Inlägg från: misstristess |Visa alla inlägg
  • misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Svar på #88
    Jag blev också förvånad när jag började räkna, trodde vi åt hyfsat billigt. Men första steget är ju att bli medveten om kostnaderna och att ha kolla på priser i butikerna.
    Jag kan stirra mig blind på köttpriset och sen ändå vräka i en massa annat som kostar betydligt mer.

    Karlsson:
    Jag har kokt gröt som jag ska ha i brödet. Och valnötter.
    Kesella innehåller löpe, så det kan inte vegetarianen äta.
  • misstristess

    Tänkte slå på stort idag. Ett grötbröd och så tomatfrallor med vete/rågsikt, oliver och örtkryddor.

    Gjorde ju 1½l tomatsås igår, tänkte prova att baka med en del av det. Gör bara en halv sats för att testa så det går kanske åt 2-3 dl tomatsås.

  • misstristess

    Nu så.
    Tomatbrödet blir utan oliver, men med valnötter istället. Försökte göra en halv sats, men... vete fasen vad det blev. Lite torr deg, formade bröden som små vridna korvar.

    Det andra brödet gjorde jag med med 5 dl vätska och ca 12 dl blandat mjöl. Sen tillsatte jag 2 port kall havregröt. Det jäste bra men degen är väldigt lös. Har lagt den i brödformar så får vi se ur det blir.

  • misstristess

    Veckans matsedel:

    Tis: falukorvsgryta 4 port totalt 10 kr tack vare billig korv
    Ons: Hökarepanna 2 port totalt 25 kr
    Tors: Morotssoppa pannkakor 4 port totalt 30 kr
    Fre: Hemlagad pizza 4 port totalt 20 kr
    Lör: Gnocchi med tomatsås och fetaost 4 port 7 kr
    Sön: Stekt falukorv m. rotsaksgratäng 4 port 20 kr
    Mån: Bönbiffar m. pressad potatis 4 port 10 kr

    Snittpris för en portion ca 5 kr.

    Sen tillkommer några kronor för sylt, sallad och bröd till maten.
    Har helt undvikit grädde och creme fraiche för att få ner priset. Soppan blir dyr pga purjolök och färskost som ingår.

  • misstristess

    Korven kostade 10 kr för 800 g och i gryta räcker det med en halv ring.
    Sen har jag handlad både mjöl, potatis och morot för 3kr/kg!

    Fetaosten är en smakstark sort som hittades billigt pga kort datum, smulas över lite av varje, behövs inte så mycket då.

    Ost håller sig långt över datum, speciellt om man inte öppnar dem. Vissa blir bara bättre av lagringen.

  • misstristess

    Och ost till pizza köpte jag på Netto i går för 35kr/kg. Smakade inte massor, men smälte bra på mackan.

    Har utgått från billiga basvaror jag har hittat under veckan; potatis, mjöl, morot, lök och korven. Sen tre pkt passerade tomater till en stor sats tomatsås som används i flera av rätterna.

  • misstristess

    Coop hade billig korv för medlemmar i förra veckan.
    På Willys brukar jag köpa fryst fisk. Nilabborre, 50 kr får 750g, inte jättebilligt, men den är god.

  • misstristess
    Svar på #103
    Nilabborren är en fast vit fisk som inte blir torr och träig.
    Jag gillar torsk annars, men det är ju så dyrt. Hittade denna och tycker att den är både god och lätt att jobba med. Styckfrysta filéer i påsen, vi brukar panera eller ha i ugnen som gratäng.
  • misstristess

    Bra jobbat!
    Hur gör du kikärtsbiffarna? Och gör du egen salsa?


    QuteCat skrev 2009-01-20 09:48:28 följande:
    Måndag: Kikärtsbiffar, salsa o ris. 5kr/port Tisdag: Pasta med tonfisksås. 5kr/port Onsdag: Korvstroganoff m ris (en korvring räcker till 4 middagar a 4 port.) Drygar ut med krossade tomater så det blir mer som en korvgryta. 15kr/ringen. 4 kr/port. Torsdag:Linssoppa med stekpannebröd 4kr/port Fredag: Fiskgratäng m dillsås (alaska polloc o egengjord dillsås, potatis o morötter 5kr/port Lördag: bacon & broccolipaj m enkel sallad 5krport Söndag: fattigmanslåda (köttfärs+pasta+ grösanker+ äggstanning salt o peppar) 5kr/port
  • misstristess
    Karlsson skrev 2009-01-20 09:54:33 följande:
    Ok. ska testa det Älskar också torsk och hoki men de kostar som sagt var.... Men mjälla och goda är de Jag kan använda sej som är relativt billig till fiskplättar då jag blandar i paprikapulver och sånt. Har lite svårt för den gråa färgen Usch vad petig jag låter....
    Nilabborren är lite rosa i köttet. Gillar du inte den så är det ju bara att göra biffar. Men jag tycker faktiskt att det är en av de bättre matfiskarna vi ätit. Den är lite "fet" eller snarare fast, utan att bli torr. Och smakar inte alls som pollock.
Svar på tråden Veckomatsedel à la budget