Eurovision Song Contest till Malmö

Det blir Malmö som får uppdraget att arrangera Eurovision Song Contest 2024, uppger SVT.

Efter att Loreen stod som vinnare 2023 är det klart att Eurovision Song Contest 2024 hålls i Malmö
Efter att Loreen stod som vinnare 2023 är det klart att Eurovision Song Contest 2024 hålls i Malmö.

Semifinaler och final äger rum 7, 9 och 11 maj 2024 i Malmö Arena.

Två gånger tidigare har musikfesten varit i Malmö, 1992 på Malmö isstadion och 2013 i Malmö arena.

"Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats", säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

"Hundratals miljoner tittare"

Nu väntas Malmö visas upp för mångmiljonpublik ute i Europa.

"Hundratals miljoner tv-tittare kommer att följa sändningarna från Sverige. Eurovision Song Contest fyller en särskilt viktig funktion i dessa tider med krig i Europa och det är med stor respekt som vi tar oss an evenemanget", säger Hanna Stjärne.

Fyra städer hade anmält intresse att arrangera Eurovision Song Contest – Malmö, Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik.

"När vi till slut hade alla alternativ på bordet gjorde vi en helhetsbedömning, där många faktorer måste klaffa. Malmö har sedan de arrangerade ESC 2013 adderat effektiva och mer hållbara flöden samt fler och moderna samlingsplatser. Man satsar också stenhårt på att ännu mer än förra gången erbjuda besökare och invånare att aktivt delta i festligheterna", säger Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, i ett pressmeddelande.

Sjunde gången för Sverige

Det blir sjunde gången som Sverige får arrangera Eurovision Song Contest, en ära som tillfaller segraren från året innan. Men det är också en logistisk utmaning med 10 000 ackrediterade artister, journalister, fans och personer inom produktionen inblandade.

Loreen vann årets tävling i Liverpool i maj med sin låt "Tattoo" och SVT fick därför snabbt vaska fram en värdort. Fyra städer anmälde intresse, förutom de tre storstäderna även Örnsköldsvik.

Därför blev det inte Stockholm

Stockholms ansökan komplicerades av att Avicii arena, som haft tävlingen två gånger, ska renoveras och inte blir tillgänglig förrän till ishockey-VM 2025.

Stockholm har arrangerat Eurovision Song Contest tre gånger tidigare, förutom i Globen 2000 och 2013 även i Stockholmsmässan i Älvsjö 1975.

Två gånger har musikfesten varit i Malmö, 1992 på Malmö isstadion och 2013 i Malmö arena.

Göteborg har varit värd för Eurovision Song Contest en gång – 1985.

SVT har utsett tv-producenten Ebba Adielsson till högste projektledare för Eurovision Song Contest, men ännu inte gått ut med namn på programledare.