet ingen. Han säger nej men menar han det verkligen?? Who knows liksom..
  • Anonym (mamsi)
    mammalovis skrev 2014-11-25 18:57:59 följande:

    Min dotter är snart 18 månader och börjar visa egen vilja. Vissa saker får hon helt enkelt stå ut med oavsett om hon vill eller inte.

    Ett tag var tandborstningen hemsk, nu kan vi fråga henne om vi ska borsta tänderna och hon traskar iväg till badrummet och väntar på borsten. Hon har en tandborste och jag en annan likadan. Hon får sin med vatten på medan jag tar tandkräm och borstar efter. Frågar vi istället om blöja eller pyjamas är det nej direkt.

    Blöjbyte är hon inte glad i. Tyvärr kan vi inte ha up-and-go, då alla blöjor läcker mer eller mindre, antingen på sidorna eller uppåt, så vi byter liggandes oavsett. Att hon har bajs 15 cm från blöjan är normalt då hon ofta är lös i magen, så hon får gilla läget helt enkelt. Får hon något att plocka med går det bättre.

    Vad gäller kläderna så har hon haft tillgång till familjens skor och sina egna stövlar länge, så dem kan hon ta på sig själv. Overallen har vi lagt på golvet ibland så hon kan testa själv innan vi hjälper henne. Då vi har tider att passa till förskola/skola så får hon helt enkelt ta på sig overall, skor, mössa och vantar oavsett om hon vill eller inte. Hon dör inte eller far illa av att vi vuxna skyddar henne. En treåring kan dock förstå kyla-kläderlogiken bättre.

    Vi letar efter fötter och händer när overallen ska på ibland. Vaaaar är handen? säger vi med glad röst. Vi frågar även om hon kan hjälpa till att stoppa i handen i bodyn mm som hon inte är så glad i. Hade hon kunnat välja hade hon nog sprungit omkring näck.

    Så bestäm dig för ett sätt och kör på det i flera veckor. Inlärning hos små barn bygger på upprepning. Det sägs att de behöver höra ett ord 60 gånger för att lära sig och overallen är ju ny för årstiden, så det tar tid att vänja dem. Be henne gärna hämta sakerna själv och beröm henne när hon lyckas.


    Det där med att leka på sig kläderna är ett superbra tips. Gjorde det mycket när sonen var yngre. Men det var svårt ibland när man själv var stressad och hade bråttom.

    Många barn (inklusive mitt eget) 'dras' och 'slits' och 'släpas' hit och dit. Det är stressigt och barnet fattar inte ens alltid vart det ska och varför. Och sura vuxna som bara vill att det ska gå fort.

    Usch, det ska vara roligt att leva när man är ett eller två. Allting blir lite roligare när mamma eller pappa är glada och busar lite. Märkte på mitt barn i alla fall att han samarbetade bra mycket bättre när jag lekte med påklädning, tandborstning och sånt än när jag bara stressade.
  • Flickan och kråkan
    Anonym (mamsi) skrev 2014-11-25 21:02:01 följande:
    Det jag menade var att jag sätter på mitt barn säkerhetsbältet för min egen skull. För att jag vill det. För att jag känner ett ansvar för mitt barns liv. För att jag älskar mitt barn. För att jag önskar och hoppas att mitt barn ska ha ett långt och lyckligt liv.

    Mitt barn däremot skiter i bilbältet. Han bryr sig inte ett dugg. Eller, helst av allt skulle han vilja slippa.

    Jag kör över honom varje dag när jag tvingar på honom säkerhetsbältet. Inte för att jag kanske har rätt att göra det utan för att jag kan och vill köra över honom. Jag gör det för min egen skull. Om det även är för hans skull vet ingen. Han säger nej men menar han det verkligen?? Who knows liksom..
    Saken är väl den att man - särskilt om man har flera (vi har tre) - kör över dem lite titt som tätt.....av säkerhetsskäl (de inte begriper själva ännu), av respekt för andra (är något syskon bajsnödig så kan man liksom inte sitta kvar och gunga tills man inte vill längre om någon timme eller så) och för att vardagslivet ska gå ihop. Ingår man i ett socialt sammanhang så  krockar viljor och behov.

    Det man kan göra som förälder är att visa lite ödmjukhet inför det faktum att man faktiskt har total makt mer eller mindre över barnet och respektera att han/hon har en annan uppfattning även om man kör över hans/hennes vilja och önskning. Det är ok att de blir ledsna, arga och tycker att mamma är dummast i världen. Man behöver och bör inte försöka övertyga dem att man har rätt....för det kanske man inte har, men till syvende och sist är det ändå jag som förälder som beslutar att lasta in en vrålande 1-åring i bilen som vill leka vidare i lerpölen på gården för att storebror inte ska komma för sent till skolan. Jag tycker faktiskt att det är helt ok att min snart 1,5-åring vrålar argt för att han inte vill åka bil......men likt förbaskat så fattar jag beslutat att vi ska göra det och göra det nu för storebror ska till skolan som börjar klockan 08.00. 
  • Anonym (mamsi)
    Flickan och kråkan skrev 2014-11-25 21:45:20 följande:

    Saken är väl den att man - särskilt om man har flera (vi har tre) - kör över dem lite titt som tätt.....av säkerhetsskäl (de inte begriper själva ännu), av respekt för andra (är något syskon bajsnödig så kan man liksom inte sitta kvar och gunga tills man inte vill längre om någon timme eller så) och för att vardagslivet ska gå ihop. Ingår man i ett socialt sammanhang så  krockar viljor och behov.

    Det man kan göra som förälder är att visa lite ödmjukhet inför det faktum att man faktiskt har total makt mer eller mindre över barnet och respektera att han/hon har en annan uppfattning även om man kör över hans/hennes vilja och önskning. Det är ok att de blir ledsna, arga och tycker att mamma är dummast i världen. Man behöver och bör inte försöka övertyga dem att man har rätt....för det kanske man inte har, men till syvende och sist är det ändå jag som förälder som beslutar att lasta in en vrålande 1-åring i bilen som vill leka vidare i lerpölen på gården för att storebror inte ska komma för sent till skolan. Jag tycker faktiskt att det är helt ok att min snart 1,5-åring vrålar argt för att han inte vill åka bil......men likt förbaskat så fattar jag beslutat att vi ska göra det och göra det nu för storebror ska till skolan som börjar klockan 08.00. 


    Bra skrivet.
  • sextiotalist
    Anonym (Förälder) skrev 2014-11-25 18:53:07 följande:

    En sak som slår mig i tråden (och även bland föräldrar i umgänget) är att det verkar vara närmaste katastrofalt om ungarna gråter och är ledsna för att de inte får som de vill. Vissa saker är aldrig någonsin öppna för diskussion, som t ex bilbälte. Bältet sitter på när bilen rullar - punkt slut. Har aldrig känt att jag "begränsar" barnen för att jag tvingar dem att göra vissa saker och faktiskt sätter gränser.

    Det här med gränser verkar nästan lite tabu bland dagens föräldrar. "Barnen ska ges tillfälle att utvecklas i gen takt och inte hämmas av föräldrarna". Tyvärr verkar allt för många tolka det som att barnen får bete sig hur son helst och att man aldrig sätter ner foten.


    Vi tillhör de som inte skapat konflikter i onödan. och även tagit saker i lagom takt. Men likväl så har vi inte tillåtit att vår grabb fått bete sig illa eller fara runt som ett jehu. Och självklart har han fått lov att bli både arg och ledsen när det inte blir som han vill.
    Men för mig är det två separata saker, att vänta tills barnet är redo (som vid blöjor, napp och välling) och att inte låta barnen vara ledsna och göra vad de vill.


  • Anonym (Sliten)

    Jag tycker inte heller det är någon fara med att barn blir ledsna eller gör väsen av sig. Jag har vänner som sticker åt barnet ett kex, nappen, en leksak eller börjar "dalta" direkt barnet blir ledset. Varför? Livet är inte rättvist alltid.
    Barnet gråter när det inte får som det vill. Jag som vuxen kan hantera besvikelser och nederlag på annat sätt. Men vi känner antagligen samma sak.

Svar på tråden Gränssättning för barn