"Dickpic-kultur" i skolan hetsar killar att trakassera tjejer för att få nudes tillbaka

Både flickor och pojkar lever med sexuella trakasserier till vardags – många av dem betraktar det inte ens som trakasserier.

Genrebild.

Vad ska man göra om man plötsligt får en oönskad "dickpic" eller nakenbild till sin telefon? Det vet inte dagens unga, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. I avhandlingen skriver forskarna att "sexting" blivit allt vanligare, och att det nakna innehållet både kan leda till skamkänslor som gör det hela svårt att prata om.

– Skolungdomar beskriver oönskade nakenbilder som ett relativt vanligt fenomen som påverkar deras sociala relationer i skolvardagen. Tidigare forskning har främst haft fokus på flickors utsatthet. Men avhandlingen visar att även pojkar är utsatta, säger Kristina Hunehäll Berndtsson till tidningen Forskning.se.

Risk för negativ ryktesspridning

En av de orsaker till att det är svårt att prata om, menar Kristina Hunehäll Berndtsson, är oron för den negativa ryktesspridningen.

– En del pratar inte ens med sina närmsta vänner om det. Det finns risk att bli utsatt för negativ ryktesspridning om det kommer ut. De pratar inte heller med vuxna om det. De tror inte att vuxna känner till fenomenet, säger Kristina Hunehäll Berndtsson som är en av de som står bakom avhandlingen.

Dessutom är det många som förstår att det är sexuella trakasserier.

– Det är dessutom många ungdomar som inte förstår att det är sexuella trakasserier. De tror att sexuella trakasserier är något som sker fysiskt, förklarar hon för Forskning.se.

Pojkar utsätts också

I avhandlingen kom man fram till att tjejer oftare utsätts, men att även pojkar utsätts i varierande utsträckning. Att bli lurad att själv skicka "dickpics" och nakenbilder är också vanligt, och pojkarna har ännu svårare att prata om det än flickor.

I studien från Göteborgs universitet beskriver de utsatta eleverna situationerna på olika sätt. En nyinflyttad pojke blev till exempel lurad av en tjej och hennes vänner att skicka ett privat videoklipp. Klippet delades senare bland klasskompisarna – vilket resulterade i utfrysning. Han blev anklagad för att vara en förövare, när han i själva verket var offer.

Finns också en "dickpic-kultur"

I avhandlingen beskrivs också en skola på landsbygden i Sverige där det har uppstått en "dickpic-kultur" där pojkarna hetsas till att skicka dickpics till flickorna, för att få nakenbilder i utbyte. Det förekommer också hot till flickorna, som blir tvingade att skicka nakenbilder. Bilderna sprids sedan i killgängen och det blir ett slags statussymbol att ha "vunnit" en nakenbild. I anslutning till detta blir också flickorna "slutshameade".