Inlägg från: Rikard |Visa alla inlägg
  • Rikard

    Vilken religion är rätt?

    kt h skrev 2017-09-09 15:01:37 följande:
    Hur kan du dra den slutsatsen att om majoriteten tror på en sak så är det sant?

    Majoriteten trodde förut att solen snurrade runt solen, var det sant bara för att majoriteten trodde på det?
    Nu läste du väl lite fel. Eller tolkade JanX32:s inlägg lite fel.
    Så här skrev JanX32:
    "Och eftersom ingen religion har en majoritet av anhängare, så betyder det de flesta troende tror på något som är helt felaktigt. "

    Detta är inte detsamma som att påstå att majoriteten har rätt.
    Det är bara ett konstaterande att eftersom ingen enskild religion har majoritet så vet vi med 100% säkerhet att de allra flesta har fel. Ty vilken religon vi än tittar på, så tror de flesta något annat. Alltså kan vi med 100% säkerhet säga att de flesta har fel. Kanske alla.


  • Rikard

    Visst är det ett självklart påpekande att majoriteten av alla troende har fel och att det inte går att dra någon annan slutsats eftersom det inte finns någon majoritet för någon religion. Jag brukar dock själv finna det påkallad att påminna om detta då och då. Främst av två olika skäl:

    1) Många religiösa brukar i debatten om huruvida religionerna är rätt eller inte just dra fram antalet anhängare: "Det finns två miljarder kristna" eller "Det finns en och en halv miljard muslimer", "påstår du att alla dessa kristna/muslimer har fel!". Argument som dessa dyker förvånansvärt ofta upp i religionsdebatter.

    2) Om man inser att det rent objektivt och med 100% säkerhet förhåller sig så att en majoritet av Jordens befolkning tror fel angående religion, så borde man också inse att det finns skäl att pröva sin egen tro och lyssna på vad andra faktiskt har att säga, istället för att kaxigt hänvisa att man själv har rätt. Vi borde alla inse att vi själva kan tillhöra den där majoriteten som tror fel och ta reda på vad alternativen faktiskt säger. (Det gjordes en undersökning om religion i USA och där visade det sig att de med störst kunskap om religion i allmänhet var ateister. Det kan vara värt att tänka på.)

  • Rikard

    Om det är så att kreationister är mer insatta i evolutionsteorin än de som tror på evolutionsteorin är det anmärkningsvärt att ALLA kreationister och evolutionsförnekare utan undantag har påstått helt galna saker om vad evolutionsteorin innebär.

    Notera att jag skiljer på kreationister och de som accepterar evolutionsteorin i detta ämne och inte talar om troende och ateister. Det är nämligen mycket vanligt att även religiösa accepterar evolutionen. (En av dem är påven.)

  • Rikard
    kt h skrev 2017-09-19 14:00:10 följande:
    Men det är kanske för att du inte har lyssnat på den motsatta sidan. Dom som jobbar med evolutionsteorin skulle aldrig erkänna att det dom har ägnat sitt hela liv åt, och tror på, är falskt, det sitter i alla fall djupt inne. Ungefär som för prästerna på 1500-talet som t.o.m. mördade Giordano Bruno.

    Det enda evolutionister vill är att hitta fler "bevis" för sin teori, problemet är bara att det dom hittar är inte bevis på evolutionsteorin, bara bevis på att djur och människor utvecklas/ändras/"genomgår evolution".

    Jag är också för den vetenskapliga metoden, det är därför evolutionsteorin fallerar, den är inte bevisad så som t.ex. relativitetsteorin är.
    oanonym skrev 2017-09-19 13:28:29 följande:
    En annan sak jag har problem med är bevisbördan. Kreationister ska ju bevis sin teori, inte motbevisa evolutionsteorin. De verkar tro att om evolutionsteorin blir motbevisad, så är deras teori automatiskt rätt. Det kan nästan inte bli mer ologiskt än så ...
    Bevisbördan ligger hos den som menar att något har skett, det är svårt att bevisa att något inte har skett.

    Om man påstår att arter utvecklas till andra arter, så måste man kunna bevisa detta, det har aldrig skett, därför kallas det fortfarande för evolutionsteorin, inte för fakta. Skapelseteorin är minst lika trovärdig, inte heller där finns det bevis för att det inte skett en evolution från en art till en annan, men frånvaron av bevis för det motsatta talar mer för en skapelse än en evolution från en art till en annan. 

    Som jag sagt tidigare så visar ALLA evolutionsförnekare att de inte har koll på evolutionsteorin. (Jag hoppas att det var i denna tråd jag skrev det. Evolutionsförnekarna kommer med samma stolliga argument hela tiden, så det är svårt att hålla reda på i vilken tråd man har påpekat vad).
    Här visar kt h också att hen inte har en susning om hur vetenskap fungerar.

    Det är en vetenskapsmans våta dröm att kullkasta gammal vetenskap och komma med något nytt. De är inte alls rädda för att komma fram till något nytt. Det är de som går emot gamla idéer och visar på något nytt som går till historien. Gallilei, Darwin, Einstein och de andra välkända namnen som var och en känner till har nått sin berömmelse för att de kom med något nytt. Inte för att de bevisade något gammalt.

    Till tal om att det inte finns bevis för evolutionsteorin men bevis för att djur och människor utvecklas visar att du, såsom ALLA andra kreationister inte har fattat evolutionsteorin. Det är samma sak. Läs på, och lär vad evolutionsteoretikerna själva säger och inte vad kreationisterna säger att evolutionsteorin säger, innan du ger dig in i debatten.

    Att du, som ALLA andra kreationister vägrar att lära dig innebörden av vetenskaplig teori visar egentligen att det är helt meningslöst att föra den här diskussionen eftersom du inte är intresserad av att sätta dig in i frågan på riktigt. 

    Till sist så kommer det helt uridiotiska påståendet att avsaknaden av bevis för evolutionen skulle göra skapelseteorin mer trolig. Så fungerar inte bevisföring. Man måste bevisa sin egen teori med fakta som stödjer den. Att inte tro på en teori är inte tillräckligt bevis för den egna teorin. (Dessutom finns det mycket bevis för evolutionen, men även om det inte funnes skulle det inte vara en bevis för att någon eller några gudar skapat alltihop).
  • Rikard
    oanonym skrev 2017-09-19 14:27:20 följande:

    Nämn en vetenskaplig teori som visat sig fel, och där det nu finns ett religiöst svar?

    Nämn ett religiöst påstående, där vi nu har ett vetenskapligt svar?

    En av dessa frågor är ganska lätt att svara på....

    Om/när vetenskapen visat sig ha fel, då är det även vetenskap som kommit med ett nytt svar.

    Värt att tänka på kanske?


    Bra frågor. När man tittar på vetenskapshistorien är det uppenbart att religionerna har varit en stor bromskloss i utvecklingen. Att det än i denna dag är så är förskräckligt. Det är sån slöseri med tid att vetenskapsmän ska behöva ägna energi åt att tjafsa med religiösa stollar.

    Därtill har religionerna varit en stor bromskloss vad gäller moralisk utveckling. Vi ser ju än idag hur många kristna motsätter sig homosexuellas rättigheter. För att inte tala om allt som sker i den muslimska världen med hänvisning till vad en gubbe på 600-talet totade ihop.
  • Rikard

    En vetenskaplig teori förklarar samband mellan det som är möjligt att iaktta och ger oss möjligheter att förutsäga vad som kommer att hända under vissa förutsättningar.
    För att det ska accepteras som en vetenskaplig teori måste den stämma med alla iakttagelser som görs. Evolutionsförnekarna älskar att använda begreppet "bara en teori" som om det handlade om gissningar utan någon verklighetsförankring. Men eftersom en vetenskaplig teori måste vila tungt på det som är möjligt att iaktta så är det långt ifrån "bara en teori".
    Om man ska använda juridiskt språk så måste det stå utom rimlig tvivel, för att få kallas vetenskaplig teori. 
    Och evolutionsteorin vilar på omfattande iakttagelser som genomgående stöder teorin.
    De olika religiösa skapelseberättelserna, den i Bibeln är bara en av många, saknar sådant stöd.

  • Rikard
    themia skrev 2017-09-20 12:17:04 följande:

    För övrigt:
    Gravitationen är också en teori.
    Det faktum att flaskan faller till golvet när du släpper den är inget bevis, det är evidens, dvs. det stärker teorin och den mera trovärdig.

    När det gäller evolutionen så finns det MASSOR av evidens.
    För den gudomliga skapelsen finns inga evidens.


    Eftersom gravitationsteorin bara en teori förnekar jag att flaskan kommer att falla i golvet!
  • Rikard
    kt h skrev 2017-09-22 01:22:10 följande:
    /.../

    Frågan om evolutionsteorin behöver inte heller vara en viktig fråga för andra, men för mig är den det, och jag har satt mig in i den och kan argumentera för min sak.
    Om frågan om evolutionen är så viktig att du har satt dig in i den, så är det märkligt att du om och om igen återkommer med samma typ av argument som är typiska för okunniga religiösa människor som har hämtat all sin information om evolutionen från religiös propaganda mot just evolutionen. Har du verkligen läst på vad den enormt stora majoriteten av de vetenskapsmän som har studerat evolutionen har att säga om saken?
  • Rikard
    kt h skrev 2017-09-21 23:46:00 följande:
    oanonym skrev 2017-09-21 22:11:07 följande:
    Googla? (det gjorde jag) Jag är inte vetenskapsman.
    /.../"

    Liknande attityd som Giordano Bruno och hans anhängare utsattes för.
    Vad är din tanke med att komma dragande med Giordano Bruno stup i ett?
    Han tillhör ju inte de mest välkända historiska figurerna. Jag var i alla fall tvungen att googla.
    Hur som helst verkar hans öde främst ha varit att han förföljdes av religiösa auktoriteter. Alltså lite som hur en del religiösa än idag angriper vetenskapen, t.ex. evolutionsteorin, när den inte passar med deras religiösa föreställningar.

    Är det verkligen du, kt h, som bör ta upp Giordano Bruno som exempel. Borde det inte vara vi andra?
  • Rikard
    kt h skrev 2017-09-22 15:01:11 följande:

    Läs mina inlägg igen om den nya prästklassen som inte får ifrågasättas utan att det blir repressalier i form av förnedring och nedsättande ord från prästerna och deras anhängare.

    Det är mig man ser ner på i detta forum, det är jag som blir förnedrad och nedvärderad i den här tråden, det är inte jag som förnedrar andra, så ja, Giordano Bruno som blev hånad och förföljd av majoriteten, och till slut avrättad är ett ypperligt exempel på att majoriteten inte alltid har rätt, och där dom ofta tar till hån och förnedring mot minoriteter eftersom dom tror sig veta allt, och är på sina höga hästar.

    Det här gäller i många slags aspekter, t.ex. USA:s överlägsna attityd mot hela världen på grund av att dom har haft övertaget med sin krigsmakt, och svenska statens överlägsna attityd mot samer och andra minoriteter. Och företagsledares överlägsna attityder på grund av att dom har ekonomisk makt. Detta genomsyrar i alla nivåer i alla samhällen, evolutionisterna är inte undantagna.

    Ta detta som exempel:

    Jag  förslår att du tar reda på vad man idag verkligen vet om evolutionen. Det finns mängder av information på webben och i närmaste bibliotek.Men det krävs att man vågar ifrågasätta sina egna fördomar.Det kan vara en hisnande upplevelse (egna erfarenheter)

    Vad vet denna person om vad jag har tagit reda på eller inte om evolutionsteorin?

    Det här är en högfärdig attityd, personen antar att jag är okunnig och trångsynt, när det i själva verket är han som är det (Ja nu nedvärderade jag för att få min poäng fram).

    Jag kan också göra samma sak som ni gör, förnedra andra, och säga samma saker, gå och läs vad man kommit fram till, för ni är okunniga, och våga ifrågasätta era egna fördomar, det kan vara en hisnande upplevelse, av egen erfarenhet.

    Jag var tidigare som ni, jag var en ateist i princip, mina föräldrar och kompisar var inte troende, jag har ingen som helst bakgrund i religion, tvärtom var jag (och fortfarande är), intresserad av all slags teknik och vetenskap, datorer, elektronik, bilmekanik, rymdvetenskap, jag har prenumererat på vetenskapliga tidningar och var ofta i biblioteket, jag har renoverat bil och traktormotorer och byggt och konstruerat olika slags maskiner, jag jobbar med programmering och har utvecklat och haft ansvar i olika företag för bokföring, nätverk, servrar, datorer, och underhåll m.m. m.m. Jag har alltid varit väldigt logisk, systematisk och vetenskaplig i mitt tankesätt, jag litade på att evolutionsteorin stämde, men när jag var 24 år så började undersöka detta på djupet, det var en hisnande upplevelse.

    Så snälla, sluta att döma mig, sluta att nedvärdera mig och börja argumentera för sakfrågor istället!!! SUCK

    Om ni inte kan argumentera, så håll tyst!


    Att du får uppmaningar att läsa på beror helt enkelt på att det är så uppenbart att du inte har gjort det.

    Och du är inte den nytänkande Giordano Bruno i denna diskussion. Du är en övervintrad representant för inkvisitionen som förföljde honom eller kanske en av de där japanska soldaterna som fortsatte kriga flera årtionden efter att kriget var slut.
  • Rikard

    Om vi föreställer att alla belägg för evolutionen inte fanns och att evolutionsteorin inte alls stämmer med och förklarar riterna uppkomst och variationer över tid och geografiskt, så skulle detta ändå inte vara ett argument för att någon skapelseberättelse är trolig. Varje teori måste stå på egna ben.

    Kr h, vilka är dina bästa argument för en skapelse?

    Hur förklarar en skapelseberättele, som du finner mest trovärdig, hur och varför floran och faunan har förändrats genom årmiljonerna? Har gudarna bedrivit avel eller har de trollat lite när de tröttnat på menageriet?

    Vad är förklaringen till att gudarna lämnat så många spår som pekar mot släktskap och utveckling om ingen sådan utveckling skett?

  • Rikard
    kt h skrev 2017-09-23 22:34:31 följande:
    Precist, många av dom som evolutionister menar är två olika arter kan få avkomma med varandra, det är inte förtroendefullt.
    Här är återigen ett tydligt bevis på att du inte alls är insatt i biologi och evolutionen, som du påstår.
    Arter är mer eller mindre släkt med varandra. En fluga och en gris är arter som står mycket långt ifrån varandra. En åsna och en häst är arter som står nära varandra. 
    Flugan och grisen kan inte få gemensamma barn. Åsnan och hästen kan få det, men avkomman blir ofruktsam. 
    När nya arter bildar sker det inte genom att ett föräldrapar plötsligt får barn av en annan art. Istället sker små förändringar, där vissa egenskaper ger individerna bättre chans att överleva och föröka sig. Varje barn kommer att vara av samma art som sin förälder, men med tiden har generationer som ligger mycket mycket långt ifrån varandra glidit så mycket isär att de inte längre är av samma art. Men fortfarande, varje förälder får barn av samma art. 
    Om man har två grenar av en art som utvecklas olika, t.ex. för att deras omgivning är olika, kommer de till en börja att kunna få avkomma. Ju längre tiden går desto svårare kommer det att bli, tills det inte längre fungerar. Men var exakt det faktiskt blev två arter istället för varianter av en och samma art, gå inte att fastställa, men har man två distinkt olika djur, som tjäder och orre, eller tiger och lejon, brukar man betrakta dem som olika arter, även om de kan få barn med varandra.
  • Rikard
    kt h skrev 2017-09-22 18:14:15 följande:
    Suck, jag frågade först:
    oanonym skrev 2017-09-21 19:46:23 följande:
    För övrigt så finns det bevis för artbildning, enligt vetenskapen. Det vore konstigt om bara det som går att observera räknas som vetenskap. Så fungerar det naturligtvis inte.
    Och jag har ännu inte fått något svar.

    Jaha och suck. Då står det bortom all tvivel att kt h är ett Jehovas vittne. Det var inte helt oväntat, med tanke på alla stolligheter som kt h har påstått om evolutionen. Det riktigt dåliga med kt h:s inlägg är att hen inte ens försöker argumentera för att skapelseläran skulle vara korrekt, utan bara orkar hänvisa till Jehovas Vittnes hemsida. Så där typiskt osjälvständigt som Jehovas vittnen brukar göra.

    Eftersom kt.h om och om igen visat att hen inte ens försökt förstå evolutionsteorin, inte förstår grundläggande regler för vetenskap och därtill vägrar att argumentera för det som hen anser vara en troligare teori, har jag kommit fram till att vidare diskussion med kt h är helt meningslös. Jag kommer sluta svara så länge det inte kommer något nytt i diskussionen.
    Jag kommer under tiden att för en dialog med en vägg, vilket jag tror kommer ge större intellektuellt utbyte än att försöka prata med kt h.
Svar på tråden Vilken religion är rätt?