Publicerad 25 January 2019

Fotograf:

Så skyddar du dig mot kylan – bästa tipsen

Under kalla vintertider är det lätt att frysa trots kläder efter väder. Vad ska man göra för att behålla värmen när kylan tränger sig på? Här är en lista på de bästa knepen för att skydda din kropp mot kylan. 
När det är kallt ute kämpar din kropp för att hålla sig varm på flera sätt. Ett sätt är att blodkärlen i huden krymper för att kroppen prioriterar att skicka varmt blod till de viktiga inre organen. Ett annat sätt som kroppen gör för att hålla värmen är att orsaka muskelsammandragningar. Det är därför kroppen börjar skaka när du blir kall.

Kroppen gör även saker som inte riktigt hjälper till. Har du upplevt att du blir kissnödig när du fryser? Det är för att trycket i alla kärl ökar när de drar ihop sig. Allt, inklusive urin, har alltså mindre plats i kroppen.

3 tips för att skydda dig mot kylan

Klä på dig ordentligt
Det viktigaste är att du klär på dig ordentligt. Kläderna hjälper egentligen inte till att värma upp dig, utan de håller istället in den värme som din kropp redan producerar. 

Håll huvudet varmt
Har du hört att värmen försvinner genom huvudet? Det är faktiskt en myt. Anledningen att du tappar värme där är att huvudet oftare inte är lika påklätt som exempelvis magen. Om du skulle gå runt med magen bar i kylan skulle lika mycket värme försvinna därifrån som från huvudet – mössan håller dig varm! 

Lagom med kläder
Slutligen vill vi varna från att ta på sig alldeles för mycket kläder. Om du blir svettig får det helt motsatt effekt, eftersom vatten leder värme mycket bättre än luft. Om du har för vana att bylta på dig även inomhus är ett tips att ta av sig ett par lager.

Kylan kan kännas obehaglig, men du kan vara lugn med att din kropp kämpar hårt med att se till att du inte blir för kall. Allt du behöver göra är att hjälpa den lite på traven.

Vill du har fler tips på hur du ska skydda dig mot kylan? Diskutera här!

Artikeln är inspirerad av en artikel på ScienceAlert.

Artikelfoto: Halfpoint/Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så skyddar du dig mot kylan – bästa tipsen
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll