• Anonym (Matlagaren)

    Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?

    Vi har bjudit in några bekanta på middag till helgen. De är jättetrevliga, men dock veganer. Jag känner mig inte alls van vid att laga sån mat. Utan kött går väl att lösa, men när man verkligen inte får använda typ något av det man normalt har i maten.. Jag tycker inte maten blir god om man inte har smör, mjölk, grädde, etc i..

    Jag funderar därför.. kommer de att märka om jag har i smör och grädde och så? De kommer väl bara tycka maten är extra god i så fall.. Om de inte märker nåt tar de ju ingen skada och alla är nöjda, eller? De har alltså ingen allergi eller så utan det är bara deras eget påhitt. 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-14 11:01
    Denna tråd har ploppat upp igen efter nästan ett år. Därför ska jag uppdatera hur det gick.

    Jag lagade vegetarisk mat, men använde vanligt smör och vanlig grädde. De kom inte med några frågor eller invändningar. Efteråt berömde de maten som de tyckte var oerhört god :D Jag har haft dem här på middag ytterligare en gång sedan dess, med lyckat resultat.

  • Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?
  • jashrinah

     när jag varit vegan i 2 år drack jag trots bättre vetande ett glas mjölk och åt en bulle , i 4 timmar låg jag på golvet och grät med extrem magknip. 
     

    ts det är en dum ide.

  • Anonym

    Gör en alternativ sås då? Salsa, tomatbaserade såser, asiatiska såser med kokos, veganpesto - det finns ju ganska många. Och om du vill göra något gräddigare finns det soja- och havrebaserade "mejeri"-produkter.
    Rostade rotfrukter och grönsaksbiffar passar väl de flesta?

  • Dracarys

    Jag är inte den som försvarar veganism (tycker att det är en korkad och överdriven idé), men nog måste du väl förstå, TS, att en person som inte äter mejeriprodukter kan bli dålig i magen av att luras att äta smör?

  • Pandamamma79

    Har man inte ätit animalisk kost på länge så kan man bli riktigt dålig i magen.

    Varför har du bjudit in dessa människor ifall du tycker att det är svårt att laga vegansk mat?

  • yodi
    Gryntroll skrev 2013-04-08 16:59:26 följande:
    Nej det är inte schysst att smyga in ingredienser oavsett om det är bort valt pga allergier, tro eller sjukdom. Berätta vad so finbs i så de kan välja att endast äta ex salladen och riset (eller vad det kan vara). Annars är det inte svårt att laga några bön-biffar med ungsrostade rotfrukter och grönsaker (borde väl fungera?) som dina vegangäster kan få.

    ts: det  finns både smör,mjölk och grädde som inte är gjort på animaliskt fett. många laktosfria "mejeri" produkter går bra när man ska laga vegan mat.
  • Dracarys

    Jag är inte vegan... men jag använder ändå inte smör, grädde och mjölk i precis varenda rätt.

    Sist jag lagade mat till veganer så gjorde vi taccos på vegofärs. Ost fanns på bordet, men det var frivilligt att ta av, och vi stekte färsen i icke-animaliskt fett.

  • Anonym

    Det är rätt många som blir dåliga av mjölkprodukter, som är laktoskänsliga helt enkelt, det behöver man inte vara vegan för att vara.
    Jag upplever två problem här, ett, att du tycker det är svårt att laga veganmat, det kan jag förstå, det skulle jag också tycka och det förstår säkert dina gäster också, varför inte be dom om råd, dom om några borde ju veta vad som funkar.
    Jag har en väninna som är multiallergiker och jag frågar alltid om hennes råd och kollar med henne om jag ska laga mat till henne, i och för sig kan ju konsekvensen bli ett andningsstopp i hennes fall så det är rätt allvarligt.
    Det andra problemet jag kan se är att du inte respekterar deras val att äta veganskt, du uttalar dig föraktfullt om det och det är inte ok att göra om sina gäster, om du känner så, varför i hela friden bjöd du in dom överhuvudtaget?    

  • Ordis

    Du kan inte mena allvar? Du bjuder in folk på middag, du vet förutsättningarna från början och vägrar sedan laga mat som de inte riskerar att bli sjuka av? Jag äter kött och kan inte för allt i världen förstå varför man äter vegetariskt men jag hyser så pass mycket respekt för mina vänner att jag tycker om dom alldeles oavsett matvanor. 

    Som någon ovan redan skrivit, vegetarisk kost försämrar immunförsvaret och minskar på så sätt den inflammatoriska processen hos vissa reumatiker. Vidare kanske de har blivit laktosintoleranta under tiden de har ätit vegetarisk kost. 


    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
  • Tia F
    Anonym (Matlagaren) skrev 2013-04-08 16:53:22 följande:
    Du skriver vegankost, men menar mer nyttig kost. Det är alltid det bästa att äta en varierad kost. Sen kan man dra ner på kött och fett, men det betyder inte att man ska bli vegan.

    Men vad trött jag blir. Sluta lägg ord i mun på mig och sluta definitivt argumentera emot när du inte sökt fakta i ämnet.

    Ingenstans skrev jag något om att man SKA bli vegan. Jag påtalade att det fanns sjudomar där vegankost gör stor nytta eftersom du- i brist på bättre argument- meddelade någon att denna hittade på.

    Och skriver jag vegankost så är det vegankost jag menar.

    Behöver du mer upplysning finns det flertalet böcker, artiklar och avhandlingar i ämnet. Behöver du länkar ger jag dig gärna det med.
  • LinaSofia

    Hahaha jisses TS! Du är bra rolig! Jag förstår din frustration, men tillaga inget icke-veganskt bakom ryggen på dem. Stek några sojakorvar, koka potatis och kör ihop nån bönröra eller gör vegantacos! gott, billigt och veganskt ;)

Svar på tråden Märker veganerna om jag har smör och grädde i maten?