Publicerad 11 September 2018

Fotograf:

Så röstade elverna i skolvalen runt om i landet – preliminärt valresultat

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i uppdrag av regeringen att förbereda och samordna Skolval 2018. Under perioden 27/8–7/9 har 354 134 elever röstat i Skolval 2018. Hittills har 1 351 skolor rapporterat in godkända resultat och valdeltagandet var 79,6 procent. 
– Skolvalet har engagerat många unga. Möjligheten att få prata politik, möta politiska företrädare och öka förståelsen för de demokratiska processerna är viktig. Alla unga har inte med sig kunskap om politik och hur man röstar hemifrån. Målet med skolval är att öka andelen unga som deltar i de nationella valen och särskilt bland grupper av unga där valdeltagandet är lågt, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF. 

– Det stora intresset för att arrangera skolval är ett kvitto på att demokrati och politik intresserar målgruppen. Vi har följt skolornas olika aktiviteter på sociala medier och det har varit otroligt roligt att se engagemanget, säger Jill Vennelin, projektledare på Skolval 2018.

Nedan följer det preliminära valresultatet för Skolval 2018.

Moderaterna 21,6 %

Socialdemokraterna 19,33 %

Sverigedemokraterna 15,62 %

Centerpartiet 12,13 %

Miljöpartiet 10,17 %

Vänsterpartiet 8,81 %

Liberalerna 5,04 %

Kristdemokraterna 3,93 %

Feministiskt initiativ 1,77 %

Övriga 1,6 %

OBS, resultaten är preliminära och förändringar kan ske. Slutgiltiga valresultat för Skolval 2018 offentliggörs under vecka 38.

Här tar du del av valresultatet www.skolval2018.se

Fakta Skolval

Skolval arrangeras lokalt av elever eller av elever och lärare tillsammans. Satsningen riktar sig till årskurs 7–9 och gymnasiet. Det arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller en annan skolförening. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknare. Skolval ger elever möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning och formulera åsikter, ta ställning för ett politiskt parti och samtidigt lära sig om den demokratiska processen. För en skola är det en bra metod att ta sig an sitt demokratiuppdrag. Skolval är mer än själva valdagen och många skolor ordnar aktiviteter som debatter, temadagar och studiebesök.

MUCF

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i uppdrag av regeringen att förbereda och samordna Skolval 2018 genom Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige. Samarbetsmyndigheter är Valmyndigheten och Skolverket.

Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så röstade elverna i skolvalen runt om i landet – preliminärt valresultat
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll