Örten som kan minska risken för Alzheimers – forskning visar

Publicerad: 21 juli 2025, kl. 14:41
Uppdaterad: 22 juli 2025, kl. 07:24
Därför tror forskare att rosmarin kan minska risken för Alzheimers
Därför tror forskare att rosmarin kan minska risken för Alzheimers Foto: Janerik Henriksson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Rosmarin har länge använts i matlagning, men modern forskning visar även att örten kan ha betydande hälsofördelar och minska risken för flera sjukdomar.

Rosmarin är en välanvänd smaksättare i köket. Men utöver det så har det visat sig att just rosmarin kommer med en hel del hälsofördelar, särskilt när det kommer till hjärnhälsa, inflammation och immunförsvar, det skriver Independent

Forskning tyder på att rosmarin till och med kan ha positiv effekt i kampen mot Alzheimers sjukdom, som är den främsta orsaken till demens. 

Fördelar med rosmarin

Rosmarin har tidigare kopplats till minne och mental klarhet. Man har sett att kryddan användes bland forskare och studenter i antikens Grekland och Rom, med hopp om att skärpa bland annat koncentrationen. 

I modern forskning har man upptäckt att det kan ligga något i detta, i en ny studie visade personer som andats in rosmarindoft, upp bättre resultat på minnesövningar jämfört med testdeltagare som inte inhalerat örten, enligt Independent. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Forskare tror att rosmarin kan minska risken för Alzheimers 

Men hur påverkar rosmarin hjärnan egentligen? 

Rosmarin stimulerar blodcirkulationen, även till hjärnan, vilket ökar syre- och näringstillförseln och därmed kan förbättra mental skärpa. Örten har också lugnande egenskaper, forskning visar nämligen att dess doft kan minska ångest och förbättra sömnkvaliteten. Lägre stressnivåer kan i sin tur medföra bättre fokus och minne.

Rosmarin innehåller ämnen som påverkar hjärnans funktion. Ett av dem, som heter 1,8-cineol, hjälper till att bevara ett viktigt ämne i hjärnan som heter acetylkolin. Det ämnet behövs för att du ska kunna lära dig och komma ihåg saker. När vi blir äldre minskar mängden acetylkolin, men rosmarin kan hjälpa till att bromsa det.

Dessutom är rosmarin rik på antioxidanter, ämnen som skyddar hjärnceller från att skadas. En särskilt viktig antioxidant i rosmarin heter karnosinsyra. Den både skyddar och dämpar inflammation i hjärnan, och kan minska risken för sjukdomar som Alzheimers.

År 2025 tog forskare fram en stabil form av karnosinsyra som kallas diAcCA. I tidiga studier på djur visade det sig att ämnet kunde förbättra minnet, öka antalet kopplingar mellan hjärnceller och minska skadliga proteiner som är typiska vid Alzheimers sjukdom, som amyloid-beta och tau, skriver Independent

De lyckade resultaten, ger forskare hopp om att man inom snar framtid ska kunna börja göra dessa tester även på människor. 

Forskare tror även att diAcCA kan hjälpa till att behandla andra inflammatoriska tillstånd, såsom typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt Parkinsons sjukdom. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Andra hälsofördelar 

Rosmarin har använts länge för att hjälpa till med matsmältningen, minska uppblåsthet och dämpa inflammation i kroppen. Att ha rosmarin i skönhetsprodukter kan hjälpa huden vid exempelvis akne, eksem och skydd mot solskador.

Det ska även öka hårväxten. Rosmarinolja har länge varit ett husmorsknep som använts till hud, hår och kroppsvård. Oljan ska ha en lugnande och antiinflammatorisk effekt.

Att använda färsk rosmarin i mat, te eller araomaterapi är inga problem, men man ska vara försiktig med koncentrerade doser eller extrakt. För stor användning av koncentrerad rosmarin kan nämligen orsaka kräkningar. 

Man ska även vara varsam med att använda rosmarinolja under graviditet, vid högt blodtryck och om du har epilepsi. Den som tar medicin bör prata med läkare innan användning av koncentrerad rosmarin.