Fler civila bombade: "Finns gravida och kvinnor med barn under spillrorna"

Hundratals civila som tagit skydd befann sig i den teater i Mariupol som flygbombades under onsdagen. Från flera håll kommer obekräftade uppgifter om att skyddsrummet under teatern hållit. Utanför teatern stod ordet "barn" skrivet på ryska på marken.

Kvinnor och barn i en sjukhuskorridor i den ukrainska staden Mariupol den 11 mars 2022.
Kvinnor och barn i en sjukhuskorridor i den ukrainska staden Mariupol den 11 mars 2022.

En stor del av teatern i den belägrade staden Mariupol kollapsade efter attacken på onsdagskvällen enligt ukrainska myndigheter. I trevåningsbyggnaden hade hundratals människor sökt skydd.

På satellitbilder från början av veckan syns hur man på marken utanför teatern med stora bokstäver skrivit ordet "barn" på ryska.

Skyddsrummen ska ha hållit

Från flera håll kommer under torsdagen uppgifter om att skyddsrummet under teatern stått emot attacken och att människor kommit ut vid liv efter att bråte tagits bort.

– För några minuter sedan fick vi information om att skyddsrummet klarade sig och att människor där inne överlevde, säger den ukrainske parlamentsledamoten Dmytro Gurin till BBC.

– Vi vet inte än om vi har skadade människor eller dödade människor. Men det ser ut som att de flesta av dem har överlevt och är okej.

Läs mer: Sammanfattning: Det här vet vi om kriget i Ukraina

"Inkräktarna förstörde Dramateatern. En plats där fler än tusen människor tagit sin tillflykt. Vi kommer aldrig att förlåta detta", skriver Mariupols kommunfullmäktige i ett inlägg i Telegram.

Rysslands försvarsdepartement förnekar att man ligger bakom attacken och hävdar att byggnaden förstördes i en explosion som utlösts av den ukrainska högerextrema Azovbataljonen.

"Gravida kvinnor och kvinnor med barn under spillrorna"

Även ett kommunalt poolområde i Mariupol där civila tagit skydd träffades av ryska angrepp, enligt Donestskregionens ledare Pavlo Kyrylenko. Även här är det okänt hur många som skadats eller dödats.

– Nu finns det gravida kvinnor och kvinnor med barn under spillrorna där, säger Pavlo Kyrylenko.

Läs mer: Anastasia födde med kejsarsnitt under kriget – besköts i bussen de flydde i

Höghus i Kiev träffat

En person har dött i Kiev efter det att ett höghus träffats av delar från en nedskjuten raket på torsdagsmorgonen i den sydöstra delen av den ukrainska huvudstaden. Tre personer skadades och tiotals har evakuerats. Byggnaden träffades strax efter klockan 5 på morgonen lokal tid enligt räddningstjänsten, som fortsätter att söka i bråten.

Händelsen kom knappt två timmar innan utegångsförbudet i staden hävdes på torsdagsmorgonen.

En skola och ett medborgarcenter förstörts i Merefa nära staden Charkiv i landets nordöstra delar, enligt borgmästaren Veniamin Sitov. Det finns inga kände civila offer.

Minimala framsteg

Den ryska framryckningen i Ukraina har i princip saktat ned på alla fronter, skriver Storbritanniens försvarsdepartement på Twitter.

"Ryska styrkor har gjort minimala framsteg på land, till sjöss och i luften de senaste dagarna och fortsätter att lida kraftiga förluster", skriver försvarsdepartementet på Twitter med hänvisning till underrättelseuppgifter.

Departementet bedömer också att det är troligt att Ryssland, till följd av den långdragna insatsen, har varit tvungna att använda mer vapen än planerat.

"Som ett resultat är det troligt att Ryssland tar till äldre, mindre precisa vapen, vilka är mindre militärt effektiva och mer sannolikt resulterar i civila offer", skriver departementet.

Läs mer: Flykten beskrivs som ett äventyr för barnen: – Vi är här på "semester"