Gravid

Gravid vecka 23

Den lilla bebisen i din mage ser nu ut som en fullt utvecklad bebis, men behöver mer tid i magen för att fortsätta gå upp i vikt och för att lungorna ska mogna. Här är allt du vill veta om graviditetsvecka 23!

Gravid vecka 23 – din bebis är stor som en aubergine

Gravidvecka 23 betyder att du är över halva tiden i din graviditet! Hur känns det? Vid det här laget har illamåendet gått över för många – men långt ifrån för alla. Om du lider av extremt illamående under graviditeten bör du kolla med din barnmorska. Det finns något som heter hyperemesis gravidarum som är ett extremt illamående som inte går över.

Din bebis – gravid vecka 23

Bebisens längd den här veckan: 28 centimeter.

Vikt: 550 gram.

Lungorna är fortfarande omogna många veckor till och din bebis är väldigt liten, men om hen skulle födas nu har hen chans att överleva. Det skulle vara en lång och krokig väg och inte okomplicerat heller, men faktum är att ungefär hälften av alla barn som föds i vecka 23 överlever.

Bebisen i magen hickar

Den här veckan känner du troligtvis allt tydligare hur din bebis sparkar både uppåt, neråt och åt sidan. Kanske känner du också ibland som ett regelbundet pickande inuti magen, som pågår någon minut eller två. Då är det nog din bebis som har hicka.

Bebisen gravidvecka 23.

Din kropp – gravid vecka 23

Vid gravidvecka 23 kan du känna din livmoder strax ovanför naveln om du trycker försiktigt med handen. Din bebis kan även sparka tillbaka som svar! Ha som vana att prata med bebisen i magen. Du kan både göra det högt – men att göra det i tankarna är faktiskt också bra. Inte för att bebisen kan höra vad du tänker, men för att du skapar ett inre band som är bra för anknytningen.

Immunförsvar

Som gravid har du sämre immunförsvar och det gör att du kan bli förkyld och sjuk oftare än du är van vid. Gravida rekommenderas även att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, prata med din barnmorska på mödravården om det är aktuellt för dig.

Förbered dig inför förlossningen

Det är inte helt fel att börja förbereda dig på förlossningen, börja läsa på och tänka efter hur du vill ha det. Även om det är många veckor kvar så går tiden fort. Att föda barn är bland det största du kanske gör i livet, och då är det bra att komma förberedd.

Sammandragningar

Om du känner av sammandragningar i vecka 23 är det helt normalt så länge de inte gör ont. Det kan dock vara ett tecken på att du kanske ska slå av på tempot. Fundera lite över hur länge du tänkt jobba under graviditeten. Har du möjlighet att söka graviditetspenning om du har ett fysiskt tungt arbete? Det är bra att vara ute i god tid.

Aktuell läsning för dig nu:

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sexa loss under graviditeten – så länge inte läkaren avråder det

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska