Inlägg från: misstristess |Visa alla inlägg
  • misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Ångrar nu att jag inte har förberett mig bättre, jobbet kom lite plötsligt.
    Till nästa vecka ska matsedeln vara mer genomtänkt.

    Nu var det ju sonen som lagade dagens mat, hade jag bara sagt till honom hade han kunnat göra dubbel sats med köttfärssås så att man hade kunnat göra lasagne eller liknande senare i veckan. Underlättar en del om vissa moment redan är klara.

  • misstristess

    Kan ju även tipsa om hemlagade vårrular! Perfekt sätt att bli av med alla möjliga rester.

  • misstristess
    Zenobia skrev 2009-01-28 19:32:32 följande:
    Har du recept på vårrular. Det är juh så gott
    Thailändska brukar innehålla fläskfärs, morot, glasnudlar, ibland kål och lök. Sen brukar vi blanda i vad vi hittar av "torra" grönsaker.
    Vi köper även torkad svamp i thaibutiken som vi har i.

    Där finns även en liten, vegetarisk variant, men den brukar vi köpa färdig.

    Vi steker upp det vi vill ha i och smaksätter med fisksås och peppar. Men oftast följer vi inget recept, tar bara vad vi hittar.
    Färs, morot, svamp och glasnudlar är oftast med.

    Sen rullar vi in allt i degplattor som man kan handla frusna.
  • misstristess
    Karlsson skrev 2009-01-28 19:33:19 följande:
    Jag är lite bortskämt med svägerskans vårrullar (hon är thailändska) Hon brukar när vi träffas hela familjen göra ca 120 st Snacka om att vi äter!!! Har någon gång beställt in vårrullar på typ kinakrogar för ungarnas skull men dessa ratas direkt. Så mina skulle nog inte heller riktigt motsvara deras förväntningar.... Jag har också satt igånga att jobba denna vecka, i morgon lovar de rejält med snö så då stannar jag hemma.
    Nr1: fusk med egen rullelagare!!

    Nr2: kan man stanna hemma bara för att det snöar lite?

    Här nere är snön en bristvara.
    Rejält brukar vara 10 cm.
  • misstristess

    Det var en billig vecka Karlsson!
    Själv är jag helt slut i huvudet och orkar inte räkna alls.
    Men fisk åt vi idag, rätt dyrt när fisken kostar 50 kr/750g, men det är ju så gott!

    I morgon kommer jag inte orkar laga mat så det får bli korv med bröd. Hittade allt i frysen och blev så glad. På lördag jobbar vi övertid och företaget bjuder på mat, perfekt när jag ändå är ensam hemma.

    Men jag saknar mitt handlande och alla små fynd man gör.

  • misstristess

    MrsQuitas: Du gillar tzaziki va?
    Det är gott till mycket.

    Idag åt jag korv med bröd, billigt, för jag kommer inte ens ihåg när jag köpt det. Fynd från frysen helt enkelt.

    Har en kycklingklubba kvar, ska nog göra en risröra på den. Har ingen majs, men jag kan nog hitta lite ärtor i frysen. Stuvad spenat får nog ersätta tzazikin.

  • misstristess

    Igår var det jobba som gällde och de bjöd på maten.
    Och idag ska jag laga all mat för den kommande veckan. Jag orkar verkligen inte ställa mig och laga något vettigt när jag kommer hem.

    Har plockat fram två kilo färs som kostat mig 39kr/kg.

    Tänkte laga köttbullar, köttfärslimpa, vårrullar, lasagne och köttfärssås.

    Veckans matsedel blir då:
    Sön: Köttfärslimpa m. potatis och sås
    Mån: Lasagne
    Tis: köttbullar m potatismos (gör dubbelt med mos)
    Ons: Spagetti m köttfärssås
    Tors: fiskgratäng m dillsås (använder samma vitsås som i lasagnen, så både mos och sås är klart, bara att slänga in i ugnen)
    Fre: vårrullar
    Lör:ris med linser och lök, rester eller annat till det

    Det blir mycket färs! Och jag tror att det kommer att bli mat över då vi bara är två köttätare. Vegetarianen får i stort sett samma mat, men utan kött.

  • misstristess
    MrsQuitaz skrev 2009-01-29 22:03:37 följande:
    misstristess skrev 2009-01-28 17:45:38 följande:
    jag kokar dem först, häller av vattnet och kokar dem igen tillsammans med vitt ris. om du vill går det att koka riset separat och sen blanda med linerna när riset är klart. gör du så får du koka linserna så att dem blir mjuka istället för al dente =) den skivade löken steker jag i olja och har stor uppsikt eftersom den bränns snabbt. när den blivit mörkbrun så är den klar, lite av den kommer vara svart och lite brun men mums så gott det blir på riset med linserna och kall tzaziki bredvid!
    Vilken sorts ris använder du? Med eller utan klibb?
  • misstristess

    Jag brukar spritsa moset som en ram i en form. I mitten lägger jag den tinade fisken rätt så tunt, saltar.
    Såsen brukar vara en vit grundsås gjord på mjölk och så reder jag den med mjöl, lite tjockare än vad jag brukar. Fisken släpper lite vätska i ugnen så jag vill inte ha en tunn sås.
    Smaksättningen av såsen kan varieras, ibland bara dill, men man kan ha i räkor eller mjukost om man har det.
    Brukar blanda i en ägggula i moset så att det får fin färg.
    Sen stoppar jag in allt i ugnen på 175-200*, lite beroende på hur tjock fisken är och om jag har kallt eller varmt mos.

    Ställen formen i nedre delen av ugnen. Tiden brukar vara ca 30 min, men jag kollar alltid fisken så att den är vit och klar.

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget