• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • norgesessan

    Orsaken till att just varmvatten färdas i kopparrör är att det är varmt...Det ska hålla värmen. Kallvattnet behöver inte hålla värmen, därför färdas det i plaströr...


    Emil 25/1-03, Jonathan 26/9-05 och Isabelle 2/2-09.
  • kamomillmilla

    Hade ingen aning faktiskt, använder dock bara varmvatten när jag sköljer av disken innan den ska in i diskmaskinen. Och i duschen såklart..

  • idiblon yes

    Alla vet att de inte bör äta för mycket godsaker också.

    ...


    FL är guld.
  • Argo
    Herrejisses, det är Sverige år 2010 som vi bor i. Tror folk på sånt där fortfarande?
     
    "Inte använda varmvatten ur kranen ... "
     
    ?!
     
    Bakterier i normalt varmt kranvatten i ett bostadshus är ett i det närmaste obefintligt problem i vårt land och om du dessutom kokar det så tar du död på de bakterier som finns.
     
     
    Det du SKA vara bekymrad över är istället omsättningen på vattnet. Varmvatten ur en kran som spolar konstant är ofarligt medan kallvatten ur ett system som bara spolas en gång i veckan är betydligt farligare - ur både metall och bakteriesynpunkt.
  • VinterEmma

    Det är väl bara om man har kopparrör? Och det tror (hoppas) jag är bytt på de flesta ställen just för att det kunde komma giftiga mettaller i varmvattnet..

    Men som svar på frågan, ja jag vet att man inte 'ska'. Men jag gör det ändå, men bara till mig.
    När jag tex kokar upp pastavatten eller te..

    Aldrig när jag gjort mat till sonen..


  • Mallas

    Intressant att det faktiskt är fler som inte känner till det sedan tidigare (jag tillhör skaran "ovisa")! Metaller från kopparrören kom också upp på tal när vi pratade om det. Det var ingen under min uppväxt som har varnat mig för att använda varmvatten medan mina kollegor sa att det är något de fått lära sig sedan barnsben.

    Har försökt leta info om det är skadligt samt hur allvarligt det är men inte hittat någon bra och tydlig sida men den informationen. Är det väldigt farligt och något som bör undvikas för tex vuxna, barn, sjuka osv så borde den informationen finnas lättillgänglig kan iallafall jag tycka.

  • Ghostrider

    Om man litar på vad livsmedelsverket säger så kan man läsa detta på deras hemsida:

    Kan man dricka varmvatten från kranen:
    Nej. Det varma kranvattnet kontrolleras inte och bör därför inte användas som dryck och till matlagning.


    Sen är det upp till var och en. Orkar man inte vänta typ nån minut på vattenkokaren eller kastrullen så.

  • pluvdo

    Jag har hört att det är för att det är andra rör som används till varmvatten eller nåt och att det är metallerna som inte är bra...

Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?