D-vitamin

D-vitaminbrist 

En studie från Umeå universitetet visar nämligen att det är vanligt att svenska förskolebarn har låga nivåer av D-vitamin redan i slutet av sommaren och att värdena sedan fortsätter sjunka under vintern. Brist på D-vitamin hos barn kan leda till allvarliga problem med skelettet och ämnesomsättningen och risken är högst för barn i vissa riskgrupper. Det gäller bland annat barn med mörk hy, de som inte är tillräckligt mycket utomhus och de som inte får i sig tillräckliga mängder fet fisk och berikade mejeriprodukteriii. 

För föräldrar som är osäkra på om barnet får i sig tillräckligt med D-vitamin är Livsmedelsverkets råd att fortsätta ge tillskott upp till fem års ålder, särskilt under vinterhalvåret, ett råd som få föräldrar tycks ha nåtts av.

I Sverige får alla barn upp till två år D-vitamindroppar från sin barnavårdscentral. Novus undersökning visar att de flesta föräldrar är noga med att följa BVC:s rekommendationer. På frågan om vad som skulle motivera föräldrarna som slutat att ge barnen D-droppar svarar fyra av tio att mer information om vikten av att ge D-droppar skulle få dem att fortsätta. Ser man till de nordiska grannländerna står Sveriges rekommendationer ut. Både Island och Norge rekommenderar tillskott upp till sex års ålder och i Finland gäller rekommendationerna upp till 18 år. Efter att ha höjt rekommendationerna för dagligt intag ser nu Livsmedelsverket över rekommendationerna för D-vitamintillskott för barn över två år.

Varför behöver barn tillskott av D-vitamin?

• D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium och är därför viktigt för att barnets skelett och tänder ska utvecklas normalt.

• Brist på D-vitamin kan ge barnet sämre benstomme, svaga muskler och öka mottagligheten för infektioner, men symptomen är ofta diffusa och kan därför vara svåra att upptäcka.

• För att förebygga D-vitaminbrist hos barn delar landets barnavårdscentraler ut D-droppar kostnadsfritt till barn under 2 år, och till barn med ökat behov under 5 år.

Dropparna säljs även på apotek.


Källa: Livsmedelsverket.se, 1177.se

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Avia Pharma, under perioden 13–20 december 2017. Totalt genomfördes 1 106 webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel med föräldrar som har barn i åldern 0–4 år. Deltagarfrekvensen är 62%.