Publicerad 11 January 2019

Fotograf:

Relationer "Jag saknar mitt ex så mycket" – Experten ger råd

Många har nog tänkt tanken att det egentligen vore lite fint att återuppta en relation med ett ex. Men ska man väcka liv i döda relationer? Leigh Norén reder ut frågan.
Relaterat

Fakta

Leigh Norén är sex-positiv socionom och sexolog med en grundläggande utbildning i psykoterapi och flerårig erfarenhet av samtal kring sexualitet, relationer och kärlek. Hon driver Sexologkliniken, där du även kan testa din lust med verktyget Lustlyftet.

Separationer gör ont. Mitt i den sorg och smärta som infinner sig, även flera månader efter ett uppbrott, kan det kännas som att man går vilse i sina tankar och känslor. Ofta dyker det upp många frågor, man undrar om det var rätt att det tog slut och om det är rätt eller okej att bli tillsammans igen.

Jag saknar mitt ex så mycket! Vad ska jag göra?

Frågan går inte att besvara, eftersom kärlek inte följer regler. Om du funderar över att gå tillbaka till ditt ex borde frågan snarare vara – varför saknar jag mitt ex? En gammal relation kan kännas bekväm att gå tillbaka till, men det i sig är inte nödvändigtvis rätt anledning till att återuppta relationen.

Varför tog det slut?

För att reda ut vad du egentligen känner och borde göra i den här situationen kan du använda dig av följande frågor: 
 
Fråga 1: Varför gjorde jag och mitt ex slut? 

Fråga 2: Finns det anledning att tro att relationen kommer att vara på ett annat, förhoppningsvis bättre vis, om vi blir tillsammans igen? 

MER FRÅN LEIGH: Det finns ingen "normal" sexlust

Fråga 3: Om ja, hur ska det gå till på ett konkret plan? Exempelvis kan du söka hjälp hos en familjerådgivare, sexolog eller terapeut. Förändringar sker sällan av sig självt, särskilt när det gäller dynamiken i en relation. Det kräver ihärdigt och hårt arbete för att saker ska bli bättre.

Fråga 4: Handlar anledningarna till att bli tillsammans igen enbart om önskan att bli av med negativa känslor som till exempel sorg, saknad, och ensamhet, eller handlar det också om att du vill vara med just den personen? Försök att vara ärlig mot dig själv här – både för din egen skull och ditt ex skull. Det är lätt att förbise sanningen när hjärtat brister och du saknar ditt ex.

Saknaden efter ditt ex kommer gå i faser

Det gör ofta ont att avsluta en relation som har betytt mycket och den smärtan går i olika faser. Saknad och ensamhet kan komma och gå, men känslorna betyder inte per definition att det var fel att det tog slut – eller att det är rätt att bli ihop igen. De talar bara om för oss att vi saknar det som en gång var. 
 
Bara du kan veta om det är rätt att gå tillbaka till ditt ex. Men om du väl öppnar den dörren behöver du vara säker på varför du gör det. Påminn dig om att alltid leta anledningarna bakom önskningarna, för det är ofta dem som hjälper oss i rätt riktning. 

LÄS MER: Hur vet man om man har ”för låg sexlust”?

Artikelbild: Pexels
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: "Jag saknar mitt ex så mycket" – Experten ger råd
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll