• Anonym (TS)

    5-åring med ADHD. Medicinering?

    Hej.

    Min nyss fyllda femåring har precis fått diagnosen ADHD och psykologen pratade om medicinering. NEJ! var min spontana tanke, men psykologen förklarade att det skulle hjälpa min son mycket.

    Finns det någon annan här som medicinerar ett så litet barn? Hur har denne påverkats? Vilken medicin? Biverkningar? Vad säger man ens till barnet? Du får medicin för att du är hyperaktiv?

  • Svar på tråden 5-åring med ADHD. Medicinering?
  • AndreaBD
    Anonym (Förälder) skrev 2017-11-11 20:53:48 följande:

    They found that though Ritalin can boost mental performance in the short term, longer term use can "adversely impact the brain?s plasticity, interfering with people?s ability to plan ahead, switch between tasks and be overall flexible in their behaviors."

    Länk till artikel: https://www.psychologytoday.com/blog/suffer-the-children/201405/are-adhd-drugs-safe-in-the-long-term


    Och vad betyder det? Kort sagt:
    Det betyder att det minskar ADHD-symptom.

    Det gör hjärnan mindre plastisk? = det påskyndar mognaden, barn med ADHD ligger ju efter i hjärnmognad.

    Det påverkar folks kapacitet att planera framåt = japp, det förbättra nämligen det.

    Växla mellan olika uppgifter = det gör ju barn med ADHD för mycket så det är ju också positivt

    Flexibelt beteende  =  vad bra med lite mindre flexibelt beteende!! 

    Så, vad är negativt här? INGENTING. Och vi har inte ens sett studien och vad den kom fram till. Det här var ju bara en psykolog som skriver sin egen åsikt om den.
  • Anonym (Förälder)

    "Attention-deficit drugs increase concentration in the short term, which is why they work so well for college students cramming for exams. But when given to children over long periods of time, they neither improve school achievement nor reduce behavior problems. The drugs can also have serious side effects, including stunting growth."

    http://www.nytimes.com/2012/01/29/opinion/sunday/childrens-add-drugs-dont-work-long-term.html

  • Anonym (Förälder)

    "De långsiktiga effekterna av behandling med CS (centralstimulerande medicin) är ännu ofullständigt utvärderade. På kort sikt kan man dock se goda effekter på barnets/ungdomens möjligheter att tillgodogöra sig utbildning och att anpassa sitt beteende socialt."

    Källa: Information från Region Uppsala.

    http://www.lul.se/sv/Kampanjwebbar/Infoteket/Funktionsnedsattningar/Adhdadd/Medicinering-vid-adhdadd---Uppdaterat/

  • Anonym (Förälder)
    ?Vi hade trott att barn som medicinerade under en längre tid skulle ha bättre utfall. Det visade sig inte vara fallet. Det fanns inga gynnsamma effekter [av medicinering], inga alls. På kort sikt hjälper [medicinering] barnet att uppföra sig bättre, men inte på lång sikt. Och den upplysningen borde mycket tydligt framföras till föräldrarna.?

    https://www.svt.se/opinion/article2429200.svt
  • AndreaBD
    Anonym (Förälder) skrev 2017-11-11 22:06:48 följande:

    "In a study that followed more than 500 children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) into adulthood, extended use of stimulant medication was linked with suppressed adult height but not with reduced symptoms of ADHD. "

    https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170313134942.htm


    Har du ens själv förstått vad den syftar på och i vad de skulle undersöka? De skulle alltså undersöka om det gynnar barnen mer att ta medicinen även under tonåren. Kanske fanns det någon policy att många slutar med den i början av puberteten.  Då har de alltså kollat 500 barn och jämfört vissa som tagit medicinen tillls de var 12 eller 13 och andra som kanske tagit den tills de var 16 eller 17. Och då har de inte sett några större skillnader i nytta.

    Från detta kan man dra många helt olika slutsatser. Vi vet inte heller om man skulle komma till helt andra resultat om man undersökte barnen några år senare. Kanske gjorde medicinen under tonåren nytta, men resultaten visar sig senare? Eller så har man kanske undersökt fel faktorer? Vad exakt undersöker man om man vill ta reda på sånt?  Det låter som en studie där man kan tolka resultaten på så många olika sätt.

    Det finns 10 000 tals studier om ADHD, om inte ännu fler. Du kan alltid ta fram nån liten studie som bevisar precis det du vill ha fram.

    De mer trovärdiga resultaten kommer oftast flera studier fram till. Så som att medicinering minskar kriminalitet och drogberoende. Det finns många andra förutom dem här tre, men de gamla är svårare att hitta. Det här var dem senaste:

    www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170712201249.htm
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147667/
    onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cbl.30138/abstract
  • Anonym (MagenDe)
    AndreaBD skrev 2017-11-11 22:02:22 följande:

    Nej, det har man just inte kunna bevisa. Om du påstår sånt, får du komma med konkreta belägg. Jag har följt just den forskningen. Det finns brittiska studier, som är ganska intressanta, visst. Men det är långt ifrån bevisat. Och det finns inte ens någon gemensam linje, utan folk påstår så många olika saker när det gäller mat.


    Jag har googlat och hittat den faktan.

    Om det hjälper och svårigheterna som barnet har, varför ska man inte testa det.

    En flaska semper magdroppar kostar mindre än 200 kronor. Nu är det inte den som forskningen har gällt.

    Har du även missat att det finns forskning om EyeQ och att det vissat sig hjälpa?
  • AndreaBD
    Anonym (Förälder) skrev 2017-11-11 22:24:12 följande:
    ?Vi hade trott att barn som medicinerade under en längre tid skulle ha bättre utfall. Det visade sig inte vara fallet. Det fanns inga gynnsamma effekter [av medicinering], inga alls. På kort sikt hjälper [medicinering] barnet att uppföra sig bättre, men inte på lång sikt. Och den upplysningen borde mycket tydligt framföras till föräldrarna.?

    https://www.svt.se/opinion/article2429200.svt
    Och IGEN en artikel med påståenden som inte är fel, men som folk missförstår. Dvs. de tror att det är något negativt när det inte är det:

    "Australiensiska forskare rapporterade (Raine ADHD Study, 2009) att läkemedelsanvändning under lång tid inte medförde någon vinst i något funktionshänseende alls, samt att det i själva verket var mera sannolikt att de behandlade barnen av sina lärare ansågs vara lågpresterande i skolan. "

    Barn som redan var svaga i skolan blev inte bättre av Ritalin? Folk som är insatta i ämnet vet att det är så. Det är ju inget intelligenspiller. Svaga elever förblir svaga elever. Det är inget prestationspiller.

    "

    Användning av läkemedel var ?förenat med värre symtom på hyperaktivitet-impulsivitet och trotssyndrom? samt med större ?allmän funktionsnedsättning?."

    För att bara de som HADE svåra problem fick medicin? Inte konstigt då att de andra utvecklades bättre om de inte hade lika svåra problem.


    ?ökad sannolikhet för att pojkar hoppade av skolan och med marginell ökning av sannolikheten för att flickor någon gång fått diagnoser som mental eller emotionell störning?.

    Ja, det är tyvärr så med ADHD. Medicinen tar ju inte bort alla symptom.

    Varför försöker du medvetet lura folk? Jo, jag vet varför. Och du är inte här som förälder utan du företräder en viss organisation.
  • AndreaBD
    Anonym (MagenDe) skrev 2017-11-11 22:38:05 följande:
    Jag har googlat och hittat den faktan.

    Om det hjälper och svårigheterna som barnet har, varför ska man inte testa det.

    En flaska semper magdroppar kostar mindre än 200 kronor. Nu är det inte den som forskningen har gällt.

    Har du även missat att det finns forskning om EyeQ och att det vissat sig hjälpa?
    VART? Jag ser ingen länk.

    Jag är mycket medveten om forskningen runt omega-fettsyror. Det är DET ENDA  "alternativa" där man har kunnat bevisa en verkan i en dubbelblind-studie. Den nyheten var en stor nyhet. Jag tror det var för ungefär 15 år sedan.

    Det funkar dock bara för barn som har ett visst enzymfel som Tore Duvner har forskat fram. Han verkar hålla den informationen hemligt, den finns just inte på nätet. Men jag har varit i en föreläsning där han har förklarat det. Så här är det: Det funkar på ungefär 30 % och då hjälper det mest mot humörsvängningar, det gör inte så mycket för koncentrationen.

    Som tur är har Tore Duvner varit mycket ärlig med den begränsade verkan. Vi var nämligen hos honom i behandling och han säger själv att det bara hjälper 30 %, och dessutom slutar det verka hos en del. Plus att han har varnat att det kan ha risker och biverkningar också. Man bör kolla att man inte har epilepsi i familjen, då medicinen kan höja kramptröskeln. Jämför med centralstimulerande då minst 70 % blir hjälpta, effekten brukar inte bli mindre heller. Duvner tyckte det kan vara bra att ta både medicin och omega fettsyror.

    Jag provade det med mina barn också. Det hjälper min dotter (inte min son), men hon ville inte svälja kapslarna som liten  - hon vill göra ett nytt försök snart, istället för antidepressiva och i kombination med centralstimulerande.

    Visst, du kan testa det mesta. Det gjorde jag också. Jag provade också en eliminationsdiet med sonen. Det hjälpte inte. Vi hade ju inget val då. Men att testa runt i flera år istället för att sätta in medicin skulle jag inte rekommendera. Allt det där med mat, gluten, osv. har man ju undersökt så mycket, det är ytterst osannolikt att alla har missat något där.
Svar på tråden 5-åring med ADHD. Medicinering?