• Orolig släkting

    OK att köra på sitt barn?

    Anser ni att det är okej att köra på sitt tvååriga barn med en barnvagn för att markera att ett beteende inte är önskvärt?

    Jag fick nämligen bevittna en släkting som tyst, med flit och arg min körde på sin tvååring hårt bakifrån med barnvagnen så att hen ramlade till, och sedan ställde sig helt tyst med axlarna uppåt öronen, kramade om sina händer mot bröstet och tittade blickstilla ner i marken framför fötterna. Tvååringen är normalt väldigt verbal, intelligent och pratar oerhört bra för sin ålder, och tvekar inte för att uttrycka sin känslor och säga ifrån när hen tycker att någon gör fel. Jag har aldrig sett hen så chockad förut.

    Jag sade ifrån direkt att det inte var okej att göra så mot ett litet barn och att släktingen skulle be barnet om ursäkt, men blev totalignorerad av släktingen och utskälld av släktingens partner för att jag lade mig i något jag inte hade med att göra. Partnern tyckte att det inte var min ensak eftersom jag själv inte har barn och inte vet hur jobbigt det är. Nu när jag skriver detta inser jag att detta sades högt och att barnet utan tvekan måste ha hört det. Stackars barn :( Det kan väl tilläggas att barnets föräldrar har det väldigt bra ställt ekonomiskt, har ofta barnvakt, har städerska hemma, och ena föräldern hade nyligen chansen att vara hemma, ledig, i ett helt år med full lön, men valde att jobba istället. Deras två barn är snälla, omtänksamma, intelligenta och det värsta jag sett/hört dem göra är att hoppa i soffan. Tvååringen har tydligen ibland blivit väldigt ledsen och arg för att hen inte vill gå ifrån dagis, i övrigt är de verkligen änglar som mest sköter sig själva i den mån de kan. Jag tror inte föräldrarna förstår hur bra de har det.

    De förklarade efteråt att orsaken till knuffen var att barnet (lugnt) gick en bit framför vagnen, vilket släktingen liknade med att springa ut på vägen framför bilar. Vi var ute i naturen och gick på en bred stig, inte nära någon väg eller något fordon. Släktingen har tydligen tidigare försökt förklara för tvååringen att det är farligt att springa ut framför bilar, men det har tvååringen inte förstått, så nu ville släktingen lära tvååringen att hen kan få allvarliga konsekvenser... Av att gå en bit framför sin barnvagn som hen alltid fått göra förut...? Om jag inte förstår den kopplingen, hur ska en tvååring kunna göra det? Eller missar jag något här?

    Oavsett vad så är det väl bättre att först säga till barnet att inte gå framför vagnen istället för att bara köra på hen? Släktingen och partnern är ursinniga på mig och jag vet inte riktigt om jag gjorde rätt som sade ifrån. Jag tycker nog att jag gjorde rätt, men var det rätt? Tvååringen fick inget sår som jag kunde se, och jag har inte träffat hen sen det inträffade och vet inte om det blev något blåmärke. Men hen blev ändå oprovocerat hårt knuffad av sin förälder och det kan väl inte vara okej?
  • Svar på tråden OK att köra på sitt barn?
  • bra03

    Jag tror att en lätt knuff med barnvagnen ska föreställa att man blir/kan bli påkörd om man springer iväg och inte går jämte vagnen.

    Inte är det misshandel inte

  • Anonym (...)
    Konservativ skrev 2017-08-16 17:12:03 följande:

    Förmodligen var det så.Fint att du håller med migOch slutsatsen du drar är?? Vad ska man dra för slutsats om en metod som brukar (ditt ordval) ge barn som är "snälla, omtänksamma och intelligenta"?


    Det gör jag. "Nej, faktiskt" skulle det ju stå. :)
  • Anonym (...)
    bra03 skrev 2017-08-16 17:33:20 följande:

    Jag tror att en lätt knuff med barnvagnen ska föreställa att man blir/kan bli påkörd om man springer iväg och inte går jämte vagnen.

    Inte är det misshandel inte


    Håller med, inte misshandel. Onödigt kan tyckas, men förmodligen inget som händer per vana.
  • KlunsSmurfen
    bra03 skrev 2017-08-16 17:33:20 följande:

    Jag tror att en lätt knuff med barnvagnen ska föreställa att man blir/kan bli påkörd om man springer iväg och inte går jämte vagnen.

    Inte är det misshandel inte


    Lätt knuff?
    Jag fick nämligen bevittna en släkting som tyst, med flit och arg min körde på sin tvååring hårt bakifrån med barnvagnen så att hen ramlade till, och sedan ställde sig helt tyst med axlarna uppåt öronen, kramade om sina händer mot bröstet och tittade blickstilla ner i marken framför fötterna. Tvååringen är normalt väldigt verbal, intelligent och pratar oerhört bra för sin ålder, och tvekar inte för att uttrycka sin känslor och säga ifrån när hen tycker att någon gör fel. Jag har aldrig sett hen så chockad förut.
    Fysiskt våld, kränkning, fick ont och "har aldrig sett hen så chockad förut" saknar du intelligensen för att koppla ihop det med misshandel?
    Barnmisshandel innebär att barn utsätts för våld, kränkning eller vanvård av vårdnadshavare eller annan vuxen person.

    I Sverige är allt våld mot barn, uppfostrande eller icke, uttryckligt förbjudet sedan juli 1979 (föräldrars rätt att aga sina barn avskaffades 1966).

    Barnmisshandel behandlas inte separat i brottsbalken utan rubriceras som misshandel. Enligt 6 kap 1 § föräldrabalken ska barn "behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling

    sv.wikipedia.org/wiki/Barnmisshandel
  • KlunsSmurfen
    Konservativ skrev 2017-08-16 09:59:04 följande:

    "Deras två barn är snälla, omtänksamma, intelligenta".
    Deras uppfostringsmetoder kan inte vara helt fel med det resultatet.


    Hur tänkte du nu?
    Barns ilska och utveckling: Familjeterapeuten förklarar | alltforforaldrar.se

    Dominerande föräldrar som slår och domderar får barn som blir ögontjänare

    De lyder bara när föräldrar eller andra vuxna är närvarande men däremellan gör de en massa sattyg. Alternativt använder de samma metod på andra som föräldrarna använder på dem, det vill säga slår och domderar med andra.

    Undergivna föräldrar får barn som är egocentriska

    Ett barn som växer upp i en familj där de alltid får styra och ställa för att föräldrarna inte vågar säga ifrån blir ofta egocentriska och kan ibland också bli översittare.
     
    www.alltforforaldrar.se/artikel/barns-ilska-och-utveckling-familjeterapeuten-f%C3%B6rklarar


    Barn ska växa - inte lyda

    Auktoritär fostran:

    Grundidén är att den vuxne vet bäst och att det därför inte finns någon anledning att förhandla med barn. Barnet kan få uttrycka sin mening, men det är ändå alltid föräldern som bestämmer i slutändan. De som argumenterar för auktoritär uppfostran menar att den skapar ordning och reda. Barnen vet vad som gäller, vilket gör dem trygga. Argumenten mot har pekat på att det skadar barnets självkänsla och att det finns en risk att barnen utvecklas till ögontjänare som anpassar sig till vad som förväntas av dem och inte lär sig ta eget ansvar.
     
    www.unt.se/barnochforaldrar/barn-ska-vaxa-inte-lyda-1041407.aspx


    barnmisshandel - Rädda Barnen

    Många misshandlande föräldrar blev själva slagna som barn, men långt ifrån alla föräldrar som blev slagna under uppväxten misshandlar sina egna barn.

    Hur reagerar barn som misshandlas?

    Barns reaktioner på misshandel varierar stort. Barn kan visa tecken på oro, aggressivitet, depression eller på somatiska symtom som magont och huvudvärk. Koncentrationssvårigheter och kamratsvårigheter är vanliga. En del fruktar för sitt eget eller anhörigas liv och kan känna skam eller skuld över att inte kunna stoppa våldet. En del barn blir så illa slagna att omgivningen upptäcker synliga skador på deras kroppar. Men oron och tankarna kan finnas inuti barnet utan att det visar några tydliga symtom på det som sker. Ibland håller barnet tillbaka sina reaktioner då våldet pågår. Reaktionen kan dyka upp senare när barnet känner sig tryggt eller när någon ny livshändelse aktualiserar de gamla minnena. På längre sikt riskerar barnets värderingar och synen på andra människor. Barn berättar oftast inte för andra om våldet utan lär sig att detta är något som ska hållas inom familjen. Barn lär sig också att våld är något som en vuxen, eller den som har ett fysiskt övertag, använder för att uppnå sina syften. En följd av våldsamma upplevelser kan bli att barnet ser världen som oförutsägbar och fientlig. Barnet får svårt att lita på andra människor. misshandel inom familjen alltid att påverka

    www.raddabarnen.se/Documents/vad-vi-gor/sverige/vald-och-overgrepp/detta-borde-alla-veta-om-barnmisshandel.pdf


    Argument mot barnaga

    Den förnedrande upplevelsen kan skapa inre sår och skapa ett behov av att ge igen på andra sätt eller uppföra sig illa i situationer då den slagne inte riskerar att bli slagen igen. Aga kan alltså göra att människor beter sig sämre när inget hot längre föreligger än om de inte fått aga.

    Argument för barnaga

    Resultaten från empiriska studier är inte entydiga.

    Ofta står förespråkare av barnaga för en mer auktoritär uppfostringsstil, och menar att ett barn utvecklas bäst genom att bra beteende belönas och dåligt beteende ger ett direkt straff som är avskräckande.

    Förespråkare anser att aga inte ger negativa långsiktiga konsekvenser i större utsträckning än alternativa metoder

    Ett argument är att agan går snabbt att genomföra medan andra straff, som till exempel utegångsförbud påverkar barnet negativt under en längre tid.

    Ett uttryckligt förbud infördes 15 mars 1979 i föräldrabalken och gäller från och med 1 juli samma år:
    Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling.

    sv.wikipedia.org/wiki/Aga

    Auktoritär fostran innebär att vuxna kräver och förväntar sig att barnen ska lyda utan att ifrågasätta. Regler förklaras sällan. "Gör det därför att jag säger det" är deras attityd. De sätter regler utan utrymme för förhandling och kompromisser. Lydnad och respekt för vuxna betonas. Genom strikta regler och begränsningar för barnens beteende försöker de forma och kontrollera barnens beteenden och attityder. Relationen mellan den vuxna och barnen präglas av distans. Vuxenmakt i form av bestraffning och belöning (samt hot och mutor) är den primära fostransstrategin.

    sv.wikipedia.org/wiki/Fostran


    Ögontjänaren
    Misshandlaren | Varningstecken - En sajt som vänder sig till kvinnor

    Misshandlaren

    Det går inte att lista ut vem som är en misshandlare genom att observera honom på arbetet eller i det sociala livet. Omgivningen blir ofta förvånad om de får veta vad misshandlaren har gjort mot sin partner. Han är ofta en "bra kille". Han kan vara framgångsrik, intelligent, karismatisk, snäll, trevlig och hjälpsam mot sin omgivning. Han kan ha vilken typ av yrke som helst, se ut hur som helst och tillhöra vilken samhällsgrupp som helst. Han kan vara snäll mot barn och vara med i någon frivilligorganisation på fritiden. Han kanske till och med kallar sig feminist.

    www.varningstecken.n.nu/misshandlaren


  • KlunsSmurfen
    Konservativ skrev 2017-08-16 17:12:03 följande:
    [...]

    Vad ska man dra för slutsats om en metod som brukar (ditt ordval) ge barn som är "snälla, omtänksamma och intelligenta"?
    Förklara gärna varför man måste köra på en snäll, omtänksam, intelligent tvååring med hårt barnvagnen.

    Vad kan man dra för slutsatser av dina slutsatser?
  • Wolfie13

    Typiskt för familjeliv är tyvärr att de alltid dyker upp ett par individer som verkar älska när barn behandlas illa och ifrågasätter in i absurdum.. Enligt dessa verkar all former av krämkninga

  • KlunsSmurfen
    snälla, omtänksamma, intelligenta
    Elliot Rodger and The Nice Guy Syndrome
    I know this isn?t an easy or sexy answer, but killing many innocent people, taking one?s own life, and broadcasting the plan over social media are all signs of a broken brain.

    The Nice Guy Syndrome

    In his YouTube rants, Rodger calls himself the "perfect guy? and a "supreme gentleman.? When his parents alerted the police to his social-media posts, the authorities found him to be a "perfectly polite, kind and wonderful human.?
     
    Elevated views of self, polite behavior, social isolation, and difficulty connecting deeply are common traits among the Nice Guys with whom I work. Due to inaccurately internalized beliefs about childhood and adolescent events, they tend to overcompensate for their feelings of inferiority.

    Covert Contracts
     
    Nice Guys seek approval and validation through what I call "covert contracts.? Typical covert contracts are three-fold:

    1. If I am a good guy, then people will like me and love me (and people I desire will desire me).

    2. If I meet other people?s needs without their having to ask, then they will meet my needs without my having to ask.

    3. If I do everything right, then I will have a smooth, problem-free life. However, these don?t work for a number of reasons.

    Not only can the typical Nice Guy not figure out why this paradigm doesn?t work for getting women and sex, they see no alternative approach. They?ve followed the rules, so everyone else should, too!
     
    Rage and Resentment toward Women
     
    It is common for the men I work with to objectify women ? especially attractive women ? and see them as the ultimate validation of their worth. When such women don?t desire them back, they come to see these once-glorified objects as terrible creatures who are willfully and spitefully withholding the key to their happiness. I refer to these women as ?Key-Holding Goddesses.?

    www.drglover.com/blog/x_post/elliot-rodger-and-the-nice-guy-syndrome-00055.html

  • Wolfie13

    Sett exempelvis "tow2mater" och "anonym.." i mängder av trådar gällande barn som uppenbarligen inte behandlas bra, ta alla chanser att hoppa på och förminska och ifrågasätta upplevelserna/händelserna.

    Tycker det är så märkligt/ledsamt, när man som mamma själv får ont om bara hälften så skulle vara sant.. :(

Svar på tråden OK att köra på sitt barn?