Gravid

Gravid vecka 20

Grattis! Du har nått ungefär halvvägs genom din graviditet. En fullgången graviditet räknas från vecka 37+0-41+6, så det kan vara både lite mindre än 20 veckor eller lite mer kvar till förlossningen.

Gravid vecka 20 – du är halvvägs genom graviditeten

Fram till den här veckan växer alla foster i ungefär samma takt och lika mycket, men från och med nu börjar det bli mer individuella skillnader. Av den anledningen går det inte räkna ut beräknad förlossning med ultraljud efter vecka 20. Här kan du läsa allt om graviditetsvecka 20!

Fostret – gravid vecka 20

Fostrets längd den här veckan: 24 centimeter

Vikt: 350 gram

Den här veckan förfinas utvecklingen av sinnesorganen smak, lukt, syn och hörsel. Nervcellerna som hör till respektive sinne utvecklas i sina specifika delar av hjärnan. Din bebis kan nu höra dig och känna igen din röst.

Kullerbyttor

Ännu är det gott om plats för fostret att röra på sig i magen. Den kan slå kullerbyttor och göra bakåtvolter. De flesta känner av det vid det här laget, speciellt om du ligger stilla på rygg med händerna på magen. Om du inte känner är det ingen fara, först i vecka 25 ska man känna regelbundna fosterrörelser varje dag.

Foster i gravidvecka 20.

Din kropp – gravid vecka 20

Halvvägs in i graviditeten är det inte omöjligt att tröttheten kommer tillbaka som ett brev på posten. Du kan känna dig trött och yr, och har lättare att bli andfådd. Kroppen jobbar för att pumpa runt den extra mängd blod i kroppen som behövs under graviditeten och inför förlossningen.

Järn

När blodvolymen ökar blir koncentrationen av järn lägre, samt att din bebis tar av dina järndepåer. De flesta gravid behöver någon form av extra järntillskott, prata med din barnmorska. Tillåt dig själv att vila när du behöver.

Magen

Livmodern växer nu i en jämn takt under resten av graviditeten. Alla magar växer olika och blir olika stora, du ska inte jämföra dig med någon annan. Glöm inte att dokumentera din växande mage, det kan vara kul att ha senare i livet, du behöver inte dela bilderna med någon om du inte vill. Gör det endast för din egen skull.

Aktuell läsning för dig nu:

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska