• Mallas

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Vi har haft en diskussion på jobbet angående fenomenet att ta varmvatten direkt från kranen. Det grundade sig i en diskussion om att de bakterier som finns i varmvatten är/kan vara skadliga och att man absolut inte, oavsett om man sedan kokar upp vattnet, ska ta varmvatten ur kran. Enligt mina kollegor är detta något som alla känner till och att man inte behöver informera om detta till människor. Jag menar att det inte alls behöver vara så att det är något som människor vet.

    Så nu är jag lite nyfiken - Är det solklart att man inte tar varmvatten ur kran utan bara använder det till tex att duscha i? Hur resonerar ni?

    Är varmvatten så skadligt att man inte ska använda det till att koka pasta i osv?

  • Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?
  • Bedhead

    Är det någon som vet någon eller kan hitta något exempel på någon som blivit sjuk av varmt kranvatten?


    It´s better to have loved and lost than never to have seen Lost in Space/Kelly Bundy
  • Virriga Vera

    Förr var vattenledningarna av koppar och då var det direkt olämpligt att använda varmvattnet. Idag när de flesta ledningarna är av andra materiel så är det inte farligt.

  • Kakor

    Jag använder varmvatten och ljummet vatten till att koka pasta o liknande. Är kemist med ganska stor erfarenhet av kemiska analyser av bl.a. vatten och är inte det minsta orolig. Däremot bör man i hus med gamla kopparledningar se till att spola en stund innan man använder vattnet samt se till att det håller en tillräckligt hög temperatur.

    Alla får förstås göra som de vill men det finns mycket jag skulle oroa mig för innan jag börjar bry mig om jag dricker/använder varmvatten i matlagning.

  • Tigrino

    Jag tycker nog att det tillhör till allmänbildning! Är uppväxt med egen brunn, och blev noga inpräntad att alltid ta kallvatten och att spola ett tag innan. 
    Nu när jag bor i stan har det dock hänt att jag tagit ljummet vatten till pastan någon gång, men det är ju för oss vuxna. Till lillen blir det alltid kallvatten och tills helt nyligen kokade jag det också, av gammal vana liksom. Nu har jag dock lärt mig hur länge jag ska micra kallvattnet så det blir lagom, win!  


  • Fru U

    Jag tycker snarare att det är brist på kunskap att det i princip inte är farligt att ta varmvatten från kranen (o koka upp) om man har nya rör i sitt bostadshus (dvs plaströr)


    Svaren bor i hjärtat
  • RockingSkåne

    Men om man kokar vattnet är det ju inte farligt..... Dessutom hemma spolar man ju med kranar så ofta så jag tror inte man behöver krana länge heller. Det är ju vatten slöseri...

  • sextiotalist

    Jag har hört att det är just kopparufällningen som är farlig, inte bakterier, som så många skrev här, så är varmvatten kontrollerat kallvatten.


    Det är som många skriver, omsättningen på vattnet som avgör både kopparhalt och bakteriehalt.


    Små barn är känsligare för koppar än vuxna och koppar är giftigt i större mängder.


    Själv har jag syndat vid strömavbrott t.ex.

  • Pigeon
    Fru U skrev 2010-08-24 21:13:28 följande:
    Jag tycker snarare att det är brist på kunskap att det i princip inte är farligt att ta varmvatten från kranen (o koka upp) om man har nya rör i sitt bostadshus (dvs plaströr)
    Fast nu är ju 90% av  ledningsnätet av koppar (källa: www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Koppar/Koppar---fordjupning/). Så det du skriver stämmer inte alls för de allra, allra flesta.

    Däremot finns det ju viss tveksamhet huruvida höga kopparhalter är farliga. Men att tillreda bröstmjölksersättning av varmt vatten från kranen tycker jag inte man ska rekommendera innan man vet mer om eventuella framtida risker av detta.
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?