Gör aldrig såhär i en bonusfamilj – misstaget enligt psykologen
Att leva som bonusfamilj kan vara helt underbart – men också utmanande. I Nyhetsmorgon ger Jenny Jägerfeld sina bästa råd på hur man ska tänka i början av den nya familjekonstellationen.
Att leva i en bonusfamilj kan vara alldeles underbart – men också en riktig utmaning. Ena dagen flyter allt på som en dröm, och nästa känns allt kaos. Konflikter är en naturlig del av alla familjer, men i en bonusfamilj kan det vara lite extra klurigt. Nya roller, gamla vanor och känsliga relationer kan göra att små saker snabbt växer till stora problem.
När psykologen Jenny Jägerfeld gästar "Nyhetsmorgon" ger hon sina tips och råd på hur man kan hantera situationer som kan uppstå när helt ny familjekonstellation uppstår.
Psykologen: Det viktigaste att tänka på i en bonusfamilj
Det viktigaste att börja med när man lever som en bonusfamilj är enligt Jägerfelt är ha öppen inställning till sina känslor för sitt nya bonusbarn. Många kanske tror att man ska börja älska barnet direkt, men i många fall tar det lite tid och det är helt okej.
– Det viktigaste är att man försöker vara en bra vuxen som försöker närma sig med respekt och förståelse för barnets situation. Barnet har ju inte valt att få en bonusförälder, barnet är ett offer för omständigheterna att föräldrarna gått skilda vägar, säger Jägerfelt och påpekar återigen att förståelsen för barnets situation är det allra viktigaste.
LÄS MER: Gör inte det här under skilsmässan – vanliga fallgropen

Vanliga misstaget man gör i bonusfamiljer
I en ny bonusfamilj är det vanligt att de vuxna så gärna vill att allt ska fungera, så man kastar sig in i den nya tillvaron.
– Man har nog en idé om att "nu ska vi göra den här familjegrejen", och vissa flyttar ihop ganska fort och framförallt om det varit en skilsmässa precis innan så kanske barnen också har en sorg i att tänka att föräldrarna har skilt sig. Man kanske behöver bearbeta det och få en egen relation med sin förälder först. Att den situationen ska sätta sig innan man börjar ta in en helt ny människa, förklarar Jenny Jägerfeld.
– Jag tänker att det är ganska bra att inte flytta ihop så himla fort.
Hon menar att man kan ses och umgås utan barnen och avvakta lite med att flytta ihop så att den eventuella skilsmässan och det eventuella varannan vecka-livet hinner landa lite för barnet. När alla parter är redo kan man introducera barnet och sedan börja umgås allihopa.
När det kommer till tidsspannet är det givetvis individuellt för olika familjer. Är det mindre barn involverade kan det gå snabbare än med äldre barn, detta på grund av att mindre barn har lättare att knyta an.
– Man ska skynda långsamt, förtydligar hon.
LÄS MER: Bästa bilen för en stor familj – detaljerna du inte får missa

Kommunikation är nyckeln
Om båda personerna har barn sedan innan, är det viktigt att ha en öppen dialog om vad respektive familj har för regler. För att det inte ska ske en stor krock. Exempelvis om den ena partens barn får spela i 2 timmar och det andra barnet bara för spela i 30 minuter, kan det uppstå konflikter och känslor av orättvisa.
– Kommunikation mellan föräldrarna är nyckeln. Jag tror man ska prata mycket innan, för det är inte alltid som man har pratat om hur barnuppfostran ser ut eller vad man har för värderingar. Folk utgår ibland från att personer tycker ungefär likadant som en själv, så visar det sig att det inte är så.
LÄS MER: Så får du barnen att spela mindre – föräldrar berättar
