Publicerad 3 December 2020

Fotograf:

Familjeliv 10 jullovsaktiviteter barnen kommer älska – som funkar under corona

Jullov och rastlösa barn. Känner du igen dig? Vi har gjort det enkelt för dig och sammanställt en lista på 10 roliga jullovsaktiviteter som går bra att göra trots restriktionerna.
I dessa speciella tider behöver vi alla lite inspiration på vad man kan hitta på med barnen under alla lediga dagar kring jul. Att sitta hemma och kolla på film varje dag känns inte riktigt optimalt. I vanliga fall ser man kanske fram emot ett jullov ihop vänner och familj där barnen kan leka med kompisar och kusiner, men i år kommer det minst sagt att se annorlunda ut. 

Under årets jullov behöver vi förhålla oss till restriktioner från regeringen och Folkhälsomyndigheten – vilket såklart gör det svårare att komma på jullovsaktiviteter. Med stängda lekland och museum så känns det kanske lite hopplöst att komma på vad man kan göra med barnen på jullovet.

Trots detta finns det faktiskt massor av roliga saker som ni kan hitta på. Vi har listat 10 roliga jullovsaktiviteter som man kan göra med barnen, och som funkar fint trots corona och restriktioner. Kanske hittar ni till och med en ny favoritaktivitet som kommer följa med er nästkommande år. 

10 jullovsaktiviteter som funkar under corona


1. Spelmaraton med andra familjer/släkt
Tack vare tekniken så kan ni fortfarande ha de där spelkvällarna som ni brukade ha med mormor och morfar, eller med vännerna. Spela spel online tillsammans eller kör en rolig frågesport där ni alla kan delta via ett digitalt "mötesrum". Slå på kameran, tänd några ljus och njut av en mysig spelkväll tillsammans – trots den fysiska distansen. 

2. Laga mat tillsammans
Jullovet är ett perfekt tillfälle att lära barnen mer om matlagning. Passa på att vara lite extra kreativa och prova er på någon mat som du och barnen velat testa länge. En rolig, och framför allt väldigt smarrig idé är att laga er igenom olika världsdelar. Istället för en fysisk resa utomlands så blir det här en spännande och god resa i matväg hemma i köket. Att laga mat tillsammans med barnen är ett bra sätt att förena nytta med nöje. Ni får (förhoppningsvis) en god måltid samtidigt som ni umgås och har roligt tillsammans, och barnen lär sig något nytt i köket. 

3. Högläsning
Under jullovet är det viktigt att känna att man bryter mot vardagen och hittar nya sätt att koppla av på. Skapa en ny mysig rutin tillsammans med hela familjen. Från jullovets första dag kan ni ha för vana att ha minst en lässtund om dagen tillsammans. Varje morgon eller kväll kan ni se till att krypa upp i soffan med frukost eller fika för att mysa er igenom en lässtund tillsammans. Plocka fram något juligt och klassiskt som exempelvis Harry Potter, Pettson och Findus eller Astrid Lindgrens julsagor. 

4. Baka och pyssla
Pyssel och barn går ofta hand i hand. I år när barnen inte kan leka med sina kompisar på samma sätt som tidigare så tycker vi att man kan köpa hem lite extra roligt pyssel som de kan få ägna sig åt under jullovet. Gör egen trolldeg eller hemmagjord slime, eller varför inte skapa era egna lerkrukor som ni sedan kan måla. Bara fantasin sätter stopp! En rolig pysselstund med lite julmusik i bakgrunden är perfekt för en regnig och grå dag på jullovet.

5. Vinterbada
Det kanske inte låter jättelockande vid första anblick men ett vinterbad kan få vem som helst att känna sig riktigt levande. Ta med dig barnen till närmsta sjö eller hav och doppa er snabbt för att sedan skynda hem igen. Glöm inte det viktigaste – handdukar, varma kläder och mössor. Vinterbad är en rolig jullovsaktivitet för både vuxna och barn.

6. Spakväll
Spakväll hemma behöver inte nödvändigtvis vara något för endast vuxna. Skär upp lite gurkskivor, ställ fram lite nagellack (som du inte är rädd om) och några härliga krämer. Kanske kan ni till och med lyxa till det med en lite mildare ansiktsmask. Något som barnen definitivt kommer tycka är roligt! Tappa upp ett stort skumbad eller turas om att ge varandra massage. En spakväll på jullovet är nog precis vad alla i familjen behöver! 

7. Lek utomhus
Utomhuslek ska faktist inte underskattas. Att leka utomhus är en perfekt jullovsaktivitet i år. Dessutom får barnen frisk luft och motion. Åk till den bästa pulkabacken i området eller starta snöbollskrig. Om snön visar sig då vill säga. Om det blir ett snöfattigt jullov kan ni ta er till en skog eller utflyktsplats och grilla korv. Lek vinken eller kurragömma i en stor park. Många kommuner erbjuder även frisbeegolf-banor och fotbollsgolfs-banor. En riktigt rolig jullovsaktivitet för den sportigare familjen. 

8. Planera framtiden
I dessa mörka och speciella tider är det extra viktigt att ha något roligt att se fram emot. Trots att det kan vara svårt att planera in resor just nu så måste man få drömma lite. Planera in en resa/aktivitet ni ska göra när det inte finns några restriktioner längre. Tänk även ut sånt ni vill göra med familjen som kommer gå att genomföra trots corona. Skriv en lista på allt ni vill göra när det blir varmare igen eller planera in en cykelsemester till sommaren redan nu. Vilka städer ni vill se, vilka stränder ni vill cykla till och vilka sevärdheter ni inte får missa. 

9. Gör om barnens rum
Ni kanske länge har tänkt att uppdatera och göra om barnens rum men inte riktigt haft tid. Ta tillfället i akt när ni har ett oplanerat jullov framför er. Måla om väggarna, byt ut lite möbler eller möblera om i rummet. Det viktigaste är att ditt barn får vara med och bestämma och känna sig inkluderad i valen ni gör. 

10. Naturparkour
Parkour har de senaste åren blivit en populär sport bland barn. Ta med familjen ut i naturen och skapa era egna skogsbanor. Leken påminner om inte nudda golv, fast i skogen. Perfekt i dessa tider! Plocka med er lite bråte hemifrån som ni inte är rädda om och börja bygg eran alldeles egna skogsbana. Då kan ni enkelt anpassa "svårighetsgraden" efter er egen förmåga. Sista person att nudda marken står som vinnare! 

Läs även: Fira en billigare jul – så gör du

I Familjelivs forumtråd du diskutera jullovsaktiviteter med andra föräldrar

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 10 jullovsaktiviteter barnen kommer älska – som funkar under corona
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll