Gravid

Gravid vecka 19

Nu är du så gott som halvvägs i din graviditet. Den här veckan kan din bebis göra medvetna rörelser, som att suga på tummen. Läs allt om graviditetsvecka 19 här!

Gravid vecka 19 – din bebis kan suga på tummen

Har du inte gjort rutinultraljudet ännu är det dags den här veckan eller nästa. För många är det första gången de får se sin lilla bebis och höra hjärtat slå. Bebisen fortsätter växa, men inte i samma takt som hen gjort fram till nu.

Fostret – gravid vecka 19

Fostrets längd den här veckan: 22 centimeter.

Vikt: 280 gram.

Den här veckan har det gått 17 veckor sedan befruktningen och din bebis har växt till storleken av en mango. Det är en otrolig bedrift på så kort tid. Nu finns det anlag för de mjölktänderna som bebisen kommer få under de första åren, men även anlag för de permanenta tänderna börjar bildas.

Hjärnan

Hjärnan fortsätter att utveckla nya nervceller och nerverna börjar täckas av ett ämne som heter myelin. Myelin är ett slags fettämne som isolerar nerverna och gör att informationen i nervtrådarna går snabbt och smidigt. Det gör att bebisens rörelser blir mer koordinerade och smidiga. Rörelserna blir också mer medvetna tack vara den snabba utvecklingen av hjärn- och nervceller och bebisen kan nu medvetet suga på tummen.

Vernix

Kroppen täcks nu av ett tjockt lager fosterfett, vernix, och små tunna hårstrån som kallas lanugo. Lanugohåren kommer falla av innan bebisen föds och sitter där för att tillsammans med fosterfettet skydda den känsliga huden.

Nu finns det anlag för de mjölktänderna som bebisen kommer få under de första åren, men även anlag för de permanenta tänderna börjar nu bildas.

Animerad bild av ett foster i vecka 19. Fotot: SciePro/Shutterstock

Din kropp – gravid vecka 19

Halvvägs in i graviditeten har livmodern nu växt till strax under naveln. Det innebär att du kan känna den tydligt nu.Tryck försiktigt med handen under naveln så känner du toppen på livmodern.

Järnbrist

Kanske börjar du känna dig tröttare igen nu efter några veckor med extra energi. Det kan bero på järnbrist. Din barnmorska kollar dina järnvärden och låter dig veta om du behöver extra tillskott. De flesta gravida behöver järntillskott under graviditeten eftersom fostret tar mycket av det järn du har i kroppen.

Rutinultraljud

Har du inte redan gjort rutinultraljudet är det dags den här veckan eller nästa. Efter det får du ett moderskapsintyg från din barnmorska, det ska skickas in till försäkringskassan. Det kan vara bra att börja fundera på hur ni ska dela upp föräldraledigheten och hur länge du vill jobba i graviditeten.

Aktuell läsning för dig nu:

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska