• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • Pigeon
    Virriga Vera skrev 2010-08-24 20:57:28 följande:
    Förr var vattenledningarna av koppar och då var det direkt olämpligt att använda varmvattnet. Idag när de flesta ledningarna är av andra materiel så är det inte farligt.
    Se mitt svar till inlägg #49 ovan...
  • Blomsteröga

    Mina föräldrar bodde i ett äldre hus med kopparledningar och egen brunn. Vattnet hade ganska lågt pH-värde och det gjorde att kopparutfällningarna blev ganska kraftiga. Det blev en blågrön beläggning i handfat och badkar. Efter att växt upp i det huset har jag lärt mig att inte använda varmvattnet till annat än att diska och bada i.

  • Lindreas

    Jag använder inte varmvatten ur kranen, av gammal vana. Behöver jag varmvatten får vattenkokaren jobba i stället. :)

  • Kokomo

    Jag lärde mig det när jag var typ 22 år och bodde i korridor, hade aldrig hört det innan. Eftersom det inte hade hänt mig något under 22 år så tyckte jag att det kändes rätt lugnt att fortsätta använda varmvatten. Å tänk, jag lever fortfarande.

  • linas fina

    Ja, det tycker jag är allmänbildning. Däremot vet jag inte om det verkigen är farligt om vattnet kokas, fast jag tar ändå kallt för säkerhets skull.

  • MrBlueSky
    BlommyNess12 skrev 2010-08-24 12:50:37 följande:

    Haha, jag brukar göra mitt te på varmvatten från kranen, än har jag inte dött..


     


    Dorian Ertymexx skrev 2010-08-24 12:53:35 följande:
    Det var helt nytt för mig. Eller, snarare, jag har hört att man ska koka kallt vatten och inte varmt, men det var först nyligen jag började fundera över varför folk har sagt så.

    Men jag har uppriktigt sagt svårt att tro på det där - det är ju inte som att man skulle duscha eller bada i varmt vatten om det var skadligt va... Hur stora är oddsen för att man inte får i sig litet vatten när man duschar i alla fall? Finns det bakterier i varmvattnet så är man nog rätt immun mot dem redan; och dessutom, finns de i varmvattnet finns de i kallvattnet. Och finns de i vattnet och tål att kokas, ja, då är det liksom skit samma oavsett va. ;)
    Jag har inget mer att tillägga. Cool
  • Kokomo
    Bedhead skrev 2010-08-24 20:54:29 följande:
    Är det någon som vet någon eller kan hitta något exempel på någon som blivit sjuk av varmt kranvatten?
    Undrar också detta.
  • Blomsteröga
    Kokomo skrev 2010-08-24 22:56:53 följande:
    Undrar också detta.
    Det är väl kanske inte direkt skadligt, men inte nyttigt heller.
  • Kokomo
    Blomsteröga skrev 2010-08-24 22:59:09 följande:
    Det är väl kanske inte direkt skadligt, men inte nyttigt heller.
    Men vad exakt är det som händer med kroppen om man får i sig varmvatten från kranen då?
  • Plutteli

    Det enda jag hört är att man inte ska ta varmt vatten om man har egen brunn och dricka direkt, kokar man vattnet är det skitsamma om man tar kallt eller varmt vatten ur kranen. Har man gamla rör sk man iof inte heller ta varmt vatten direkt från kranen pga tungmetaller, men de flesta hus har ju bytt ut till nyare rör och då ska den "faran" också vara minimerad. F.ö har jag inte hört om en enda för människan skadlig bakterie som överlever temperturer på över 90 grader, så vitt jag vet dör alla bakterier som vi inte tål vid ca 70 grader och strax där över så...

    Nä, att det skulle vara farligt att koka varmt vatten från kranen är bara ren skräckpropaganda!

Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?