Roliga lekar för 10-åringar och större barn

Det finns alltid en anledning att leka. Nu när dagarna blir mörkare och rastlösa ben ska stillas finns det roliga och kreativa inomhuslekar man kan styra upp till barnen. Vi beskriver lekar för en eller flera personer.

Roliga lekar för 10 -12 åringar

Lekar för 10 åringar

Den här artikeln är för dig som hört klagovisan "Jag har inget att gööööra" en gång för mycket. Här har vi samlat lekar som passar perfekt vid dåligt väder då de kan göras inomhus. Lekarna kräver heller ingen större förberedelse så ni kan snabbt komma igång.

Penna i flaska

Rolig lek där ni måste hålla både fokus och balans.

Antal deltagare: 2 eller flera.

Ni behöver: 1 flaska, 1 snöre och 1 penna.

Så här går det till: Fäst pennan i snörets ena ände. Bind sedan snöret runt midjan så att pennan hänger ner bakom ryggen, lite över knähöjd. Ställ flaskan på golvet och sedan ska ni försöka få pennan i flaskan genom att böja er ner och utan att använda händerna. Den som gör det på kortast tid vinner.

Balansera på rep

Här behöver ni samarbeta och hjälpa varandra att komma i rätt ordning.

Antal deltagare: 5 eller flera.

Ni behöver: 1 långt rep.

Så här går det till: Lägg repet rakt på golvet. Alla ställer sig med båda fötterna på repet i vilken ordning som helst. Uppgiften är sedan att ni ska ställa er i födelsedagsordning. När ni förflyttar er måste ni hela tiden ha kvar en fot på repet.

Bordsfotboll

Aktiv och rolig lek som ni kan hålla på med länge.

Antal deltagare: 2.

Ni behöver: 1 bord, 1 lakan, 2 pingisbollar och 2 mål.

Så här går det till: Lägg ett lakan på ett större bord. I var ände av bordet sätter ni ut två mål med hjälp av några föremål, till exempel tändsticksaskar. Ni startar matchen genom att lägga varsin pingisboll i eget mål och sedan ska ni blåsa bollen över bordet in i motståndarens mål. Ni får blåsa på vilken boll ni vill när spelet väl är igång.

Hinderbana

Klurig lek som kräver kreativa lösningar.

Antal deltagare: 1 eller flera.

Ni behöver: 1 pingisboll.

Så här går det till: Bygg en hinderbana för er pingisboll. Ni kan använda allt som finns i hemmet – kastruller, skålar, böcker, leksaker, med mera. Bara fantasin sätter gränser. När hinderbanan är klar ska ni lyckas studsa eller rulla pingisbollen genom hela banan.

Lycka till!

LÄS MER

Lekar för vuxna och barn

Barnbidraget December 2022