10 saker du vill veta om Gunde Svan och hans son Ferry Svan

Gunde och hans son Ferry har flera saker gemensamt. Visste du att de båda är världsmästare?

Hur lång är Ferry Svan?

Roliga fakta om Gunde och hans son Ferry Svan

Här kommer information om familjen Svan, vart de är ifrån, hur långa de är och vilka grymma medaljer de tagit hem.

1. Gunde och Ferry Svan är från Vansbro i Dalarna

Både far och son kommer från Dalarna, närmare bestämt Vansbro.

2. Både far och son är världsmästare

Gunde Svan är som bekant känd som, bland annat, längdskidåkare med flertalet OS- och VM-guld. Ferry har istället valt att satsa på en lite ovanligare sport, nämligen timbersports. Där tävlar han på internationell nivå, och han har bland annat tagit guld i Junior-VM 2017.

3. Båda har synts på tv

De flesta har sett Gunde Svan i diverse underhållningsprogram genom åren, och då kanske framför allt "Fångarna på fortet" där vi har sett honom sedan 1992. Även om sonen Ferry ännu inte programlett något tv-program så har han synts i tv, bland annat som tävlande i just "Fångarna på fortet", och även i "Talang" samt "Hellenius hörna".

4. Hur gammal är Ferry Svan och Gunde Svan?

Ferry Svan föddes 2 oktober 1996, och är alltså 26 år. Pappa Gunde Svan föddes 12 januari 1962 och närmar sig sin 61-årsdag.

5. Gunde Svan: Familj

Gunde är sedan 1990 gift med Marie Svan, som även är Ferrys mamma. Familjen består även av Julia Svan, Ferrys syster. Julia Svan är född 20 februari 1993, och är alltså 29 år. Även hon har tidigare tävlat i längdskidåkning, fram till 2017 då hon avslutade karriären på grund av återkommande skador.

Läs mer: Allt om Tareq Taylor

6. Deltidsbrandman

Även om Ferry Svan satsar helhjärtat på timbersports så har han även ett annat jobb, som deltidsbrandman.

7. Flera medaljer och rekord

Några av Gundes vinster består av OS-guld på 50 km och stafett 4x10 km i Calgary 1988, samt guld i stafett 4x10 km och 15 km i Sarajevo 1984. I Sarajevo tog han även ett silver på 50 km och ett brons på 30 km.

Ferry har hittills kammat hem ett guld i Junior-VM i timbersports 2017. Två år senare hamnade han på sjunde plats i VM, och där satte han även tre personliga rekord och ett nordiskt rekord.

8. Hur lång är Gunde svan?

Gunde Svan är 187 centimeter lång, och sonen Ferry är 178 centimeter.

9. Både Gunde och Ferry är mångsidiga

Både Gunde och Ferry har gjort mer än tagit guld. Ferry jobbar som sagt som deltidsbrandman vid sidan om karriären. Att Gunde är programledare känner nog alla till, men utöver detta har han även tävlat i rallycross där han tog SM-guld och EM-brons 1995. Han har även varit lagledare för Sveriges skidlandslag och förbundskapten för det svenska skidlandslaget.

10. Ferry Svan på Instagram

Om du vill följa dessa stora personligheter på Instagram så har de ett gemensamt konto, @gundeochferry, där de delar videoklipp från sin vardag. Ferry har även ett eget konto @ferrysvan som du kan följa om det främst är honom du är nyfiken på.