Inlägg från: smurfen 11 |Visa alla inlägg
  • smurfen 11

    ivf / äd 2016/ 2017?

    Pyret2017 skrev 2017-02-27 00:35:38 följande:

     


    Hej! Jag har följt er tråd en tid och har genomgått ÄD på AvaPeter. Väntar nu på UL 2 nästa vecka (är då i v.13) och är aaaaningen nervös..


    Jag ser att ni skrivit en del om Blodgrupp och Rh faktor. Jag vill bara förtydliga att är mamman positiv så kan man bära både positivt och negativt barn utan problem. Det är om mamman är Rh negativ som det kan bli problem även om det är ytterst ovanligt. Vad som händer om mamman är negativ och barnet positivt är att det finns en risk att mamman bildar antikroppar mot Rh positiv vilket kan skapa blodbrist hos fostret.


    Sedan är sjukvården mycket insatt i Rh faktor och den negativa Rh faktorns risk så man kollas extra noga och är barnet positiv så får man ev. vaccin runt vecka 20-24 (tror jag det var).


    Jag är själv AB- (bara 0,75% av världens befolkning, 1% av Sveriges befolkning... :-/  ) så det var svårt att hitta AB- donator av förklarliga skäl. Vid vårt val av ÄD så valde vi en donator som var väldigt lik mig (fick se bilder på henne i ca 2, 5, 8 och 12 års ålder) samt har nästan samma utbildning samt samma intressen som mig och hon har B+, samma som min man. För man får ju inte glömma att om ens partner är av annan blodgrupp o Rh faktor så finns en chans/risk att barnet faktiskt får mannens (eller annan). När man har 2 blodgrupp B+ (som vi nu har) så är chansen att barnets blodgrupp blir B+,  93,75% - resterande 6,25% är att barnet blir 0+. Så vi hoppas såklart på B+! Vill man testa vilken blodgrupp som kan skapas med olika från mamman (eller ÄD) och pappan så finns det olika räknesnurror på nätet som man kan använda!

    Kram till er alla!


    HEJ!

    Tack för ditt svar, och även till dig Undrande sökare, ni har koll på detta ser jag. Är inte där vid äd än, men kommer kanske dit, och då är det bra veta.

    Vet inte min eller sambons blodgrupper men det tas väl reda på antar jag.

    Undrande sökare; Vi gjorde ju ett misslyckat ivf försök i januari då jag inte svarade bra på Menopuren, och fick avbryta. Vi skulle gjort PGS om det blivit något. Nu står jag och vacklar mellan vanlig ivf här i Sverige, eller ett nytt försök med PGS, men det blir ju så mycket dyrare med resor, sprutor mm. Kanske skulle göra ett försök här och se utfallet, misslyckas vi igen så är det väl tyvärr så att jag inte får fram ägg trots bra hormonvärden. Men lyckas vi här, alltså får fram ägg, så kanske vi kan göra en omgång i utlandet med PGS.

    Ja, det är sååå mycket funderingar hela tiden.

    Så kul att även ni sätter igång nu, Undrande sökare!
  • smurfen 11
    Superfurry skrev 2017-02-27 14:07:55 följande:
    Lite paus nu på jobb skriver lite mer :)

    Undrande: i Malmö på RMC gör dem den som heter DFI index, är det inte samma som fragmentation? JAg trodde att det var samma! :) Vi tänkte göra det på sambon så fort han kan få lite ledigt och följa med dit. Han har haft svårt att få ledigt när de har öppet där...
    smurfen 11 skrev 2017-02-27 09:57:42 följande:
    HEJ!

    Tack för ditt svar, och även till dig Undrande sökare, ni har koll på detta ser jag. Är inte där vid äd än, men kommer kanske dit, och då är det bra veta.

    Vet inte min eller sambons blodgrupper men det tas väl reda på antar jag.

    Undrande sökare; Vi gjorde ju ett misslyckat ivf försök i januari då jag inte svarade bra på Menopuren, och fick avbryta. Vi skulle gjort PGS om det blivit något. Nu står jag och vacklar mellan vanlig ivf här i Sverige, eller ett nytt försök med PGS, men det blir ju så mycket dyrare med resor, sprutor mm. Kanske skulle göra ett försök här och se utfallet, misslyckas vi igen så är det väl tyvärr så att jag inte får fram ägg trots bra hormonvärden. Men lyckas vi här, alltså får fram ägg, så kanske vi kan göra en omgång i utlandet med PGS.

    Ja, det är sååå mycket funderingar hela tiden.

    Så kul att även ni sätter igång nu, Undrande sökare!
    Hej! förstår precis!! Jag vacklar än om vi ska köra äd eller ej. Ekonomisk så lönar det sig med äd om man nu vill bli gravid (större chans) men drömmen är ändå att få ett eget biologisk och genetisk eget barn. Jag är ändå ok med äd. det är så svårt!!!! Behöver lite råd :)

    Maran: hört nåt om lilla embryot? 

    Pyret: grattis till graviditeten! Hoppas att det går bra på kommande UL :)
    Åh jag är precis som du, funderar på om det är ens lönt göra ivf eller starta ÄD på en gång! Vill iofs ha åtminstone en gång med "riktig" ivf, alltså åtminstone komma till äggplock och se om kanske ett eller två kan sättas tillbaka. Men var så taggad inför ivfen i januari, hade förberett mig mentalt flera månader och var så säker att det skulle komma de ägg som läkaren sa, och...Nä. Luften har liksom gått ur mig, och hade det första gått vägen med äggplock hade jag inte tvekat inför en andra omgång, men nu...vad göra? Frågan är om genetiskt barn är det viktigaste, eller barn öht?

    Vi vet inte om det blir Finland igen, det är dyrare med sprutor resa mm, men OM det  blir en blasto så är vi på rätt plats att kolla den. Ska i så fall bara köpa ut de första sprutorna till första ul, om det blir samma som sist, har vi bara lagt ut ca 5500 kr. Förutom all energi då som går åt till detta :(

    Men ibland tänker jag, kanske ska göra ett försök här i Göteborg, "nästan gratis", och se om det ens blir ägg, då har vi inte förlorat så mycket pengar. Sen gå på Finland.

    Min sambo är inte riktigt med på Äd än. Han vill nog se om ivf funkar först, sen kan han fundera på nästa steg. Killar kan ju bara fokusera på en sak åt gången hehe, önskar jag själv vore sån också!

    Kanske inte så mycket råd Furry...men lite tankar om det.
  • smurfen 11
    Maran73 skrev 2017-02-27 12:21:37 följande:
    Ah, bara en tablett, kan inte tänka mig att en tablett gör varken från eller till, det är hämning av prostaglandiner som ställer till det då dessa ämnen både deltar i inflammationsprocessen (inte bra) men också i andra processer i kroppen som man faktiskt VILL ha kvar som de är, t ex ovulation. Det är dock en reversibel hämning och så fort man slutar ta tabletter så återställs processerna ganska snabbt. Så, en enda liten tablett flera dagar innan ÄL... nä, jag personligen skulle inte oroa mig. De studier man gjort är dock på patienter som tar diklofenak en längre tid, så det är svårt att säga till 100% exakt hur mycket/länge som är OK. Men du har def inte påverkat processen i någon större utsträckning.

    Nope, inte fått svar än.
    Det låter bra! Inbillar mig ( och hoppas ) en tablett ska va ok innan äl
    . Nu har jag börjat knapra albyl igen, så börjar bli tablett narkoman :) Och några vitaminer plus progesteronkräm.

    Tänk den dagen man kan släppa allt detta...och äta normalt, dricka det man vill, kan tänka det släppt lite med dig Maran? Du behöver ju inte fundera på ägglossning nu iaf!
  • smurfen 11
    UndrandeSökare skrev 2017-02-27 10:47:45 följande:

    Smurfen - Hoppas det går bättre vid nästa försök oavsett vilken väg ni väljer.

    Jag känner igen det där med mycket funderingar hit och dit, det är alltid svårt att veta vad som är bästa valet innan man väljer.

    Använder svenska fertilitetskliniker sig av Pgs också?

    Det verkar inte som att sperma dna fragmetationstestet som används ofta utomlands är så vanligt i Sverige. Jag hörde att Mamö skulle ha det men när jag ringde dit sa de att de inte gjorde det, inte heller i Stockholm gjorde de detta test sa de, så därför fick vi åka till Riga och göra det.Synd att Sverige är långt efter i fertilitetsvården jämfört med andra länder.


    Tack! Vet som sagt inte vad vi gör härnäst. Har ju ett besök inbokat på en ivf klinik här i Göteborg om två veckor, får se om vi går dit. 

    Nej, vi skulle gjort ivf i Finland, där har dom det. Här finns bara början till studier på pgs. Segt som vanligt i byråkratSverige.

    Ja varför skulle det bara vara fel på kvinnan? Konstigt de inte kollar upp mannen mer, det är ju spermier som befruktar ägget som gör att det ens kan bli barn.

    När ska ni till Riga?
  • smurfen 11
    Pyret2017 skrev 2017-02-28 23:11:25 följande:

    @Smurfen


    På kliniken tyckte de inte att blodgrupp var så viktig. Jag fick min blodgrupp testad vid en tidigare graviditet så jag visste min. Vi bokade själva lab här i Sverige för min man att testa sin blodgrupp så att vi skulle veta. De hade säkert gjort det på kliniken men vi valde donator utan att ha besökt dem fysiskt ? vi hade kontakt via mail och skype.


    J Håller tummarna för er och hoppas att nästa försök blir lyckat! <3


    @Maran
    Ja, det är vårt första ÄD försök men vi har snurrat i IVF karusellen sedan början av 2015, både i Sverige och utomlands. Våra behandlingar har resulterat i 1 MF i V6 samt 1 MF i V11 samt flera ägguttag för att göra PGS men utan insättning (då de inte klarat sig till dag 5). Min man har fragmentation men det åtgärdades på kliniken innan befruktning. Efter sista misslyckade odlingen kände jag att jag fått nog och under de här ca 2 åren så har tanken och känslan för ÄD vuxit fram.


    När vi började med IVF så sa min man att vi kunde göra ÄD om IVF inte skulle fungera. Jag blev galen, skällde ut honom och tyckte inte alls att det var något alternativ ? vi skulle ju ha ett ?eget? barn och det blev det ju inte om jag skulle bära en annan kvinnas ägg?. ?Skrattar? lite åt den reaktionen idag kan jag säga? J Och jag är så glad att tanken mognat fram och jag är också glad att vi gjorde våra försök för det känns verkligen som om vi gjort det vi kan och nu var det dags för ÄD. Jag är helt trygg med vårt beslut idag och längtar efter vårt lilla pyre! Fast med min erfarenhet av MF så är jag försiktigt positiv i dagsläget. <3


    <3 Hoppas att ni får bra besked om blaston och att det är ert ?Guldägg?! <3


    @Superfurry
    Ja, vi hoppas att allt ska se bra ut! <3


    Har du frågor om äd så är det bara att fråga på! J Inte för att jag kan svara på allt men lite tips och råd från mitt perspektiv om du vill! (har skrivit lite ovan till Maran)


     


    Kramar till er alla!


    Vilket lab kollade ni blodgrupp på?

    Var gjorde ni pgs, eller tänkte göra det?

    Hur gammal är du?

    Hur åtgärdade dom fragmentation på spermier innan?

    Hoppas det går vägen för er nu!
  • smurfen 11
    Superfurry skrev 2017-03-01 18:04:39 följande:
    Halva av det inlägget som jag skrev och du citerade var till dig smurfen men ditt namn försvann?

    Varning mycket ego inlägg idag!

    Nä, har haft en skitdag idag. Har varit hos gyn för att få Levaxin tagit bloprover igen och där rabblade vi hormoner och värden och hit och dit. Sen till akunpuntören som ville veta hur det har gått och där rabblade jag hormoner och behandlingar igen. När jag kommer ut vill ju sambon veta hur det har gått med alla besök hos gyn och akunputör. Då startar jag rabbla upp alla hormoner och värden och ja... precis då gick det upp för mig hur jobbigt det här är och att om vi inte hade behövt hjälp så hade vi aldrig ens vetat om vad FSH och AMH och TSH o f-an och hans moster och jag bad sambon ringa senare. Satte mig på en bänk och grät. Det blev så mycket på en gång! Det var som om alla dessa försök, missfall, hormonvärden, piller, sprutor, nålar, örter, äggplock, dåliga besked kom över mig och jag bara kunde inte andas.

    Usch ja det var heavy. Men jag kom hem ringde sambon igen han var på jobbet än, och vi pratade ut om allt och hur trist och orättvist världen är och att vi kanske ska bara göra äd och slippa allt detta (ja iaf mycket av det) och bara börja leva igen. Inte bara vänta på nästa försök och inte kunna köpa den bilen vi har velat så länge. Vi skulle ju köpa bil precis när allt detta satte igång så det fick ligga på is. Eller planera en semester utan att tänka att det kanske inträffar mitt i ett försök så det går ej, ja planera livet, framtiden!

    Ibland får man bara nog av allt. Tack Smurfen för alla råd men jag har det precis som dig. Tänker att kanske ett försök till och sen kan man ge upp... Det hade varit skönt att kunna gå ut med vänner dricka vin (MSSOR), äta osunt, slippa oron, bara leva igen. Jag vet faktisk inte hur vi gör. Det är så svårt!!!

    Om någon bara kunde ge en garanti om hur det blir som du skrev Maran...

    Mycket egoinlägg just nu, tror att jag går igenom en tung fas med att ta beslut om äd eller ej... Kommer snart igen och kan vara med i diskussioner om blodtyper, immunologifaktorer, olika kliniker, etc. men just nu blir det nog en paus ett tag. Kikar in till er nästa vecka och hoppas att melankolin har gått ner lite och kanske den förbannade TSH:n också... ;)

    Kramar till er mina kämpar!!!
    Känner igen mig i det Furry, rabblande hit och dit, det är så jäkla jobbigt:( Känns som man bara består av siffror till slut. Kan dom inte bara fråga hur man mår!

    Och jag tyckte MITT svar till dig var ego...berättade ju bara vad jag känner om mig själv!  Var ju mening ge DIG råd !

    Ja, livet står liksom på vänt i allt detta, man tänker på nästa cykel, kan jag jobba då, kan vi göra det då bla bla Det är inte som när man var yngre och tänkte äsch det tar sig nästa gång, nu kanske det inte blir en nästa gång hemska tanke...verkligheten kommer ikapp.

    Kram till dig !
  • smurfen 11
    Maran73 skrev 2017-03-01 18:48:49 följande:

    Och så lite "pro-ÄD" kommer här:

    www.express.co.uk/news/science/609805/infertile-mums-pass-on-DNA-new-research-Southampton-University-Nick-Macklon


    Läste den också, lite halvflummigt om vad de hiittat men klart intressant! Det måste ju vara sån sorts utbyte efter nio månader i kuvös.

    Ska visa den för sambon, då han är lite skeptisk till annans ägg.

    Fast får väl ta det som en komplimang att han vill att mina gener ska gå vidare!

    Läste även din artikel Undrande sökare, undra hur gamla de är, och blev det äd eller vad till slut för dom?
  • smurfen 11
    UndrandeSökare skrev 2017-03-02 15:14:19 följande:

    Hej allihopa !
    Tänkte bara tipsa er om att ifall slemhinnan växer dåligt,
    så kan man förbättra det med E-vitamin.
    400mg per dag har jag läst att AvaRiga ordinerar inför ÄD
    om slemhinnan växer dåligt.

    Så kan vara bra tips att köpa hem en burk:
    www.kronansapotek.se/E-vimin-Kapsel%2C-mjuk/p/024208

    Ha det bra !


    Jag äter en del olivolja och rapsolja, det är väl också bra ? Plus massa nötter.
  • smurfen 11
    Pyret2017 skrev 2017-03-01 19:00:10 följande:
    Vi bor i Stockholm så jag ringde till ngt som heter City Akuten (Husläkare, drop-in, akut, vaccination, provtagning, hälsoundersökningar etc) och bad att få boka en tid åt min man för koll av blodgrupp. Hon frågade vad det skulle användas till och jag svarade infertilitetsbehandling - så var det inget mer med det utan vi bokade en tid nästa dag. Jag tror att han betalade 200:-. Hur enkelt som helst, gissar att du kan ringa närmsta sjukhus eller liknande och fråga! När vi pratade med AvaPeter om blodgrupp och Rh så sa de rakt ut att det inte var avgörande för resultatet men vi ville själva ha lite koll. Vad gäller infektionsproverna som UndrandeSökare skriver om så gjorde vi dem där första dagen på vår vistelse (jag tror att de är mer eller mindre obligatriska internationellt) plus att jag var tvungen att göra ett hälsotest där de mätte EKG, kollade andning och massor av konstiga saker..

    Vi vände oss till en klinik i Polen för IVF och PGS, Invicta med en Professor i gynekologi, bra klinik med modern utrustning, höga success rates och många internationella patienter. Hörde bland annat svenskar, norrmän, engelsmän och ryssar i korridorerna. Jag har fullt förtroende för kliniken och deras professor och doktorer, de är superbra.

    Jag är 43 så jag känner lite att tiden springer iväg. Min man överlät beslutet helt åt mig om jag ville fortsätta med IVF men som sagt, jag kände mig 'färdig', det var dags för något nytt!  Anledningen till att vi bytte klinik var att vi ville ha mer information om donatorn än längd, hår- och ögonfärg. Och AvaPeter med doktor Olga var perfekt för oss då vi kunde välja deras variant med utökade profiler samt bilder. Det passade oss men jag vet att det inte passar alla (har 2 vänner som använt donator, 1 för ägg och 1 för simmare, och de tycker båda att vi var galna som ville ha så mycket information..)

    Vad gäller fragmenteringen så fick min man sluta röka, bara använda boxershort (vilket han hatar men det gick det med!), inga varma bad eller värme riktad mot 'delarna' *fniss* plus att han fick tillskott av Zink, Selen, Folsyra samt hög dos av C-vitamin. Deras lab gjorde också en behandling av simmarna innan befruktning (vet inte om det var så att de plockade ut de som var bäst eller om det faktiskt går att göra något åt själva fragmenteringen men värdena efter all behandling var betydligt bättre än innan). 

    Sen måste jag instämma med UndrandeSökare gällande fertilitetsvård i Sverige. Vi har aldrig varit i kontakt med Landstinget utan gått privat och det är exakt samma sak där.. Till oss sa de att min mans simmare var så bra.. Men då kollar man bara rörlighet och antal - INTE kvalitet.. :-O Det känns som om man kör en 'one-size-fits-all' lösning här medans vi i Polen kände att de skapade en plan just för oss med våra förutsättningar. De lyckades dessutom få ut fler ägg per behandling än vad vi fick på våra behandlingar här i Sverige. Intressant är också att de satte mig på Menopur istället för Gonal-F och att de gav mig en lägre dos än vad de ville sätta in i Sverige.... Jag vill inte avskräcka från behandling i Sverige men det var iaf vår erfarenhet.

    Sorry för detta evighetslånga inlägg.. Jag ska skärpa mig!

    Kramar till alla!
    Jaså blodgrupp går kolla lättare än vad man tror, dåså.

    De där hiv mm har vi gjort nyligen.
    Ok, Polen med PGS, du kanske har sagt det men , hur många blastisar fick du som de kunde kolla ?

    Menar du att det hjälper att inte bada om spermier är fragmenterade? Nämnde att nåt kanske är fel med sambons fiskar igår, med tanke på att han badar en del, men han blir lite arg när jag nämner det...blir lite mycket även för han ibland också, allt det här. Däremot har jag fått min sambo att äta zink och folsyra.

    Menopur ska tydligen vara bättre för endel av oss äldre kvinns har jag hört.
    I alla fall, hoppfullt att man kan bli gravid på första försöket med äd !
  • smurfen 11

    Sorry, ett till ;)

    Alla ni som gör äd nu och du Pyret som gjort, har ni berättat för de ni känner att ni gör äd?

Svar på tråden ivf / äd 2016/ 2017?