Roliga yrken

Roliga Yrken

Att ett jobb behöver vara roligt och givande skriver nog de flesta under på. Men ibland kan det vara svårt att veta om man passar för ett yrke innan man har provat det. Först efter en flerårig utbildning får man känna på hur det är på riktigt att arbeta med det man har utbildat sig till. Ibland kan det kännas helt rätt, men ibland, speciellt efter några år inom samma yrke kan det kännas som man har stannat helt i utvecklingen. Det känns som att motivationen håller på att tyna bort helt. Då kan det vara berikande att bara testa någonting helt annat ett tag. 

Vi har listat några roliga yrken med kort utbildning som kan bli en början på ditt livs nästa äventyr! 

Läs här om vad Familjelivs medlemmar säger om roliga yrken.

Meditationslärare
Börja din personliga resa på Meditationslärarprogrammet och hjälp människor att hitta det där lugnet vi alla febrilt letar efter. 
Som meditationslärare får du guida och vara med på människors spirituella resa och agera vägledare i meditationens tecken. Ett givande och harmoniskt yrke som kommer leda till en helt ny nivå av medvetenhet och välmående hos dig själv som du sen får delge andra. Vilken dröm!  

Längd på utbildning: 5 månader 

Länk till utbildning.

Författare
Har du drömt om att skriva en bok? Sitter du inne på en historia som du vill delge världen? Eller du kanske bara gillar att skriva och behöver en liten extra spark i baken för att komma igång?
I den här utbildningen får du lära dig om kreativt skrivande, hur man genom sin text kan väcka känslor hos läsaren och fördjupa dina kunskaper i hur man formulerar sig som skribent. Vem vet, det kanske bor en författare inom var och en av oss. Det finns bara ett sätt att ta reda på om du är författaren till Sveriges nya best-seller. 

Längd på utbildning: 6 månader

Länk till utbildning.

Golvläggare
Det känns ändå drömmigt att få jobba med kroppen. Tänk känslan av att komma hem från arbetet och känna att man är fysiskt trött! Inget skärmljus som skapar irriterande huvudvärk och ingen mer gamnacke här inte. Som golvläggare kommer du in i ett bygges slutskede och lägger golvens ytskikt med olika material såsom linoleum, kork eller plast. Att få jobba med händerna och se någonting skapas med ett till slut färdigt resultat ger en härlig må-bra känsla. 

Längd på utbildning: 1,5 år

Länk till utbildning. 

Massageterapeut
Att lära sig om kroppens anatomi och att få andra människor att må bra genom massage kan du få göra om du går den här 4 månaders korta utbildningen. Kanske har du plats hemma för en massagebänk? Man kan enkelt bygga upp en egen verksamhet som i sin tur ger dig stora möjlighet att kunna bestämma över din egen tid. Och tänk alla vänner som plötsligt kommer att höra av sig....

Läng på utbildning: 4 månader

Länk till utbildning.

Livsstil och kostcoach
Gillar du att berätta för dina vänner hur dem ska leva sina liv? Brinner du för kostfrågor och vill hjälpa människor att göra livsstilsförändringar. Då kanske det är dags att hämta hem en certifikat som livsstil och kostcoach. Ett attraktivt forum där du jobbar proaktivt med coaching av livsstilsfrågor i företag, kommun och i privata sektorn.

Längd på utbildning: 6 månader

Länk till utbildning.

Kock
Gillar du att laga mat och brinner för möjligheten att kunna jobba varifrån i världen som helst? Då kanske denna 9 månaders intensivutbuildning i Shweiz är något för dig? Du får dessutom genomföra ett års betald praktik varifrån i världen som helst för att skaffa dig de erfarenheter som krävs för att påbörja din nya karriär! 

Längd på utbildning: 9 månader

Länk till utbildning.

Copywriter 
Gillar du att skriva? Att arbeta som copywriter ger ofta stora möjligheter att jobba fritt och är ett välbetalt, eftertraktat yrke.

Längd på utbildning: 2 år 

Länk till utbildning.

Make-up artist
Brinner du lite extra för smink? Som make-up artist får du jobba med proportioner, former och den anatomiska strukturen i ansiktet. Contouring, skuggteknik och korrigering är begrepp du kanske redan är bekant med. En professionell makeupartist måste dessutom veta hur till exempel filmeffekter, ljusets inverkan vid studioarbete och medicinsk kamouflering fungerar. 

Längd på utbildning: 6 veckor

Länk till utbildning.

Personlig tränare
Brinner du för träning och hälsa och vill hjälpa människor att nå ut till sin fulla fysiska kapacitet? Ett riktigt må-bra yrke där du får jobba både med kroppen och med glada, starka människor som vill få ut mer av sig själva och sin vardag.

Längd på utbildning: 10 veckor 

Länk till utbildning.

Sommelier
Älskar du vin och vill ta ditt intresse till en ny nivå? Steg I på Sommelierutbildningen tar upp de vanligaste druvorna, dryckeshistoria, odling och framställning, mat och vin i kombination, dryckesförsäljning, struktur på dryckeslistor, ekonomi och service. Här får du de praktiska och teoretiska grunderna i dryckeskunskap. Nu kan du äntligen bli den där jobbiga tjejen på restaurangen som vet mer än servitören! 

Läng på utbildning: 3,5 månader 

Länk till utbildning. 

Nagel terapeut och gelé specialist
Tänk att alltid få ha perfekt fixade naglar? Detta låter kanske som en dröm men det kan bli verklighet om du utbildar dig till nagel terapeut och gelé specialist. 

Längd på utbildning: 4 veckor 

Länk till utbildning. 

Starta ett hunddagis
Älskar du hundar? Då kanske du ska starta ett hunddagis? I den här utbildningen får du lära dig vad som krävs för att starta ett hunddagis. Vad gör du med en problemhund eller där ägaren är problemet? Vad krävs för att undvika smittspridning av sjukdomar? Glöm inte att få din partners samtycke för att starta upp den här typen av verksamhet, speciellt om tanken är att det ska ske i din bostad. Vi på Familjeliv tycker det låter drömmigt att gosa med hundar dagarna i enda! Hundar är good vibes!

Längd på utbildning: 12 månader

Länk till utbildning.

Certifierad hundtränare och coach
Denna hundtränarutbildning passar dig som älskar hundar och vill jobba inom hundbranschen. Den passar också dig som vill utvecklas inom hundträning för eget bruk, i vardagen eller mot tävling. Du tränar din egen hund och jobbar med mental träning och prestationspsykologi hos dig själv, för att sen lära dig att coacha andra inom samma områden. Att utvecklas och träna tillsammans med sin hund är bra för den mentala hälsan hos både en själv och för sin hund. Det är dessutom väldigt stärkande för relationen sinsemellan. 

Längd på utbildning: 12 månader 

Länk till utbildning.

Ögonfransstylist 
Bli utbildad ögonfransstylist med den här korta 3 dagarsutbildningen. Få snabbt en anställning, starta eget hemma och bli din egen chef. Sen är det bara att börja flörta till dig kunder! 

Längd på utbildning: 3 dagar

Länk till utbildning.
 
Bodystep instruktör
Är du väldigt energisk och gillar att skrika på andra? Då är en grundutbildning i Bodystep det rätta valet för dig! Bodystep är en typ av konditionspass med fokus på ben och säte. Ofta gör du olika kroppsviktsövningar med viktplatta eller andra funktionella övningar på en stepbräda till rytmen av elektronisk musik. Väldigt energigivande yrke men det finns väldigt lite utrymme för dåliga dagar på jobbet. 

Läng på utbildning:  2 dagar

Länk till utbildning.

Relationscoach
Kan du inte låta bli att lägga dig i dina vänners relationsproblem? Eller är det dig dina vänner automatiskt vänder sig till när de har problem i sina förhållanden? Bli certifierad relationscoach med den här 7-dagars utbildningen. Hjälp par att kartlägga sina problem och guida dem i kommunikationen mot lösningen! 

Längd på utbildning: 1 vecka 

Länk till utbildning.

Social Media Manager

Har du scrollar tumme och lägger mycket tid på sociala medier? Du kanske redan vet vad CTA, CMR och KPI är för något? Då kanske det är dags att börja ta ditt scrollande till en professionell nivå. Den här kursen riktar sig till dig som vill ha en ny karriär eller redan jobbar i branschen men vill uppdatera din digitala kunskaper och förbättra företagets kommunikations­strategi.

Social Media Manager-kursen passar även dig som driver eget företag och vill lära dig kommunicera bättre med dina kunder och ta din digitala närvaro till nästa nivå

Studielängd: Du bestämmer

Länk till utbildning.

Trädgårdmästare 
Gillar du att påta i trädgården men bor i en lägenhet? Då kan du få möjlighet att påta på yrkestid med den här 44 veckors långa utbildningen. Här skapar du dig värdefull kompetens i allt som har med trädgård att göra. Skolan ägs utav GRO - Gröna näringens riksorgan. Man kan nästan höra på namnet hur fint det kommer bli.  

Längd på utbildning: 44 veckor

Länk till utbildning.

Barnyogalärare
En distansutbildning i tre steg för dig som vill leda yoga för barn i åldrarna 3-11 år. Gå när och var du vill. Från din dator, surfplatta eller smartphone – i din egen takt. 
Du behöver inga andra förkunskaper än att du är nyfiken på barn och yoga. Du kommer jobba med att berätta yogasagor, andnings-, meditations- och avslappningsövningar för barnen och undervisa hur barnen kan integrera yogan i sin vardag. 

Studielängd 2 dagar

Länk till utbildning.

Sexrådgivare
Brinner du för att hjälpa människor utifrån rollen som terapeut? Är du intresserad av sex och samlevnad? Gillar du att ge råd och tycker att det är intressant att jobba med rådgivning? Utbilda dig då till sexrådgivare! Du kan vägleda par till ett bättre samliv eller arbeta som informatör på en skola. Dessutom kommer du komma ur utbildningen med en hel del användbara tips du kan använda applicera i ditt eget sexliv! 

Längd på utbildning: 2 år 

Länk till utbildning.

Stressterapeut
Alla människor kommer någon gång under livet uppleva stress och dess konsekvenser. Somliga människor har lättare att hantera stress än andra, men detta betyder inte att åtgärder ändå kan behövas i form av terapi.
Som stressterapeut kommer du hjälpa människor till ökad medvetenhet, ge vägledning till personlig utveckling samt uppmärksamma personens egen förmåga att själv ta ansvar för en långsiktig och hållbar förändring i sitt liv. Att ständigt leva med stress är något som kan komma att påverka dig både fysiskt och psykiskt i många år framöver. Därför är det här yrket väldigt viktigt och aktuellt idag, speciellt för kvinnor. 

Längd på utbildning: 10 månader

Länk till utbildning.

De roliga yrken vi har listat ovan har ett fokus på medvetenhet, välmående och frihet som vi tror kan lägga en viktig grund i livet och ha en positivt inverkan inte bara på det professionella planet. Många av utbildningarna är avgiftsbelagda och inte alla är CSN-berättigade. Var noga med att ta reda på vad som gäller för just din specifika utbildning. Tänk på att det är aldrig för sent att starta om på nytt, det kommer vi få göra många gånger under livets alla skeden. 

Källa: Utbildning Blocket 

Bildkälla: Maridav/Shutterstock