Gravid

Gravid vecka 36

Nu är det bara slutspurten kvar. Sista månaden kan kännas lång, speciellt om du är en av de som passerar beräknat förlossningsdatum. Kom ihåg att bara 4,5 procent av alla gravida föder på BF – så håll ut! Här är allt du vill veta om graviditetsvecka 36.

Gravid vecka 36

Nu är det inte lång tid kvar, och för många börjar magen vara påtaglig. Du märker att du krockar in i både dörrar, stolar och bord du bara ska passera förbi lite snabbt. Kanske kliar magen också, och en del kan uppleva mycket svullnader i fötterna, benen och till och med händerna. Inte nog med magen kanske krånglar har du förmodligen också lite svårt att andas. Många upplever att de blir andfådda bara av att prata när de är gravida i vecka 36.

Bebisen – gravid vecka 36

Bebisens längd den här veckan: cirka 47-48 centimeter

Vikt: cirka 2,4-2,7 kilo (med individuella skillnader)

En månad kvar inne i magen och bebisen ska lägga på sig ungefär ett kilo till i vikt. Ansiktet är nu rundare och bebisen har fått det utseende hen kommer ha vid födseln. Om hen skulle födas nu är det sällan några komplikationer, bebisen klarar sig fint utanför magen. Men det är bara bra med lite extra tid där inne!

Det är trångt inne i livmodern nu, men fosterrörelser ska du känna lika ofta varje dag även om det närmar sig förlossningen. Ditt barn ska följa sitt rörelsemönster och om det avviker eller känns mindre ska du prata med din barnmorska eller förlossningsmottagning. Kanske känner du till och med hur bebisen liksom vrider och vänder sig där inne och hur det mottas med sammandragningar.

Bebis i gravidvecka 36.

Din kropp – gravid vecka 36

I vecka 36 står livmodern som högst – och det känns. Det är tungt att röra på sig och inga stora portioner får plats i magsäcken. Försök äta oftare med mindre portioner, så känns det inte så där tryckande hela tiden och du får i dig all näring du behöver. Håll ut också, för nästa vecka lättar det något för de flesta om bebisen sjunker ner i bäckenet (även om det kommer fortsätta vara tungt framc till förlossningen).

Passa på att vila och gör sådant du njuter av. En liten promenad, i långsamt tempo, varje dag är bra för blodcirkulationen och ditt välmående! Simma brukar många tycka är extra trevligt, eftersom det är skönt att få känna sig lite lättare och "viktlösare" i det bärande vattnet.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

Allt du vill veta om den beryktade slemproppen

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska