Så påverkas barnfamiljer av inflationssmällen

Inflationen har nu nått de högsta nivåerna på 30 år – och det fortsätter att stiga. Om man inte redan påverkats på något sätt lär man onekligen göra det framöver. Hur den stigande inflationen påverkar hur mycket barnfamiljer har att röra sig med reds ut nedan.

Inflationen har nu nått de högsta nivåerna på 30 år – och det fortsätter att stiga.
Inflationen har nu nått de högsta nivåerna på 30 år – och det fortsätter att stiga.

Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques, kan det komma två scenarion: Det ena innebär att inflationen hamnar på 4,5 procent och i det andra scenariot landar inflationen på 6 procent under året. Det förstnämnda är mest troligt, säger han till SVT.

Den stigande inflationen beror dels på kriget i Ukraina och stigande priser på drivmedel. Men hur påverkas man av inflationen på individnivå?

Läs mer: Så mycket har kaffepriset ökat – och så undviker du inflationssmällen

Så påverkas ensamstående av inflationen

För en ensamstående förälder som bor i hyresrätt kommer det bli mindre pengar i plånboken, eller i "köpkraft", som experten säger. Om inflationen ligger på 4 procent kommer den ensamstående föräldern få 400 kronor mindre att röra sig med varje månad. Det beror framför allt på ökade boende- och livsmedelskostnader, samt kostnader för kläder och skor.

Om Sverige hamnar i det andra scenariot, det vill säga en inflation på 6 procent, då förlorar familjen 100 kronor till per månad, alltså 500 kronor i köpkraft.

Så påverkas flerbarnsfamiljer av inflationen

Hur påverkas en tvåbarnsfamilj som bor i villa av de olika inflationsscenarierna? Med en inflation på 4,5 procent förlorar familjen 1 900 kronor varje månad, och hela 2 800 kronor i månaden om inflationen stiger ytterligare – till 6 procent.

Om flerbarnsfamiljen i villa också har en bil går de ytterligare 900 - 1 200 kronor i back i månaden.

Källa: SVT