Så vet du om din bebis är för kall

En nybliven förälder har många frågor och vill skydda sitt barn. En stor fråga är hur du vet om ditt barn är för kallt. Här är tecken på nedkylning som du ska hålla utkik efter.

Bebis för kall mammasidan
Bebis för kall mammasidan

Bebisar är fantastiska på många sätt, men det kan ibland vara svårt att veta vad ens lilla älskling känner och vill. Detta gäller oavsett om hen är hungrig, behöver ett blöjbyte eller har fel temperatur.

För kall bebis

En vanlig oro är att barnet blir nedkylt, och oron är på vissa sätt befogad. Små barn är mycket sämre än vuxna på att reglera sin kroppstemperatur och du som förälder måste därför vara uppmärksam.

Ett bra sätt att kolla om barnet är för kallt är att se om panna och nacke är kalla. Händer och fötter är ofta svalare än kroppen, men ska inte vara iskalla. Vita fläckar eller kraftigt röda kinder är ofta första tecknet på förfrysningsskador, så håll uppsikt.

Skydda ditt barn

För att skydda ditt barn är det kläder efter väder som gäller och helst lager på lager, som gör det enkelt att klä av. Det är även bra om du inte tvättar barnet precis innan ni går ut, då vattnet tvättar bort den naturliga oljebarriären på huden.

Den största boven gällande nedkylning är dock blåst. Om ditt barn är nyfött bör du helt undvika kraftiga vindar. Om du måste gå ut så räkna med att det krävs mer kläder än vad termometern kanske visar.

Varning för överhettning

Det är självklart viktigt att barnet inte blir för kallt, men kom även ihåg att det är vanligare att klä på för mycket än för lite. Så på samma sätt som du kollar efter tecken på nedkylning bör du se till att din bebis inte blir överhettad.

Känn om det är varmt och svettigt på bröstet och var noga med att ta av tjocka overaller med en gång när ni kommer in.

Din bebis är helt beroende av dig, och det är fullt förståeligt om du är nervös över att hen ska bli för kall. Men så länge du har koll och ser till att ha lagom mycket kläder så är detta inte farligt för ditt barn.

Källa: 1177 Vårdguiden

Här finns mer att läsa om hur du kan skydda ditt barn från kylan.

LÄS MER: Var uppmärksam på barnen i kylan

LÄS MER: När är barnet för kallt?

Foto: Romanova Anna/Shutterstock

Se i videon nedan: 4 saker du måste göra för att slippa influensan