• Mysans18

    Sambon tjatar om att farmor ska passa vår bebis

    Hej,

    Jag är en förstagångsmamma till en tremånaders bebis.

    Som rubriken lyder tjatar min sambo om att hans mamma ska få passa vår bebis, men jag känner mig inte alls redo för att någon annan än jag eller pappan ska vara ensam med bebisen just nu. Dessutom helammar jag.

    Min sambo har mer än en gång tagit upp detta och alltid framför sin mamma (när han och jag har inte ens har pratat om det innan), och säger då något i stil med att: Om en månad äter lillen gröt och då kan farmor passa så går du och jag och tränar tillsammans.

    Sambon sätter mig i en jätteobekväm sits när han gör såhär, och jag vet inte vad jag ska svara inför hans mamma, förutom typ, mm. Visst hon är barnets farmor, men det är jag som är mamman! Farmor kan däremot hänga med sitt barnbarn tillsammans med oss, det har inte jag något emot.

    Att tillägga så är sambons mamma helt ok med barn men hon kan vara väldigt på. När vi ses plockar hon upp bebisen utan att fråga och går sedan iväg till ett annat rum med ungen, hon pussar och kramar och håller liksom krampaktigt i lillen. Jag får tjata för att få tillbaka bebisen, när det tex är dags att amma. Det känns som att jag inte finns för att hon är så uppe i bebisen och hon hör inte ens när jag pratar med henne. Det gör mig ännu mer motvillig att lämna ifrån mig vår bebis till henne.

    Jag har försökt prata med min sambo om att det inte alltid känns så bra, och att jag upplever att man kör över mig som mamma eftersom han sällan frågar mig hur JAG KÄNNER kring saker och ting. Han blir dock mest förbannad och tycker att problemet ligger hos mig, att jag är överbeskyddande osv.

    Jag skulle vilja kunna umgås tillsammans och hitta på roliga saker som fika eller ta promenader mm, men det blir sällan så. Istället är det sån hets kring att farmor ska ha vår bebis hela tiden. Detta ger mig mest ångest inför att vi ska ses. Jag är medveten om att det finns många mor/-och farföräldrar som kan vara galet övertaggade på sina barnbarn, (eller tvärtom, inte bryr sig alls). Men jag fattar liksom inte sambons beteende? Han har aldrig velat träna tillsammans med mig innan vi fick barn, så det handlar knappast om egentid. Utan jag tror snarare att han vill fylla något slags behov hos sin mamma.

    Jag tycker att varken sambon eller hans mamma respekterar mig, och varför är det så viktigt att hans mamma ska passa vår bebis just nu?? Det kan väl vänta lite tills tiden är inne? Är det någon annan som har varit med om något liknande och hur tacklade ni/skulle ni tackla problemet?

  • Svar på tråden Sambon tjatar om att farmor ska passa vår bebis
  • Ignoramus

    Jag tror att mycket av trådsvaren beror på egna relationer till dels svärmor, dels sina egna mor- och farföräldrar. Jag har ingen speciellt nära relation till någon utav dem, och håller alltså med ts fullt ut. Sambon låter för övrigt som en riktig morsgris som inte klippt navelsträngen riktigt än om han prioriterar sin mammans (uttalade eller outtalade) önskningar framför dina. Det är naturligtvis viktigare att barnet knyter an till sina föräldrar än mor- och farföräldrar, och det är märkligt att farmorn går ut ur rummet med barnet och sen måste övertalas att lämna tillbaka det igen när det ska äta.

    Jo jag fattar att de har längtat efter barnbarn i sjuttioelva år, men det är fortfarande inte deras barn och de behöver ta ett ordentligt steg tillbaka om någon av de nyblivna föräldrarna önskar det.

  • Anonym (Siri)

    Nu är bebisen liten,men var glad om ni har nån närstående som vill vara barnvakt!Det kan behövas ibland och är fördel!

  • Mysans18
    Glinda från Oz skrev 2018-10-08 19:40:21 följande:

    Din sambo har rätt, du är väldigt överbeskyddande och det leder tyvärr till att barnet bara kommer få en nära anknytningsperson (du) barnet går miste om mycket på det sättet. Du måsteockså lära dig att respektera din sambo. Jag tycker varken han eller farmorn har gjort något fel, inte något som framgår av trådstarten i alla fall.


    Men hur vet du det? Vårt barn knyter även an till sin pappa. Han tröstar, leker och gosar med vår bebis precis som jag. Vår bebis tyr sig fint till sin pappa. Det här är en annan problematik. Tror inte jag behöver gå in på allting en gång till, men kort och gott vår bebis är bara tre månader och jag ser inte vitsen med att andra ska passa bebisen precis nu när allt ännu är så nytt. Den tiden kommer. Jag lovar!
  • Ignoramus

    Det beror ju helt på deras relation, och hur ofta de ses. Är svärmor typ som en extramamma så behöver hon ju inte fråga kanske, eller om de bara träffas någon gång om året, men är relationen av en eller annan anledning inte speciellt bra/eller om svärmor bjuder in sig själv var och varannan dag så tycker jag det är självklart att hon ska fråga innan. SPECIELLT i anknytningsfasen.


    Maddi skrev 2018-10-08 19:45:12 följande:

    Är du inte redo för att låta någon passa ditt barn så får du säga vad du tycker, känner och tänker.

    MEN överdrivet att barnets farmor ska fråga om lov innan hon får ta upp barnet. Det hade jag inte lyssnat på och istället fortsatt ta upp bebisen om den är vaken.

    Däremot ska barnet ha mat så måste hon lyssna på de, men då kan ju du också säga att hon kan hålla barnet efteråt.


  • Mysans18
    Anonym (Siri) skrev 2018-10-08 19:51:25 följande:

    Nu är bebisen liten,men var glad om ni har nån närstående som vill vara barnvakt!Det kan behövas ibland och är fördel!


    Absolut, det är jag och det vet jag. Men inte nu :)
  • Glinda från Oz
    Mysans18 skrev 2018-10-08 19:53:53 följande:

    Men hur vet du det? Vårt barn knyter även an till sin pappa. Han tröstar, leker och gosar med vår bebis precis som jag. Vår bebis tyr sig fint till sin pappa. Det här är en annan problematik. Tror inte jag behöver gå in på allting en gång till, men kort och gott vår bebis är bara tre månader och jag ser inte vitsen med att andra ska passa bebisen precis nu när allt ännu är så nytt. Den tiden kommer. Jag lovar!


    Varför är det då ett problem med amningen när farmor passar men inte när pappa är med barnet? Jag tänker om du jobbar och så, eller ör ni hemma på heltid båda två?

    Enligt din trådstart får inte ens farmor ta upp bebisen utan att fråga dig om lov så det handlar inte bara om att passa.
  • Anonym (JW)

    Tycker inte din reaktion låter normal någonstans. Känner ingen, förstagångsmamma eller ej, som håller på så. Alla har barnvakter då och då och låter inte minst nära släktingar och vänner bära barnet och skapa en relation och ett band till det. Det är nämligen inte bara DIN bebis. Bebisen är en egen person som även har, bland annat, en farmor. En farmor, som om det är möjligt och lämpligt (vilket det är i det här fallet), bör vara en del av barnets liv. Vidare så upplever din partner uppenbarligen att ni inte gör någonting ihop längre. Förstår du inte det? Han vill, och behöver, ha dig för sig själv ibland också, och vårda er relation. Det är sunt, nödvändigt och bra för både er och barnet.

  • Anonym (..)

    Håller med JW. Tagga ner lite, låt farmor passa bebis en timme. Det är inte bara ditt barn och en timme skadar inte barnet eller dig. Vad 17 är problemet? Du låter väldigt äganderättslig.

  • hammarhajen

    Jag tänker att ett tryggt barn med stabila föräldrar klarar av att ha barnvakt någon timme om det skulle vara så. En tryggt barn med normala relationer kan gott gosa med någon annan en 1,5 h av veckans 168 utan att fara illa av det. Men inte behöver man ha barnvakt om man inte vill. 

    Dock låter det helt konstigt att barnets FARMOR ska fråga om lov innan hon får lyfta upp bebisen och att hon inte ens får vara ensam i samma rum som bebisen om ni föräldrar är hemma. Tror att du TS skulle må mycket bättre om du taggade ner och försökte förstå att ditt barn inte på något vis far illa av att älskas av fler.

    Vad gäller barnvakt så varför dra det så långt att du blir "jätteobekväm" bara för att sambon pratar om något som ligger i framtiden?  Varför inte bara reagera mer vuxet och le lite och säga att farmor gärna får vara barnvakt när lillen är redo och sen bara prata om annat? Att ni PRATAR nu betyder inte att farmor ska vara barnvakt tre gånger i veckan om en månad. Om barnet INTE klarar sig utan amning är det inte en fråga ens, och OM det klarar sig utan amning kanske farmor kan få passa en liten stund om det skulle göra sambon och farmor lyckliga.

  • Mysans18
    Glinda från Oz skrev 2018-10-08 19:59:56 följande:

    Varför är det då ett problem med amningen när farmor passar men inte när pappa är med barnet? Jag tänker om du jobbar och så, eller ör ni hemma på heltid båda två?

    Enligt din trådstart får inte ens farmor ta upp bebisen utan att fråga dig om lov så det handlar inte bara om att passa.


    Jag vet inte varför du drar saker till sin spets. Farmor får gärna umgås med sitt barnbarn, men man kan väl visa lite hänsyn? Barnet behöver inte plockas upp i tid och otid och dras undan, från mig. Jag nämnde att hon knappt lyssnar på en när man pratar med henne... det blir lite svårt att umgås då. I början kan det ocksä kännas skört med allt när det är såpass nytt. Ingen aning om du är förälder och hur saker och ting har upplevts för dig. Men såhär upplever iaf jag det.
Svar på tråden Sambon tjatar om att farmor ska passa vår bebis