Appelquist slutar på Svenska nyheter: "Ska vabba mer"

Kristoffer Ahonen Appelquist slutar som programledare för SVT:s satirprogram "Svenska nyheter". Det skriver han själv i ett Instagraminlägg.

Kristoffer Ahonen Appelquist slutar på
Kristoffer Ahonen Appelquist slutar på "Svenska nyheter".

Kristoffer Ahonen Appelquist, 47, lämnar sitt uppdrag som programledare för SVT-programmet "Svenska nyheter".

"Jag älskar mitt jobb och det var inte ett lätt beslut att tacka nej till ytterligare en säsong, men det har jag gjort nu. Jag kommer att sakna min kloka, smarta och roliga redaktion. Det jag inte kommer att sakna är den eviga stressen över att få ihop fredagens program", skriver han.

Kristoffer Ahonen Appelquist slutar på "Svenska nyheter"

SVT:s programdirektör Jan Helin säger till TT att man hade velat ha kvar Appelquist som programledare.

– Han har gjort ett fantastiskt jobb och vi är jätteglada för det. Han har tagit programmet och fört det ännu mer mot satir. Nu säger han att han vill känna sig friare att göra annat. Jag beklagar det, vi hade velat ha kvar honom längre, men jag förstår också hans perspektiv.

Tog över efter Jesper Rönndahl

Appelquist tillträdde som programledare inför höstsäsongen 2019 och tog då över efter Jesper Rönndahl som hade lett programmet från start. Under hans tid vid rodret har programmet bland annat kritiserats för transfobi och hamnat i bråk med Turkiet efter ett satirinslag om landets president Recep Tayyip Erdogan.

Letar efter ny programledare

Arbetet med att hitta en efterträdare till Kristoffer Ahonen Appelquist pågår just nu, säger Jan Helin.

– Vi söker med ljus och lykta. Det är ett tufft jobb, det här är satir på riktigt och vi har ett program som ibland väcker internationell uppmärksamhet. Det är det satir gör när det är riktigt bra. Vi hoppas kunna landa någon ny så att vi kan köra i gång igen efter årsskiftet som planerat, men jag vågar inte lova något.

Läs mer: Kan man vabba för mycket? Läs mer om maxtaket här

Ska tillbringa mer tid åt vab

Till SVT berättar Ahonen Appelquist att en stor orsak till beslutet att sluta på "Svenska nyheter" är att han vill spendera mer tid med sin familj.

– Jag ska bygga mer lego, jag ska vab:a mer och jag ska laga mer mat men framförallt så ska jag uppträda mer. Jag är ju ståuppkomiker och jag har nästan glömt bort hur man gör det så det skulle vara jätteroligt att ta upp det igen.

Läs mer: Barnbidraget 2022 – här är alla datum och regler enkelt förklarat