Första bilden på Vintergatans svarta hål – fyra miljoner gånger större än solen

Den första bilden på det svarta hålet i Vintergatans "hjärta" har presenterats vid en presskonferens med det internationella konsortiet Event Horizon Telescope (EHT).

Bilden som på torsdagen offentliggjordes av Event Horizon Telescope-konsortiet visar ett svart håll i mitten av galaxen.
Bilden som på torsdagen offentliggjordes av Event Horizon Telescope-konsortiet visar ett svart håll i mitten av galaxen.

Forskare har tidigare observerat stjärnor i omloppsbana runt något osynligt, kompakt och massivt i mitten av vår galax. Det fanns starka indikationer på att objektet, som går under namnet "Sagittarius A*", var ett svart hål.

Den bild som presenterades på torsdagen är enligt forskarna det första direkta visuella beviset på att så är fallet.

"Vi blev golvade av hur väl storleken på cirkeln stämde överens med förutsägelserna i Einstens allmänna relativitetsteori", säger EHT-forskaren Geoffrey Bower i ett pressmeddelande.

Det svarta hålet befinner sig 27 000 ljusår från jorden och har en massa som är fyra miljoner gånger större än solens. Bilden togs med hjälp av åtta synkroniserade radioteleskop världen över – Event Horizon Telescope.