• beccagranen

    klassiska kvinnofällan?

    Hörde en diskussion på radio igår, ang den klassiska kvinnofällan. Att kvinnor är hemma mer/längre tid med barnen. Dom la fram det som om det skulle vara ett fult knep från mannens sida, eller att kvinnan är så dum som går på denna fälla än och förlorar så mycket ekonomiskt. Att man borde vara smartare och trygga sin egna ekonomi och framtid osv.

    Och jag tänker bara, är pengarna ens jämförbara med upplevelsen av att få vara heltidsförälder? 
    Jag var hemma i två år med första barnet, dels pga att jag var studerande och maken hade inkomsten att dra in, samt att han började nytt jobb strax efter förlossningen och inte kände möjlighet att starta med föräldraledighet.

    Med barn två gick jag tillbaka till arbetet på deltid efter fem månader, och då var mannen hemma 3 av 5 dagar. Jag gick aldrig tillbaka till en heltidstjänst, utan jobbar 80% (är ledig fredagar) med minstingen som fyller 3 i år. Jag har fortfarande SGI dagar kvar på fp. Men även när dom är slut är jag gärna hemma på fredagar. Givetvis förlorar jag några tusenlappar i månaden, men jag anser att det är värt det. 
    Jag tycker det är skönt att bara jobba fyra dagar, det är trevligt att få ensamtid med minstingen och umgås själv med båda barnen efter lunch. Jag tycker jag har det lite lyxigt som faktiskt kan ha denna möjligheten. All den tid jag har fått ägna åt barnen, hela detta kapitlet av livet kommer jag bära med mig till graven. Det är inget som är ekonomiskt jämförbart enligt mig.

    Hur ser ni  på det hela? 

  • Svar på tråden klassiska kvinnofällan?
  • Seven Costanza
    Majsan70 skrev 2015-05-09 11:22:38 följande:

    Jag ser det som att det mesta handlar om dig och vad du tycker faktiskt. 

    Vart står din man i den här frågan? Vill inte han tillbringa tid med sina barn? Vill inte han arbeta mindre o så fall varför? Tycker inte han att det är skönt att få ensamtid med barnen eller en eftermiddag tillsammans? Varför prioriterade han att arbeta framför att vara pappaledig? Skrämmande i min värld att han hellre tillbringade tid på jobbet än med sina barn. 

    Hade vi delat lika från början hade vi inte haft några kvinnofällor med dåligt betalda arbeten, deltidstjänster som knappt går att omvandla till heltid eller dåliga pensioner. Vi hade inte haft kvinnor som inte kunde lämna ett dåligt förhållande pga sin dåliga ekonomi. 

    Ja det var min syn på din trådstart och jag har själv suttit i fällan i mitt tidigare äktenskap och varit den som tog all ledighet och som gick på knäna efter skilsmässan som jag till slut tog modet till mig att gå igenom.  Så jag dömer absolut ingen, men själv tog jag lärdom och har inte gjort likadant när min och nuvarande makens dotter var liten. 


    Fast om du läser var han ju faktiskt hemma tre av fem dagar med andra barnet från fem månaders ålder när TS började jobba, så jag tolkar det som att han var föräldraledig med den yngsta, även om han inte verkar ha varit hemma på heltid. Att han jobbar heltid nu och hon 80% får hon själv svara på dock.
  • Solidaritet
    Modesta skrev 2015-05-08 21:22:41 följande:

    Det är en kvinnofälla när det är en struktur i samhället! Det sätter alla kvinnor i ett sämre utgångsläge!


    Ja precis. 
    Många män är ovilliga att ta halva föräldraledigheten eftersom de anser att de inte kan vara borta från jobbet, att det skulle påverka karriären negativt, att inkomstbortfallet blir för stort. 

    Någon måste ta ansvaret, i den struktur som råder gör kvinnan det. Det leder till att mannen inte behöver göra det.

    Samhället belönar henne genom att göra kvinnodominerade yrken lågstatus med sämre lön än mansdominerade yrken. Säkerligen också en konsekvens av att hon är borta från arbetet betydligt flera dagar under ett arbetsliv än en genomsnittlig man. 
  • Solidaritet
    Anonym (mammatill4) skrev 2015-05-09 09:11:23 följande:
    För det hade ju varit sååå mycket bättre om vi haft det som i många andra länder, ingen föräldraledighet alls. Mammorna får välja mellan att jobba och ha barnet på dagis ( eller hemma med au pair), eller bli hemmamamma med ingen inkomst alls.
    I din värld, finns det några pappor?
  • traveler

    Egentligen är väl det här svaret på framtidens problem. Måste vi prestera och konsumera och jobba så himla mycket. Istället för att köpa ytterligare en teknikpryl till hemmet så vore kanske 12 veckors semester bättre och få spendera mer tid med familjen?

    Äh vad vet jag... Jag bara svamlar

  • Seven Costanza
    Solidaritet skrev 2015-05-09 12:28:49 följande:

    I din värld, finns det några pappor?


    I resten av världen där det ser ut som hon beskrivit (USA t ex) verkar det inte "finnas några pappor" i det avseende du verkar åsyfta för det är inga pappor som slutar sina jobb för att vara hemma med barnen där i alla fall, så svaret är väl nej. Inga ansvarstagande pappor i alla fall - verkligheten med att välja mellan barn och jobb drabbar bara mammor, för det verkar bara vara mammor som kan tänka sig att ge upp sina jobb. Sedan lär det ju vara orsakat åtminstone delvis av att kvinnorna ofta tjänar mindre och det blir då svårt för kvinnan att vara familjeförsörjare. Barnomsorg i USA kostar ofta minst hälften av kvinnans nettolön och har man mer än ett barn kan den äta upp hela lönen så man förstår ju varför kvinnorna väljer att inte jobba om det knappt blir något överskott av det, även om jag inte samtycker med hur det amerikanska systemet fungerar. Stort slöseri med välutbildade kvinnor som bara jobbar några år och sedan blir hemmamammor.
  • Anonym (Verousckha)

    Jag är feminist och tänker så här. Det finns mycket som kan hamna inom ramen kvinnofälla och det är trist för det låter så negativt. Att stanna hemma och ta hand om barnen till exempel. Om man vill göra det är det helt okej enligt mig, problemet är att det inte värderas tillräckligt högt. Om vi lägger av med att kalla det kvinnofälla och i stället ser på det som något samhällsnyttigt har vi kommit nån vart.

  • MEE83
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-09 05:10:21 följande:
    Fast nja, säger jag. Jag skrev tidigare i tråden att min syster har samma yrke som jag. Hon är 47 år, barnlös och har arbetat heltid hela sitt liv. Hon kommer att bli fattigensionär. Hon är inte missbrukare. Hon är inte inget oavlönat hemma arbetande tjänstehjon. Hon har aldrig varit arbetslös, sjukskriven eller liknande. Däremot är hon en välutbildad (över 6 års universitetsstudier) grundskollärare.

    Jag kommer också att bli fattigpensionär som det ser ut - oavsett om jag är föräldraledig ett, två eller tre år eller arbetar heltid. Jag är också relativt välutbildad. Universitetsstudier under drygt 5,5 år. Så mitt val är att jobba heltid och missa väsentlig och viktig tid med mina barn och bli fattigpensionär eller faktiskt prioritera barnen under en kortare period och bli fattigpensionär. Vad tror du jag väljer? 

    Jag har förresten precis förlorat min mamma som blev oväntat dement tidigt. Hon fick aldrig njuta av någon pension över huvudtaget. Två år efter sin pension vid 65 så visste hon inte vem jag var. 

    Vårt yrke tillhör de jämställda. Jag har en pappa som redan på 70-talet delade föräldraledigheten med min mamma. Det var ganska ovanligt som man på den tiden. Båda mina föräldrar var också lärare. Pappa är en pigg 74-åring som inte ångrar tiden med oss barn på något sätt. Det är tid han idag talar varmt om. Vill inget hellre än att umgås med sina barnbarn idag. 

    Ja, frivilligt barnlösa får pröjsa för andras ungar. Jag trodde länge att jag skulle vara barnlös livet igenom, men jag måste säga att det finns bra mycket annat jag hellre skulle slippa betala genom skattesedeln än det faktum att barn får tid med sina föräldrar. Jag får exempelvis pröjsa för nissar som väljer att röka och betungar vården med ofantliga summor. Jag får pröjsa för omständliga omläggningar av byråkratiska system som var bra för att.....ja, vad var det bra för? Inte alltför genomtänkta, men kostsamma militära investeringar för at....ja, för att vaddå? 

    Frivilligt barnlösa, precis som ofrivilligt barnlösa och föräldrar och alla andra får ju använda de demokratiska kanaler vi alla har för att påverka och förändra förhållanden vi är missnöjda med. Och om den frivilligt barnlösa blir sjuk och behöver dyr specialistvård ska då alla friska belastas med dessa kostnader? Den frivilligt barnlösa kanske var arbetslös något år....kanske velade som ung huruvida han/hon skulle studera eller arbeta, reste och upplevde världen under ett år och på så sätt förlorade tid på arbetsmarknaden och pensionspengar etc etc. Varför ska alla andra som gått raka vägen pröjsa för det? Varför ska den som valt att inte studera utan hederligt arbeta pröjsa för dem som studerar? Varför ska vi överhuvudtaget stötta varandra på något sätt? 

    Kommer verkligen någon att ligga på sin dödsbädd och ångra att man inte arbetat mer - barn eller inte? Och jag förespråkar som sagt absolut inte att man inte arbetar, men att det som förälder finns en tid då det finns annat i livet som har högre prioritet än heltidsarbete. Både som man och som kvinna. Det märkliga är väl snarast att män i så pass hög grad inte känner att det inte är en prioritering man vill göra. Vad säger det om vårt samhälle?!
    Då har din syster antagligen haft för stora månadsutgifter för sitt eget bästa. vilket har omöjliggjort att hon kunnat pensionsspara på en rimlig nivå.

    Vad tjänar en grundskolelärare? En hyreslägenhet i ett bra område, ej nyproducerad, på 3 rum och kök borde inte gå på mer än kanske SEK 7000, det borde vara den överlägset största utgiftsposten.

    Pensionssparar man SEK 3000 i månaden, i 35 år, med en genomsnittlig ränta på 2%, så blir det med ränta på ränta effekten, efter skatt, ca 1 625 000:-. Plockar man ut 7000:- i månaden, så räcker det för att täcka hyran i minst 20 år, då räknar jag inte med avkastningen på det sparade kapitalet.

    Den årliga räntan, efter skatt, på 1 625 000 är ca 23 000:-. Året efter, då 85 000:- gått åt till att pröjsa hyran, är kapitalet nere på 1 560 000 ungefär, räntan blir då ca 22 000 på året, efter skatt, 22 000 täcker 3 månadshyror om hyran ligger på ca 7000/mån. Detta är ju väldigt konservativa beräkningar, för mig, då 2% är väldigt lågavkastande, men är man inte speciellt riskbenägen, vilket man inte bör vara, om man inte har råd att förlora lite pengar, så är det en rimlig beräkning.

    Jag har väl inte så mycket i mot att betala för cancervård för andra eller andras barn. Men föräldrar är privilegierade individer, vi får tillbaka betydligt mer från skatten vi betalar än någon som väljer bort barn, och i de fall där föräldrarna är vanliga knegare eller medelinkomsttagare, så är det inte otroligt att de får tillbaka mer än vad de betalar i skatt, då samhällsservicen kostar stora belopp, och det de betalar i skatt, täcker generellt inte detta, speciellt inte om de har flera barn, då det vi skattebetalare investerar i varje barn är ganska så stora belopp. 
  • MEE83
    Swagger skrev 2015-05-09 07:47:55 följande:
    Jag kan berätta hur vi har gjort.

    Vi delade lika på  föräldraledigheten. När dottern var 14 månader började vi båda jobba 100% och dottern började på förskolan. Det gick jättebra, hon gillar verkligen förskolan och alla de andra barnen.

    Vi båda föräldrar är välutbildade (samma utbildning faktiskt) och gillar våra jobb. Vi har turen att ha jobb där vi kan flexa. Så ena veckan lämnar den ena på förskolan vid kvart i nio och är på jobbet vid nio (jobbar sent), den andre föräldern hämtar, lämnar jobbet vid 15 (började jobba tidigt istället), så byter vi varannan vecka. Ibland får vi täcka för varandra för att den ena har dead-line och måste jobba över hemifrån. Men det är oftast inga problem.

    Så vi båda jobbar heltid, vår dotter är ca 6,5 h på dagis per dag och vi får båda njuta lika mycket av både jobb och dottern. Om vi vill ha ett mer jämnställt samhälle, så innebär INTE det, i mina ögon i alla fall, att kvinnor ska börja bete sig på det sätt som männen gjort tidigare, då blir det ju bara omvända roller och inte mer jämnställt. Därmed tycker jag att de välutbildade kvinnorna i din närhet är kloka.
    Ja, att det fungerar för många är jag helt säker på, men jag kan fortfarande se fördelarna i ett förhållande där work-life balansen är, låt oss kalla det ojämställd, där en part jobbar mer, och den andra mindre, men drar en större del av lasset hemma. 

    Jag har väl aldrig tyckt att oambitiösa människor är speciellt intressanta dock, och jag pushar min sambo rätt mycket, på ett positivt sätt, just nu är inkomstfördelningen väldigt ojämställd, och det är väl inte direkt så att jämställdhetsivrarna skulle hurra om de analyserade vårat förhållande hehe, då hon tar betydligt mer av föräldraledigheten, jag har tagit 3 månader, totalt. Hushållssysslorna delar vi rätt lika dock. 

    Nu skall hon dock börja plugga på universitet efter mammaledigheten, så då kommer hon förhoppningsvis kunna bidra med mer, rent ekonomiskt, än vad hon gör just nu. Hon har ambitioner och planer, både för sig, och för vårat förhållande.

    Jag ser inte några problem med att ha barn på dagis/förskola, jag växte upp med en ensamstående mamma, hon har förvisso haft en särbo, nu sambo, i många år, men de har alltid haft separata ekonomier, och försörjnings och föräldraansvaret har vilat på henne, och då hon alltid har älskat sitt jobb, och jobbat mycket, så var dagis, förskolan, dagmamma/eftis en vital service för att få det att funka för henne, och det funkade bra, sedan drog hon även med mig precis överallt såklart, så det har aldrig varit någon direkt brist på umgängestid för oss, trots hennes jobb, så jag förstår inte riktigt varför det skulle vara ett problem att låta barn vara på dagis/förskola, men jag antar att det är något individuellt, vissa kanske inte fixar det, och mår dåligt, för andra, som mig, så har det aldrig varit några problem.  
  • asta66
    Anonym (Verousckha) skrev 2015-05-09 13:55:00 följande:

    Jag är feminist och tänker så här. Det finns mycket som kan hamna inom ramen kvinnofälla och det är trist för det låter så negativt. Att stanna hemma och ta hand om barnen till exempel. Om man vill göra det är det helt okej enligt mig, problemet är att det inte värderas tillräckligt högt. Om vi lägger av med att kalla det kvinnofälla och i stället ser på det som något samhällsnyttigt har vi kommit nån vart.


    Och självklart borde det vara pensionsgrundande.
  • Roxana
    asta66 skrev 2015-05-09 15:03:04 följande:
    Och självklart borde det vara pensionsgrundande.

    Är du allvarlig nu?
Svar på tråden klassiska kvinnofällan?