Gravid

Gravid vecka 15

Den här veckan har din bebis växt till storleken av ett äpple och rör på sig mycket inne i magen. Läs allt du vill veta om graviditetsvecka 15 här!

Gravid vecka 15– bebisen är stor som ett äpple

Gravidvecka 15! Grattis. Även om magen inte är synlig för andra känner du säkert själv att det är lite trångt i byxorna och att du känner dig lite "svullen". En del kan känna små fosterrörelser nu, som bubblor eller fladder långt ner i magen. Men var inte orolig om du inte känner något, det är fortfarande tidigt! Här kan du läsa allt om vad som händer i vecka 15!

Fostret – gravid vecka 15

Fostrets längd den här veckan: 10-12 centimeter från huvud till säte.

Är du eller din partner mörkhårig? I vecka 15 börjar din bebis producera det pigment som behövs om håret ska bli mörkt. Det är inte säkert det syns ännu dock, det beror på hur mycket hår din bebis utvecklar under tiden i magen. Vissa föds med en stor "kalufs" medan andra föds helt skalliga. Det är inte heller ovanligt att en bebis föds med svart hår, för att sedan bli blond när de är lite äldre.

Hjärtat

Huden är fortfarande väldigt tunn och blodkärlen under syns tydligt. Det lilla hjärtat har en otrolig kapacitet och pumpar runt 28 liter blod varje dygn i den lilla kroppen.

Suger på tummen

Bebisen fortsätter tränar sina rörelser och kan nu föra tummen till munnen. Rörelserna är ännu omedvetna eftersom nervsystemet inte är tillräckligt utvecklat. Din bebis börjar lagra kalcium för utveckling av skelett och benmärg, så tänk på att äta en bra och varierad kost så ditt barn får all den näring hen behöver.

Foster i gravidvecka 15.

Din kropp – gravid vecka 15

Livmodern växer nu i en jämn och stadigt takt, för varje vecka syns det mer och mer att du är gravid. Glöm inte bort att dokumentera och ta bilder på din växande mage, det är kul att ha och jämföra med.

Oro

En del kan känna sig lite oroliga nu, de undrar om de verkligen är gravida. Är det första barnet syns det kanske inte så tydligt utanpå vecka 15. Du mår bra, tröttheten och illamåendet är borta och än känner du inga fosterrörelser. Men lugn, många upplever samma sak och det är helt normalt. Försök att njuta istället av att du skapar liv och mår bra av det.

Aktuell läsning för dig nu:

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.