"Har separationen skapat otrygg anknytning?" Psykologen svarar

Signaturen "Mamman" är orolig för att hennes 15 månader gamla son har fått en otrygg anknytning när hon separerade med pappan.

Genrebild. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Läsarfråga: Har separationen påverkat min sons anknytning till mig?

Hej!
Jag och min sons pappa separerade när sonen var 8 månader, nu är han 15 månader. Jag jobbade då heltid, och pappan var hemma. Jag kom ofta hem till dem efter jobbet och jag hade honom hos mig vid varje ledighet. Det gick max fyra nätter innan jag hade honom över natten. Nu är jag föräldraledig och sonen är hos pappan på helgerna. Vi träffas en gång i veckan, ibland fler och äter middag ihop.

Nu börjar jag bekymra mig för om min son har dålig anknytning till mig. Inte bara i och med separationen, utan för att han är så otroligt öppen och social inför alla andra vuxna. När jag har bekanta över är han värsta lilla charmtrollet. Han vänder sig dock till mig när han blir blyg eller ledsen av någon anledning.

Bör jag vara orolig?

/Mvh "Mamman"

Barnpsykologen: Så vet du om ditt barn är tryggt

Hej!

Jag tycker inte alls det finns anledning till oro! Det låter som ni har klarat av att separera från varandra, men tar ett gemensamt ansvar som föräldrar åt er lilla son. Det är så man önskar att alla kunde lösa sina skilsmässor, men dessvärre har många svårt för att skilja på sin vuxenrelation och sin föräldraroll.
Barn som har en trygg anknytning vänder sig till sina föräldrar när de upplever ett obehag, då vill man ”tanka” hos den trygga basen det vill säga föräldern. På det du beskriver vänder sig din son till dig när han till exempel blir blyg. Men han har en grundtrygghet som också gör att han vågar släppa in andra vuxna!
Som sagt ingen anledning till oro!

Vill du ställa en fråga till en expert?

Maila [email protected] så kontaktar vi vår barnmorska, psykolog, livscoach eller tränare för svar!

Är du intresserad av anknytning tycker jag att du läser ”Anknytning i praktiken: tillämpningar av anknytningsteorin” av Anders Broberg.

Hälsningar Marie Carlsson, barnpsykolog och expert på Familjeliv.se