• beccagranen

    klassiska kvinnofällan?

    Hörde en diskussion på radio igår, ang den klassiska kvinnofällan. Att kvinnor är hemma mer/längre tid med barnen. Dom la fram det som om det skulle vara ett fult knep från mannens sida, eller att kvinnan är så dum som går på denna fälla än och förlorar så mycket ekonomiskt. Att man borde vara smartare och trygga sin egna ekonomi och framtid osv.

    Och jag tänker bara, är pengarna ens jämförbara med upplevelsen av att få vara heltidsförälder? 
    Jag var hemma i två år med första barnet, dels pga att jag var studerande och maken hade inkomsten att dra in, samt att han började nytt jobb strax efter förlossningen och inte kände möjlighet att starta med föräldraledighet.

    Med barn två gick jag tillbaka till arbetet på deltid efter fem månader, och då var mannen hemma 3 av 5 dagar. Jag gick aldrig tillbaka till en heltidstjänst, utan jobbar 80% (är ledig fredagar) med minstingen som fyller 3 i år. Jag har fortfarande SGI dagar kvar på fp. Men även när dom är slut är jag gärna hemma på fredagar. Givetvis förlorar jag några tusenlappar i månaden, men jag anser att det är värt det. 
    Jag tycker det är skönt att bara jobba fyra dagar, det är trevligt att få ensamtid med minstingen och umgås själv med båda barnen efter lunch. Jag tycker jag har det lite lyxigt som faktiskt kan ha denna möjligheten. All den tid jag har fått ägna åt barnen, hela detta kapitlet av livet kommer jag bära med mig till graven. Det är inget som är ekonomiskt jämförbart enligt mig.

    Hur ser ni  på det hela? 

  • Svar på tråden klassiska kvinnofällan?
  • Solidaritet
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-08 10:16:01 följande:
    Jag håller delvis med dig, delvis inte. Ja, det handlar om djupt rotade samhällsstrukturer men dessa handlar inte enbart eller huvudsakligen om vem som arbetar mest. Vi har en riktigt lång historia bakom oss där kvinnor och mödrar inom såväl lantbruket som industrin jobbat lika mycket som männen/papporna, men med lägre lön och sämre arbetsvillkor. Hemmafruarna är ju enbart en mycket kort parantes historiskt sett. 

    Jag arbetar i ett yrke som jag skulle säga helt ärligt är jämställt i mycket hög utsträckning. Arbetsgivaren blir glad när nya barn är på gång. På de arbetsplatser jag har arbetat så har både män och kvinnor varit föräldralediga mycket och jag har inte en enda kollega med små barn - vare sig de är män eller kvinnor - som inte jobbar deltid. Men det är som sagt inget karriärsyrke och det är inte särskilt högavlönat. Det är dessutom ett yrke som i hög utsträckning handlar om relationer och alla har ett ett genuint intresse av barn och förstå vikten av att ha just tid med sitt barn. Att man arbetar mer eller mindre är inget som påverkar löneutvecklingen i någon större utsträckning. 

    Inom yrken där det är just viktigt att arbeta så mycket som möjligt och ständigt vara tillgänglig för arbetsgivaren.....ja, där kommer ju den som kan arbeta mycket alltid att vara den som drar längsta strået. Är lösningen då där att alla föräldrar - kvinnor som män - arbetar så mycket som möjligt. Vem blir lidande? Och blir vi så mycket lyckligare av det? Jag är på gång att byta arbetsplats då vi flyttat. Jag kommer att tacka nej till en friskola där det underförstått förväntas att man arbetar långt mycket mer än vad läraruppdraget kräver. Jag är engagerad i mitt arbete, men det är inte min hobby. Det är oväsentligt om det skulle ge högre lön. Som barnlös, ung vuxen hade jag säkert nappat, men inte nu som trebarnsförälder. Det hade jag inte gjort om barnens pappa varit hemma samtidigt på heltid heller. Jag har helt enkelt andra prioriteringar.

    Och nej, jag är faktiskt inte alls säker på att en individualiserad föräldraförsäkring skulle innebära några enorma skillnader på arbetsmarknaden. Det skulle kräva mycket mer styrning för att få effekt. Vem tror du är den som skulle vara hemma på heltid första tiden/året mest exempelvis? Det är ju just den tiden som man enligt studier VET är den som är avgörande för just positionen på arbetsmarknaden. Det handlar om något helt annat....som handlar om inställning. Manliga lärare kan vara föräldralediga mycket och arbeta deltid. Det är alltså inte något som ligger i den manliga genen på något vis. Det handlar inte heller om föräldraförsäkringens utformning, utan om andra faktorer på arbetsmarknaden. Och det är DET som är intressant och DÄR man ska sätta in insatser. Sedan är det nog svårt att komma ifrån konflikten föräldraskap - karriär, för dem som är intresserade av att göra just karriär (oavsett om man är man eller kvinna). 

    Frågan är enormt komplex och har otroligt svårt att förstå hur man kan tro att just en individualiserad föräldraförsäkring skulle få sådan enorm betydelse. Men det är jag .
    Nu förstår jag inte riktigt. 
    Å ena sidan säger du att det inte beror på ojämställdhet i föräldraförsäkringen att kvinnor har lägre status på arbetsmarknaden. Å andra sidan säger du att det är den första tiden, första året på heltid, som är mest avgörande för positionen på arbetsmarknaden. 

    Det är faktiskt så att kvinnan har lägre status på arbetsmarknaden. Därför att hon är hemma med barn i större utsträckning. 

    Att kvinnor alltid haft lägre status på arbetsmarknaden beror på att det är män som alltid varit de huvudsakliga försörjarna. Därför att kvinnor fött barn och tagit hand om dem. Så var också fallet med husmödrar före Dackefejden eller när du nu hänvisar till. Så har det alltid varit. 

    Nu har vi möjligheten att reducera orättvisan genom att ge oss män lika stort ansvar för föräldraskapet i en jämlik föräldraförsäkring. Det tror jag kommer att höja kvinnans status i arbetslivet - på sikt.  

    "Inom yrken där det är just viktigt att arbeta så mycket som möjligt och ständigt vara tillgänglig för arbetsgivaren.....ja, där kommer ju den som kan arbeta mycket alltid att vara den som drar längsta strået. Är lösningen då där att alla föräldrar - kvinnor som män - arbetar så mycket som möjligt. "

    Menar du här att du anser att det är bättre om män ensamma fortsätter att bära det oket? Då låter det mer som om du personligen inte vill arbeta riktigt fulltid, och att det är motivet till att du argumenterar som du gör. Varför förväntar du dig då att män ska vilja det genom att behålla föräldraförsäkringen ojämställd?
  • Solidaritet
    Anonym (Pär) skrev 2015-05-08 10:27:15 följande:

    Den farligaste kvinnofällan är väl ändå den där kvinnan blir totalt beroende av mannen. Många kvinnor sitter idag "fast" i dåliga förhållanden för att de inte kan ta sig någonstans. Ingen egen bostad, inga egentliga egna pengar, dåligt kontaktnät, otrygg anställning osv.. Mannen står för merparten av ekonomin och står som ägare på det mesta. DET gott folk är en kvinnofälla .


    Varför tror du att de har en otrygg anställning, inga pengar, dåligt kontaktnät?
  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    Nu förstår jag inte riktigt. 
    Å ena sidan säger du att det inte beror på ojämställdhet i föräldraförsäkringen att kvinnor har lägre status på arbetsmarknaden. Å andra sidan säger du att det är den första tiden, första året på heltid, som är mest avgörande för positionen på arbetsmarknaden. 
    Nu får du tänka ett varv till. Föräldraförsäkringen är inte ojämställd. Båda vårdnadshavarna har exakt lika många föräldradagar att plocka ut = jämställt. Om man vill ha det på något annat sätt måste den ena föräldern AKTIVT AVSÄGA sig sin rätt till föräldraledighet. Den är däremot inte individuell eftersom det går att just överlåta dagar till den andre föräldern - åt BÅDA håll.

    Föräldraledighet är INTE det samma som föräldrapenning. Många är hemma utan att ta ut föräldrapenning beroende på reglerna kring just uttag, sgi etc. Eftersom det är kvinnan av rätt uppenbara och logiska skäl som vanligtvis är hemma mest första tiden så kommer detta att påverka föräldraledigheten rätt mycket utan att det syns i uttaget av föräldrapenning. Många är hemma en stor del av första året utan att ta ut någon eller mycket lite föräldrapenning. Detta brukar vanligtvis vara vem av föräldrarna?

    Det är första året då man är hemma på HELTID som ofta är det mest avgörande ur arbetsmarknadssynpunkt. Det är inte detsamma/inte samma störningsmoment för arbetsgivare, arbetstagaren halkar inte efter på samma sätt av att gå ner i tid och vara föräldraledig exempelvis 25-50% eller att förlänga semestern med föräldradagar. Även om man tar ut 50-50 av föräldrapenningen så innebär inte det att man tar ut 50-50 av föräldraledigheten. Och det är inte heller säkert att man förlägger den så att det påverkar ens position på arbetsmarknaden i samma utsträckning. Är du med?

    Föräldraförsäkringen är som sagt INTE ojämställd. Båda vårdnadshavarna tilldelas lika många dagar. Man måste aktivt välja bort jämställdheten.
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    Det är faktiskt så att kvinnan har lägre status på arbetsmarknaden. Därför att hon är hemma med barn i större utsträckning. 

    Att kvinnor alltid haft lägre status på arbetsmarknaden beror på att det är män som alltid varit de huvudsakliga försörjarna. Därför att kvinnor fött barn och tagit hand om dem. Så var också fallet med husmödrar före Dackefejden eller när du nu hänvisar till. Så har det alltid varit. 
    Nej, nu får du nog ta och läsa lite mer historia. Kvinnor har arbetat och i stor utsträckning bidragit till den gemensamma försörjningen i familjen under lång tid. Hur tror du att en torparfamilj överlevde, eller en arbetarfamilj i Stockholm? Tror du mamman satt hemma och lekte med kottar med barnen? Ja, kvinnan har haft större ansvar för barnen, så precis som idag så har kvinnor dubbelarbetat i hög utsträckning även historiskt.
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    Nu har vi möjligheten att reducera orättvisan genom att ge oss män lika stort ansvar för föräldraskapet i en jämlik föräldraförsäkring. Det tror jag kommer att höja kvinnans status i arbetslivet - på sikt.  
    Vill man att att män ska ta större föräldraansvar så krävs det något helt annat än en individualiserad föräldraförsäkring. Det ligger faktiskt i mångt och mycket på männen själva, värderingar och inställning. Varför väljer män i hög utsträckning aktivt bort tid med barnen för högre lön och möjligheten att köpa prylar? Varför betraktas - huvudsakligen av andra män - män som väljer "kvinnoyrken", som ägnar sig åt traditionellt kvinnliga sysslor (däri ingår att vara föräldraledig givetvis) som fjolliga och omanliga och som de gör ett nedköp? Jag har två pojkar som tränar konståkning. Från vilka får de negativa kommentarer? Om vi säger så här; det är inte från mammor och tjejer (oavsett ålder). Hur kommer det sig, tänker du? Och vem ska ta smällen för att komma till rätta med detta? Barnen och kvinnorna? Ja, för lösningen är ju att mammorna arbetar mer ......trots att många högst medvetet väljer något annat för sin egen och barnens skull . Hur vore det om männen och papporna tog sitt naturliga ansvar och inte aktivt avsa sig sin föräldraroll och -ansvar ?
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    "Inom yrken där det är just viktigt att arbeta så mycket som möjligt och ständigt vara tillgänglig för arbetsgivaren.....ja, där kommer ju den som kan arbeta mycket alltid att vara den som drar längsta strået. Är lösningen då där att alla föräldrar - kvinnor som män - arbetar så mycket som möjligt. "

    Menar du här att du anser att det är bättre om män ensamma fortsätter att bära det oket? Då låter det mer som om du personligen inte vill arbeta riktigt fulltid, och att det är motivet till att du argumenterar som du gör. Varför förväntar du dig då att män ska vilja det genom att behålla föräldraförsäkringen ojämställd?
    Nej, jag vill absolut inte arbeta heltid som småbarnsförälder. Varför anser du att jag ska göra det? Jag har inga som helst problem att försörja mig själv eller mina barn. Jag snyltar inte på barnens pappa för att jag arbetar deltid eller väljer att vara hemma mer än vad han är/har varit. hade jag varit ensamstående hade jag inte kunnat bo kvar i det hus vi gemensamt äger och bekostar, men då hade jag valt att byta boende. JAG väljer att ta smällen med lägre pension och lägre inkomst under småbarnsåren för att jag anser att det är viktigt för mina barn och för min livskvalitet. Varenda pappa kan fatta precis samma beslut. Föräldraförsäkringen är inte ojämställd. Papporna måste AKTIVT VÄLJA BORT sin rätt till föräldraledighet. Varje förälder VÄLJER SJÄLV huruvida han/hon vill prioritera tid med barn samt lön och karriär. 
  • Fenna

    Så länge kvinnor har betydligt större risk än män att bli fattigpensionärer tycker jag absolut att man kan tala om en kvinnofälla. Vad tycker du är bättre TS, att det inte uppmärksammas alls, att det uppmärksammas men accepteras? Sen vet jag inte om du räknas till den gruppen kvinnor det handlar om med tanke på att du började jobba redan efter 5 månader.

    Kanske kunde man ha ett system där föräldrarna sl
    år ihop och delar lika på sina pensionspoäng när barnen är små (finns på förslag tror jag). Det skulle åtminstone göra det lite rättvisare. 

  • Flickan och kråkan
    Fenna skrev 2015-05-08 12:18:21 följande:

    Så länge kvinnor har betydligt större risk än män att bli fattigpensionärer tycker jag absolut att man kan tala om en kvinnofälla. Vad tycker du är bättre TS, att det inte uppmärksammas alls, att det uppmärksammas men accepteras? Sen vet jag inte om du räknas till den gruppen kvinnor det handlar om med tanke på att du började jobba redan efter 5 månader.

    Kanske kunde man ha ett system där föräldrarna slår ihop och delar lika på sina pensionspoäng när barnen är små (finns på förslag tror jag). Det skulle åtminstone göra det lite rättvisare. 


    Fast orsaken till att de blir fattigpensionärer är föräldraledighet? Min syster har samma yrke som jag. Hon är 47 år. Hon har arbetat heltid hela sitt liv och har inga barn. Hon konstaterar att hon kommer att bli fattigpensionär. Precis som jag. Att jag varit föräldraledig och arbetat deltid ett par år kommer att göra marginell skillnad som det ser ut. Båda har vi långa universitetsutbildningar bakom oss - jag över 5,5 år....hon ligger nog på sådär 6-7 år . Vi har valt ett karriärslöst yrke med kommunanställning .
  • Anonym (Pär)
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:42:09 följande:

    Varför tror du att de har en otrygg anställning, inga pengar, dåligt kontaktnät?


    Helt enkelt för att många skaffar barn i ett läge där de inte har tänkt till före...alldeles för ung, arbetslös, är timvikarier, ingen familj som kan avlasta och hjälpa till osv osv.. Den där romantiska ungflicksdrömmen om att barn är svaret på allt blir en krass krossad verklighet efter något år när verkligheten kommer ikapp..
  • Solidaritet
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-08 12:04:57 följande:
    Nu får du tänka ett varv till. Föräldraförsäkringen är inte ojämställd. Båda vårdnadshavarna har exakt lika många föräldradagar att plocka ut = jämställt. Om man vill ha det på något annat sätt måste den ena föräldern AKTIVT AVSÄGA sig sin rätt till föräldraledighet. Den är däremot inte individuell eftersom det går att just överlåta dagar till den andre föräldern - åt BÅDA håll.

    Föräldraledighet är INTE det samma som föräldrapenning. Många är hemma utan att ta ut föräldrapenning beroende på reglerna kring just uttag, sgi etc. Eftersom det är kvinnan av rätt uppenbara och logiska skäl som vanligtvis är hemma mest första tiden så kommer detta att påverka föräldraledigheten rätt mycket utan att det syns i uttaget av föräldrapenning. Många är hemma en stor del av första året utan att ta ut någon eller mycket lite föräldrapenning. Detta brukar vanligtvis vara vem av föräldrarna?

    Det är första året då man är hemma på HELTID som ofta är det mest avgörande ur arbetsmarknadssynpunkt. Det är inte detsamma/inte samma störningsmoment för arbetsgivare, arbetstagaren halkar inte efter på samma sätt av att gå ner i tid och vara föräldraledig exempelvis 25-50% eller att förlänga semestern med föräldradagar. Även om man tar ut 50-50 av föräldrapenningen så innebär inte det att man tar ut 50-50 av föräldraledigheten. Och det är inte heller säkert att man förlägger den så att det påverkar ens position på arbetsmarknaden i samma utsträckning. Är du med?

    Föräldraförsäkringen är som sagt INTE ojämställd. Båda vårdnadshavarna tilldelas lika många dagar. Man måste aktivt välja bort jämställdheten.
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    Det är faktiskt så att kvinnan har lägre status på arbetsmarknaden. Därför att hon är hemma med barn i större utsträckning. 

    Att kvinnor alltid haft lägre status på arbetsmarknaden beror på att det är män som alltid varit de huvudsakliga försörjarna. Därför att kvinnor fött barn och tagit hand om dem. Så var också fallet med husmödrar före Dackefejden eller när du nu hänvisar till. Så har det alltid varit. 
    Nej, nu får du nog ta och läsa lite mer historia. Kvinnor har arbetat och i stor utsträckning bidragit till den gemensamma försörjningen i familjen under lång tid. Hur tror du att en torparfamilj överlevde, eller en arbetarfamilj i Stockholm? Tror du mamman satt hemma och lekte med kottar med barnen? Ja, kvinnan har haft större ansvar för barnen, så precis som idag så har kvinnor dubbelarbetat i hög utsträckning även historiskt.Vill man att att män ska ta större föräldraansvar så krävs det något helt annat än en individualiserad föräldraförsäkring. Det ligger faktiskt i mångt och mycket på männen själva, värderingar och inställning. Varför väljer män i hög utsträckning aktivt bort tid med barnen för högre lön och möjligheten att köpa prylar? Varför betraktas - huvudsakligen av andra män - män som väljer "kvinnoyrken", som ägnar sig åt traditionellt kvinnliga sysslor (däri ingår att vara föräldraledig givetvis) som fjolliga och omanliga och som de gör ett nedköp? Jag har två pojkar som tränar konståkning. Från vilka får de negativa kommentarer? Om vi säger så här; det är inte från mammor och tjejer (oavsett ålder). Hur kommer det sig, tänker du? Och vem ska ta smällen för att komma till rätta med detta? Barnen och kvinnorna? Ja, för lösningen är ju att mammorna arbetar mer ......trots att många högst medvetet väljer något annat för sin egen och barnens skull . Hur vore det om männen och papporna tog sitt naturliga ansvar och inte aktivt avsa sig sin föräldraroll och -ansvar ?
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    "Inom yrken där det är just viktigt att arbeta så mycket som möjligt och ständigt vara tillgänglig för arbetsgivaren.....ja, där kommer ju den som kan arbeta mycket alltid att vara den som drar längsta strået. Är lösningen då där att alla föräldrar - kvinnor som män - arbetar så mycket som möjligt. "

    Menar du här att du anser att det är bättre om män ensamma fortsätter att bära det oket? Då låter det mer som om du personligen inte vill arbeta riktigt fulltid, och att det är motivet till att du argumenterar som du gör. Varför förväntar du dig då att män ska vilja det genom att behålla föräldraförsäkringen ojämställd?
    Nej, jag vill absolut inte arbeta heltid som småbarnsförälder. Varför anser du att jag ska göra det? Jag har inga som helst problem att försörja mig själv eller mina barn. Jag snyltar inte på barnens pappa för att jag arbetar deltid eller väljer att vara hemma mer än vad han är/har varit. hade jag varit ensamstående hade jag inte kunnat bo kvar i det hus vi gemensamt äger och bekostar, men då hade jag valt att byta boende. JAG väljer att ta smällen med lägre pension och lägre inkomst under småbarnsåren för att jag anser att det är viktigt för mina barn och för min livskvalitet. Varenda pappa kan fatta precis samma beslut. Föräldraförsäkringen är inte ojämställd. Papporna måste AKTIVT VÄLJA BORT sin rätt till föräldraledighet. Varje förälder VÄLJER SJÄLV huruvida han/hon vill prioritera tid med barn samt lön och karriär. 
    Finns det en retorisk poäng med nedlåtande tillmälen? Jag tycker mest att det visar på ett dåligt ordförråd och dålig impulskontroll. 

    Kvinnor har i alla tider varit barnaföderskor, tagit hand om barnen och hemmet, medan männen har varit familjeförsörjare. Sedan stenåldern. 

    Med det säger jag att mannen alltid varit den primäre försörjaren. Inte att han ensam stått för allt arbete. 

    Du har rätt i att föräldraförsäkringen i sig inte är ojämställd. Resultatet av den är ojämställt eftersom det leder till att kvinnor avskärmas från arbetsmarknaden och män avskärmas från sina barn.  

    Ja, jag tror att lösningen är att kvinnor arbetar mer. Att kvinnor precis som män arbetar heltid som norm, och att kvinnor precis som män får tillgång till alla vägar på arbetsmarknaden på lika villkor. För de kvinnor som faktiskt önskar det. Du som inte önskar det kan välja bort det. 

    Problemet är att papporna faktiskt aktivt väljer bort föräldraledighet för att de anser att de inte kan vara lediga från sina arbeten. Därför är det viktigt att papporna får sina egna månader vilka vi inte kan välja bort riktigt så enkelt, för att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar på arbetsmarknaden. 

    Ingenting hindrar dig från att arbeta deltid, eller för den delen inte arbeta alls, bara du kan försörja dig. Detta är lika mycket för oss pappor, för att vi ska få tillgång till våra barn, som för din skull, för att du ska få tillgång till arbetsmarknaden. 
  • Solidaritet
    Anonym (Pär) skrev 2015-05-08 12:39:45 följande:
    Helt enkelt för att många skaffar barn i ett läge där de inte har tänkt till före...alldeles för ung, arbetslös, är timvikarier, ingen familj som kan avlasta och hjälpa till osv osv.. Den där romantiska ungflicksdrömmen om att barn är svaret på allt blir en krass krossad verklighet efter något år när verkligheten kommer ikapp..
    Skaffar de barn som ensamstående då menar du?
  • Fenna
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-08 12:36:16 följande:
    Fast orsaken till att de blir fattigpensionärer är föräldraledighet? Min syster har samma yrke som jag. Hon är 47 år. Hon har arbetat heltid hela sitt liv och har inga barn. Hon konstaterar att hon kommer att bli fattigpensionär. Precis som jag. Att jag varit föräldraledig och arbetat deltid ett par år kommer att göra marginell skillnad som det ser ut. Båda har vi långa universitetsutbildningar bakom oss - jag över 5,5 år....hon ligger nog på sådär 6-7 år . Vi har valt ett karriärslöst yrke med kommunanställning .
    Ja, det skulle jag också lägga under begreppet kvinnofällan. Det finns ingen regel som säger att människor inom offentlig sektor ska ha sämre villkor.
  • Fenna
    Anonym (Pär) skrev 2015-05-08 12:39:45 följande:
    Helt enkelt för att många skaffar barn i ett läge där de inte har tänkt till före...alldeles för ung, arbetslös, är timvikarier, ingen familj som kan avlasta och hjälpa till osv osv.. Den där romantiska ungflicksdrömmen om att barn är svaret på allt blir en krass krossad verklighet efter något år när verkligheten kommer ikapp..
    Hade jag skaffat barn när det passar yrkesmässigt hade jag (och många jag känner) inte haft några barn. 
Svar på tråden klassiska kvinnofällan?