Publicerad 25 January 2019

Fotograf:

Så skyddar du dig mot kylan – här är bästa knepen

Även om det är en mildare vinter än vanligt i år så kan det vara bra att veta hur man ska klä sig när det är kallt. Det finns faktiskt saker du kan göra för att hålla dig varm – och din kropp hjälper redan till! 
När det är kallt ute så kämpar din kropp för att hålla sig varm och den har flera bra strategier. När du är kall så krymper blodkärlen i huden för att kroppen prioriterar att skicka varmt blod till de viktiga inre organen. Ett annat sätt som kroppen håller dig varm är genom att orsaka muskelsammandragningar. Det är därför du början skaka när du blir kall.

Kroppen gör även saker som inte riktigt hjälper till. Bland annat är de många som upplever att de blir kissnödiga när de fryser. Det är för att trycket i alla kärl ökar när de drar ihop sig. Allt, inklusive urin, har alltså mindre plats i kroppen.

Det här kan du göra för att hålla värmen

Men vad kan du göra för att hålla dig varm? Det viktigaste är att du klär på dig ordentligt. Kläderna hjälper egentligen inte till att värma upp dig, utan de håller istället in den värme som din kropp redan producerar. 

Det är däremot en myt att den mesta värmen försvinner genom huvudet. Anledningen att du tappar värme där är att huvudet oftare inte är lika påklätt som exempelvis magen. Om du skulle gå runt med magen bar i kylan skulle lika mycket värme försvinna därifrån som från huvudet.

Slutligen vill vi varna från att ta på sig alldeles för mycket kläder. Om du blir svettig får det helt motsatt effekt, eftersom vatten leder värme mycket bättre än luft. Om du har för vana att bylta på dig även inomhus är det kanske läge att ta av sig ett par lager.

Det är många som tycker att kyla är obehagligt, men du kan vara lugn med att din kropp kämpar hårt med att se till att du inte blir för kall. Allt du behöver göra är att hjälpa den lite på traven.

Artikeln är inspirerad av en artikel på ScienceAlert.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 4 oväntade saker som händer i din kropp när det är kallt ute
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så skyddar du dig mot kylan – här är bästa knepen
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll