• Anonym

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Fråga; hur bär man sig åt för att töja urinröret när man föder? Att bäckenbotten blir svag hjälper inga kejsarsnitt emot. Dessutom blir bäckenbotten ofta MER försvagad av snitt än vaginal födsel.

  • Anonym
    Essien skrev 2012-02-26 18:09:50 följande:

    För att de mår bättre om inte bara deras snippor är spräckta med ett kasst sexliv som bieffekt. De vill inte vara ensamma med att kissa på sig lite här och där och vill ha med fler i sin lilla klubb, frivilligt eller ej.

    Bullshit, du kan förlora kontrollen fullständigt i knipmusklerna av kejsarsnitt. Så det är noc lika många som skvätter kiss på båda sidor.
  • Anonym

    Jag har fött två barn, ett vaginalt och ett akutsnitt. Om jag fick ett tredje barn skulle jag definitivt välja snitt, men det är för att jag genomgått två överjävliga förlossningar. Att som förstföderska välja snitt är inget alternativ, tycker jag. 

  • Anonym
    Ravenna skrev 2012-02-27 16:42:04 följande:
    Bäckenbotten kan försvagas av själva graviditeten, vilket är vanligt om du bär på ett tungt barn. MEN bäckenbotten kan också försvagas eller sargas av en förlossning. Ett snitt gör inga ytterligare skador på bäckenbotten. Det gör en förlossning. Att en del kvinnor som gjort snitt ändå blir inkontinenta kan bero på att stor bäbis är en vanlig anledning till snitt, men inkontinensen är i så fall ett resultat av graviditeten och inte av snittet.

    Förlossning förvärrar problem med redan försvagad bäckenbotten och orsakar många ytterligare problem på området.

    Kan? Möjligen. Men det är jävligt sällsynt. Vid vaginal förlossning spricker ca 4% i analen. Ungefär hälften av dessa får permanent avföringsläckage. Det är ca 1500 kvinnor om året. Hur många drabbas av förlorad kontroll över knipmusklerna vid ett snitt?
    De flesta förlorar viss (mer än vid vaginal födsel)kontroll på bäckenbotten och magmuskler vid snitt, men man talar inte om det. Du mste börja rehabr´träna bäckenbotten omedelbart efter snitt för att inte drabbas av sämre knipförmåga och ev känselburtfall. Jag jobbar med rehab-gör du?
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-02-27 17:02:46 följande:
    De flesta förlorar viss (mer än vid vaginal födsel)kontroll på bäckenbotten och magmuskler vid snitt, men man talar inte om det. Du mste börja rehabr´träna bäckenbotten omedelbart efter snitt för att inte drabbas av sämre knipförmåga och ev känselburtfall. Jag jobbar med rehab-gör du?

    Hur kommer det sig då att inkontinens är vanligare efter en vaginal förlossning?
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-02-27 17:37:08 följande:

    Hur kommer det sig då att inkontinens är vanligare efter en vaginal förlossning?

    För att fler föder vaginalt.
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-02-27 18:17:05 följande:

    För att fler föder vaginalt.

    Öhh? Alltså i procent.
  • Anonym
    Anonym (samma olika) skrev 2012-02-27 20:02:09 följande:

    Menar absolut inget elakt för jag hör ju att du mår dåligt men... jag har också blivit våldtagen (okänd gärningsman) och har gjort kejsarsnitt. Jag måste ärligt säga att det är inget jag rekommenderar, vaginalt var mycket bättre innan, under, efter. Mig vill de envist snitta vid nästa barn pga våldtäkten – jag vägrar så här går diskussionen åt andra hållet. Visst kan du känna annorlunda men jag tycker ändå du ska fundera på vad du är rädd för med den vaginala – speciellt om du aldrig fött barn och inte vet hur det är. Det kan vara jättebra att föda barn också! Stor styrkekram oavsett, jag vet hur mycket tankar det är efter övergrepp!


    Jag tror att det viktigaste när man har att göra med kvinnor som blivit utsatta för övergrepp, det är att dessa kvinnor får som de vill och inte känner sig tvingade till det ena eller det andra. Jag blev utsatt för övergrepp som 9-åring och jag valde snitt när det var bäbisdags. Jag var kanonnöjd med hela upplevelsen och idag 3 år senare så syns ärret knappt! Inga komplikationer, allt gick proffsigt och tryggt till och jag fick upp bebben direkt på bröstet. Mitt livs finaste stund och jag fick uppleva den pigg och utvilad och trygg. En vaginal förlossning hade inte funkat för mig, jag kan inte ens ta mig igenom en gynundersökning utan att få panik och jag skulle aldrig kunnat hantera komplikationerna efter en förlossning. 

    Det viktigaste var dock att jag fick välja själv. Hade någon försökt tvinga mig till snitt hade jag kanske slagit bakut åt andra hållet. Det viktigaste för mig är att jag äger min kropp och själv bestämmer över den.
  • Anonym
    Anonym (inlägg 4) skrev 2012-02-27 21:59:28 följande:
    Jag drabbades av det iaf. Blev själv också förvånad över att även jag som snittats blödde vaginalt i en månad efteråt. Trodde det bara var vid vaginal förlossning. Mycket folk inte pratar om. Och mycket folk tror.

    Att man blöder har ju ingenting med snitt eller vaginalt att göra, utan det är ju ifrån livmodern det blöder, så kallat avslag och det får man ju oavsett vilket förlossningssätt man har valt. Känns inte som om du är så påläst?
  • Anonym
    Anonym (samma olika) skrev 2012-02-27 21:05:10 följande:

    Det håller jag absolut med om att självbestämmanderätten ska respekteras. Jag menade mer att ”hur väljer man när man aldrig varit med om en förlossning och inte vet vad man väljer?” – är det liksom begripligt resonemang eller helt tillsnurrat? Kejsarsnitt är säkert rätt för vissa efter övergrepp – MEN det behöver inte vara det och det vill jag gärna lyfta fram. För mig var det vidrigt att ligga där fastnitad på rygg i totalt underläge och inte kunna röra mig samtidigt som helt okända körde upp slangar och nålar här och var. Jag upplevde det som vid våldtäkten – jag skulle bara ligga där och gå med på allt, ingen möjlighet att gå, protestera, röra sig, komma loss etc... vaginalt var jag med på ett annat sätt.


     


    Jag förstår bara inte hur man kan vara så säker på att man vill det ena eller det andra – och helt avfärda ett alternativ - utan att ha erfarenhet av vare sig det ena eller det andra.


     


    Ja, precis så kände jag också. Jag tycker att kejsarsnitt är helt vidrigt och jag har nog aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Jag fattar inte att folk väljer det frivilligt om jag ska vara ärlig. Och för att inte tala om tiden efteråt när det bara gjorde ont. Jag kunde inte ens amma utan hjälp från personalen på avdelningen eller min man. Jag mådde så mycket bättre efter min vaginala förlossning måste jag säga.
Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?