• Anonym (Separerad mamma)

    Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler

    När jag och pappan till vår son var tillsammans bestämde vi gemensamt vem som skulle vara hemma med sonen under hans första 3 år. Eller egentligen hade jag inget att säga till om, det vart på pappans villkor, pga hans arbetsgivare i transportbranschen (som anser att mammorna är de som ska sköta barn).

    Det var mitt önskemål att vi skulle dela så lika på FL som möjligt (med övervikt åt mitt håll månad 0-8, delat månad 8-18, och övervikt till pappan från 1.5-3år), men så vart det alltså inte.

    Pappan var arbetslös i 3 månader innan sonen började på dagis, så tack och lov fick de ändå tid ihop när sonen var liten, men då gick han på A-kassa, det gick inte åt föräldradagar.

    När sonen var drygt 3 år separerade vi. Fram till nyligen har man bara, när man loggat in på fk, sett alla dagar i en gemensam klump. Men när de delade på dem (sen ett år tillbaka?), såg jag att jag hade i princip slut dagar och att pappan har hur mycket dagar som helst kvar.

    Så under sista året på förskolan och nu när sonen börjat förskoleklass, så kan pappan ta ut föräldraledigt tex om det är planeringsdagar, eller om han bara vill göra långhelg och ta en ledig fredag och hitta på något roligt.
    Medan jag isf måste ta ut tjänstledigt när det är planeringsdagar osv. Rynkar på näsan.

    Känns jäkligt orättvist att det är så det är upplagt.
    Jag tycker att dagarna från den dag man separerar borde delas lika då.

    Åsikter på det? Någon som upplevt liknande?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-08-26 17:07
    Jag är alltså FÖR att föräldrarna delar lika på föräldradagarna. Jag skulle krävt direkt att pappan tagit ut 50% när sonen var mindre. Då hade aldrig detta problem uppstått. Då hade vi båda kunnat vara hemma nu (med viss ersättning) och njuta av tiden med sonen innan han blivit för stor.

    Nicket "Uppriktigt" i inlägg #75 verkar vara den enda som fattat hur jag menar. Och som inte misstolkar och tror att jag är en sån som inte vill att papporna ska få vara hemma och har samma rätt tillföräldraledighet som mammorna.
  • Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler
  • Anonym (CS)
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 10:25:38 följande:
    Ja jag klagar så klart inte på att de tydliggjort, absolut inte!
    Men hade varit bra om man sett detta tidigare, eller vetat om hur det fungerat iaf. Jag trodde att man hade en gemensam klump med dagar, men att 60 stycken var avsatta till pappan som mamman inte kunde ta ut. Så hade jag fått det förklarat. resten av dagarna trodde jag var gemensamma, inte att de "tilhörde pappan och mammanuppdelat"

    Sonen får ju vara hemma från fritids vare sig det är jag eller pappan som tar ut föräldradagarna. Nej, vi är så klart inte lediga båda två för samma dag.
    Dåligt påläst... Totalt får man 480 dagar per barn om jag inte minns fel. Av dom så kan pappan ge bort allt förutom 60 dagar, men om man vill dela på dagarna så är det alltså 240 dagar var som man har rätt till.

    Men skulle han vara snäll så skulle han ju föra över så du kan få några extra dagar, men det ville han tydligen inte, och har då lagen på sin sida... 
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (Terese) skrev 2014-08-26 10:29:00 följande:
    Har själv en man i åkeribranschen vet hur svårt det är för dom och vissa andra manliga yrkesgrupper.

    Hur skulle det se ut att dela på föräldrardagarna då?

    För oss hade det blivit katastrof ekonomiskt.

    Sen till jämställda Sverige där håller jag med dig, bort med kvinnornas försprång när det gäller barnen.

    Vid en separation så är det oftast kvinnan som får försprång och håller i taktpinnen.

    Är dock inte för kvinnligt och manligt LIKA i allt.

    Det är många områden där det är bra att saker är självvalda.
    Ekonomiskt hade det funkat bra för oss om vi delat lika på föräldradagarna. Vi tjänade ungefär lika mycket.

    Men som sagt, han vågade/ville inte stå upp för sina rättigheter. Och jag har förståelse för att det inte är helt lätt i den branchen (så familjeföretag, pressade marginaler osv).

    Men jag hade inte kunnat drömma om att det skulle leda till den situation som vart nu. Jag var inte nog förutseende och trodde jag hade koll på reglerna (att det endast var 60 dagar som var öronmärkta tll pappan), men jag hade inte koll.

    Och bara så att ni vet, så anser jag att det är viktigt att pappor får tid med sina barn. Jag har altid varit för det och gjort allt jag kan för att underlätta och pusha för det (tex har vi varannan vecka och inte så att pappan bara har varannan helg, som fortfarande är hyfsat vanligt). Så det handlar inte om att jag tycker att jag som mamma har rätt till all FL.

  • Anonym (Separerad mamma)
    Dixie skrev 2014-08-26 10:40:21 följande:

    Men det är ju inte reglerna som är orättvisa - det är ju isåfall ditt ex du får vara upprörd på och inte FK!


    Jo jag anser att det är reglerna som tillåter att han kan göra så här.
    Jag är upprörd på honom. Och har försökt förklara det jag anser orättvist.
    HADE det varit så att jag VELAT ta ut all föräldrapenning tidigare och inte tillåtit honom vara hemma när sonen var mindre. DÅ hade det varit okej att han gjort som han gör och sagt att "då har jag kvar min nu". Men så var inte alls grejen i vårt fall!

    Men jag kan ju inget göra åt saken, alltså är inte reglerna okej. Man borde dela  lika på dagrana när man separerar. Och sen är det upp till mamman eller pappan att överlåta dagar till den andre. man delar ju lika på alla andra tillgångar i en separation (och Föräldragar är lika med pengar).
  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (*) skrev 2014-08-26 10:58:50 följande:
    Bor sonen varann vecka?
    Ja. Hurså?
  • Anonym (CS)
    Anonym (barn) skrev 2014-08-26 10:34:19 följande:
    Jag är helt emot delad föräldrapenning och din erfarenhet kring separation håller jag inte alls med om. 
    Hur kan man vara emot delad föräldrapenning, varför skulle bara kvinnan få föräldrapenning för? Det är fan lika viktigt att barnet får tid med sin pappa också...

    Låter som extrem feministiska tankar, måste jag säga... Välkommen till 2000 talet!
  • ursula

    Ts måste mena att hon har rätt till 420 dagar och papan har bara rätt till 60

  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (CS) skrev 2014-08-26 11:00:39 följande:
    Dåligt påläst... Totalt får man 480 dagar per barn om jag inte minns fel. Av dom så kan pappan ge bort allt förutom 60 dagar, men om man vill dela på dagarna så är det alltså 240 dagar var som man har rätt till.

    Men skulle han vara snäll så skulle han ju föra över så du kan få några extra dagar, men det ville han tydligen inte, och har då lagen på sin sida... 
    Inte "OM man vill dela på dagarna". Utan dagarna ÄR delade. Sen kan man som du säger föra över. Men det vägrar han nu när vi är separerade.
    Och jag kan inget göra åt det.
  • Anonym (???)
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 10:50:50 följande:

    Jag vill ta ledigt. Jag vill ha chans att vara hemma med sonen så ofta jag kan. Jag tycker han är nog tid på skola, fritids ändå. Så jag är gärna hemma nångång mellan varven, tex planeringsdag, någon fredag osv. Är bara surt att jag inte ska kunna få ersättning för detta, då pappan får ersättning.

    Han fick mer pengar då (han lön, jag FP), han får mer pengar nu (han FP, jag inget)


    Men du fick ju iaf vara hemma med din son när han var liten! Du klagar ju som om du inte får vara lika mycket med ditt barn... Och ekonomiskt jämför du också himla konstigt. Låt pappan vara ledig på planeringsdagar så får du ju full lön=mer pengar än pappan... eftersom detta tydligen verkar vara viktigt för dig...
  • Anonym (Terese)

    Kvinnor har förtur kolla bara med jurister.

    Inget jag tagit ur luften.

    Min man har eget. Vi visste innan barnen att han har svårt att vara sjuk, vabba, ta sem när han vill och ta föräldraledigt.

    Han sköt över dagar till mig.

    Jag kan bli trött på att han är för lite med barnen och att jag är den som alltid vabbar men detta visste vi innan.

    Som man bäddar får man ligga.

    Att vi kvinnor skulle ha det sämre håller jag inte med om. Snälla min Gud jag skulle lätt kunna få boendet vid skilsmässa. Om jag skulle vilja det.

  • Anonym (Separerad mamma)
    Anonym (CS) skrev 2014-08-26 11:12:47 följande:
    Hur kan man vara emot delad föräldrapenning, varför skulle bara kvinnan få föräldrapenning för? Det är fan lika viktigt att barnet får tid med sin pappa också...

    Låter som extrem feministiska tankar, måste jag säga... Välkommen till 2000 talet!
    Jag håller iaf med om att det är lika viktigt att pappan har samma rättigheter att vara med sitt barn. Och att det är lika viktigt och bra för barnet med en engagerad pappa. Så det är inte det jag vänder mig emot.
    Bara för att förtydliga. 
Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler