• FiaW

    Nu är Oktoberbarnen 2017 här

    Hoppas ni har det bra i värmen. Idag har det varit 32 grader i skuggan och vi har 28 grader i sovrummet nu när jag la lillen. Fönstret på vid gavel men det hjälper ju inget, det blir sömn i bara blöjan i natt för den lille stackaren.

    Vi är lyckligt lottade med att bo nära havet så vi kommer inte heller åka nånstans i sommar.

    Idag har han badat i sin balja ute i skuggan, det tyckte han var riktigt mysigt. Plaskade och sprattlade :)

    Annars är vi inne i en period med mycket gnäll från en bestämd och mycket aktiv liten filur. Han sover dåligt igen, jag ammar honom med 1-1,5 timmes mellanrum hela natten. Han ska bara äta fruktpuréer på dagarna, inget annat går ner och magen är hård igen. Maten han har älskat tidigare spottar han ut och skriker ilsket om vi försöker ge honom den. Utöver det är det allmänt mycket gnäll, är det vanligt i denna åldern? Antar det när det händer så mycket som det gör.

    Nu sitter han själv men jag vågar inte lämna honom, han kan också säga Mamama, pappapa och en massa andra gulliga ljud :D

    Han ålar eller kryper inte och ställer sig inte heller upp mot nån möbel, men ställer jag honom mot soffan så blir han stående där en stund.

    Som ni säkert vet är det ganska utmattande att ha en missnöjd bebis, som inte kan roa sig själv och kräver att det händer nåt hela tiden, när man dessutom inte sover nåt på nätterna. Men jag försöker peppa mig och tänka att snart vänder det till det bättre igen :)

    Hur har ni fått era små att börja äta större bitar än puréer? Har ni helt enkelt bara börjat ge det eller har de fått plocka med det själv? Jag provade med en liten bit mjukt havre-bröd med leverpastej på men det var inte populärt. Blir bitarna för stora klöks han bara och jag är nog lite rädd att han ska kräkas upp allt han ätit då. Har era klökts/kräkts/satt i halsen mycket när ni introducerat bitar?

    Och en grej till, hur drar man ner på nattamningen?

  • FiaW

    Tack för tipsen! Ska prova att lägga fram nåt litet för honom att mixtra med.

    Kul att Edvin är så glad för mat :)

    Skönt att ni är bättre Musetti! Lillen här hade tre dagar med 38,5-39graders feber men är bra igen sen några dagar. Blev ingen förkylning av det så jag vet inte om det kan vara nån tand på väg kanske.

    Du är klok Linnnn. Jag stressar lätt iväg och tänker på allt jag tror att jag borde göra för att främja hans utveckling, men du har helt rätt. Det kommer i sin takt och vad gör nån månad hit eller dit i det långa loppet :)

  • FiaW

    Så söt Ilse är :)

    Idag var det fullt upp, min första mammografi, en del ärenden och bvc-besök. Det första gick bra. Jag lämnade lite mjölk på undersökningsplattan bara, omöjligt att låta bli när de trycker ihop brösten så.. Bvc-besöket gick också bra. 74 cm och 7340 gram nu. Ikväll är jag minsann värd att sitta och mumsa choklad i soffan, så det gör jag nu.

    Gossen har börjat äta som en liten häst nu de senaste två veckorna, skönt att matlusten kommit igång ordentligt. Han är också glad som en speleman om dagarna, hoppas denna glad-period varar länge :) Så skönt att han äntligen kan roa sig själv lite längre stunder.

    Jag har så svårt att komma i säng på kvällarna, jag är jättetrött men vill bara sitta uppe lite till. Det är så lugnt och tyst, men så ångrar jag mig när jag vaknar morgonen efter och känner mig som en liten zombie.

    Vad har ni för uv-dräkt till era små? Om ni har nån vill säga. Jag letade efter långa ärmar och långa ben men hittar bara med korta i affärerna här. Är det värt att skicka efter långa på nätet eller är det bra för de små att få lite sol på underben och underarmar?

  • FiaW
    erijon skrev 2018-06-13 08:57:16 följande:

    Mycket på wn dag! Skönt att det gick bra! Kan de se om det finns någon förändring direkt eller är det mer som vid cellprov? När brukar man börja gå på mammografi?

    Åh! Skönt med matlusten. Det gör så mycket, och humöret kanske är pga matlusten. ;)

    Jag håller med dig. Svårt att slita sig på kvällen faktiskt. Ändå lägger vi oss tidigt, men jag behöver lägga mog ännu tidigare för att inte vara zombie. Edvin vaknar dessutom ofta när sambon går upp,5.30 eller när han ska åka 6.00 och då är jag inte människa än.

    Jag har hört att det inte är någon fara att de får lite sol på underarmar och ben, för D-vitaminets skull. Det ska väl dock inge bli för långa stunder och vid behov (utomlands, på strand utan skugga tex) kan nan smörja dem med bra solkräm, tex Evy?s had jag hört är för såhär små kottar! Den ska vara ?ofarlig? att använda.

    Jag har köpt en UV-dräkt precis nyligen på Kappahl. Den är stlk 86/92, för der vad slutsålt och Edvin väger ca 9,3kg och är 72cm men den sitter jättebra. (Han har storlek 80) Inte tajt, men varken hänger eller så heller. Kanske möjligt lite längre i armar oxh ben mot vad rätt storlek hade vart. Snygg är den också! Marinblå/vit-randig. Tänkte köpa solhatt med ?lång? nacke i samma material, men han sliter bara av sig kepsen exempelvis så det kommer bli solhatt med knyte. Som han visserligen också sliter av sig med jämna mellanrum. Han tillochmed knyter upp rosetten..

    Musetti: Ilse är jättesöt! Så fint med massa mörkt hår också :) min lilla Edvin har knappt något på huvudet alls. En liten Stig-Helmer :D


    Man får inget svar direkt utan det skickas hem inom 10 dagar tror jag. Tydligen var det inte helt ovanligt att man blev återkallad för komplettering av bilderna, även om det inte visar sig vara nåt. Tror de flesta landsting kallar första gången det år man fyller 40 :)

    Ja humör och matlust hänger säkert samman. Det är så skönt och mysigt just nu.

    Det följde med en solhatt med lång nacke till dressen, så vi får prova den sen.

    Jag tänkte att lillen kanske kan ha badblöja under uvdräken Musetti.

    Vilken cool strand-kille LitenBlomma :)
  • FiaW

    Så gullig han är erijon och så skönt att han kan sova en hel natt!

    Vi har kommit ner i 2-3 amningar per natt nu, känns jättelyxigt men det är ju vad man har att jämföra med :)

    Jag har en liten som blivit jätterädd för främlingar och höga ljud. Det började redan för ett par månader sen men nu har det blivit ännu mer. Vi hade nyss kalas för ett av de andra barnen och han var ledsen i princip hela tiden det var folk här. Lika dant var det när vi var på kalas för ett tag sen, hos släkt. Om någon kommer nära och tittar på honom eller skrattar lite högljutt blir han helt hysteriskt ledsen och det går nästan inte att trösta honom utan att gå undan till ett annat rum där bara jag, hans pappa, hans syskon eller mormor och morfar är. Det är de enda människor som funkar på närmre håll just nu. Skulle nån tjoa till lite för högt så blir det katastrof. Jag vet att det kan vara så här i denna åldern och jag hoppas att det är övergående så han inte är högkänslig, jag tycker så himla synd om honom. I alla andra lägen är han en riktigt glad och sprallig solstråle.

    Vi träffade två små i hans ålder här om dagen, de lekte med varandra medan min lille bara blev skrämd och ledsen när de lät högt eller kom för nära. Har ni andra nån erfarenhet av det här med era små nu eller från era större barn?

    Vi hade tänkt ha ett kalas i sommar med många gäster men nu vet jag inte om det är läge. Jag vill ju inte utsätta honom för en outhärdlig dag :(

  • FiaW

    Tack för tipset om podden Linnnn.

    Lite lika då erijon. Gulligt när hakan darrar :)

    Ja det känns ju som en normal utveckling att vara reserverad mot okända människor men synd om den stackaren när man är i situationer med många nya människor och höga ljud.

    Idag var vi hos ett par kompisar som har en dotter som är 3 veckor äldre än vår gosse. Han har hittills varit rädd för flickans höga tjut och för pappan i familjen och idag var det lika dant till en början, men efter en stund lugnade det sig något och han började inte gråta varje gång de lät. Märkte också att det blev bättre när han hade fått amma en stund. Så lugn invänjning är nog receptet.

  • FiaW

    Skönt att det känns bra för dig med tanke på allt LitenBlomma! Ja man kan verkligen undra varför folk gör så, många av dem borde veta att det är väldigt vanligt att små barn lätt blir skrämda om främlingar kommer för nära..

    Vår prutt somnar vid 20:30-21:00 och vaknar vid 7:00-7:30. Däremellan ammar han vid 01:30 och 06:00 ca och stoppar in nappen ett par gånger. Under dagen äter han 2-3 huvudmål, gröt till frukost och kvällsmat och lite bär eller frukt vid nåt tillfälle. Dessutom ammar jag honom ca två gånger under dagen och precis innan han ska somna. På dagarna vilar han vid 9:30, 13:30 och 17. Sover han längre på förmiddagen blir det ibland bara två sovpass. Jag tycker också han sover ganska mycket men det är å andra sidan inget jag klagar över, då hinner jag få undan en del eller vila lite om set behövs. Dagtid sover han dock endast i vagnen ute, vet inte hur jag ska få honom att börja sova inomhus. När jag provat att lägga honom där snurrar han bara rundor och busar tills jag ger upp. Sover era i sin säng under vilostunderna?

  • FiaW
    Musetti skrev 2018-07-09 07:59:45 följande:

    Låter exakt som Ilses sovmönster, på pricken alla tider inklusive kravet på att sova utomhus! Jag är så glad att hon accepterar förmiddagsvilan inne nu, det gjorde hon inte i våras. Hon äter dock mer mat och ammas ju inte.

    Alla tankar med dig LitenBlomma! Låter som ni ordnat det bra, men klart det känns. Två hus bort jo det låter bra för barnen iaf. Och ännu är det ju många härliga veckor kvar på sommaren.


    Haha, kul att tiderna är så lika. Var vilar hon inne nu och hur gjorde ni när ni började försöka? Hur äter Ilse ett dygn, vet knappt hur jag skulle få in fler måltider under dagen :)
  • FiaW
    Musetti skrev 2018-07-09 08:52:02 följande:

    Ja eller hur! Hon vilar i sin spjälsäng, vi har försökt få henne att sova där hela tiden men tvingats gå ut med henne tidigare, nu var det hon som tillslut gav upp, haha. Men tyvärr fungerar det inte resten av dagen så ut med vagnen måste vi ju i vilket fall, men nu kan vi ta det lite lugnare på fm.

    Maten ser ut ungefär såhär:

    07- en flaska ersättning

    8:30- en skål gröt, oftast mixad havregrynsgröt och en banan alt ett ägg blandat med frukt typ aprikos

    11:30- en skål/ stor klämmis med puré typ ärtor, lax och potatis, mixade bönor

    15- en flaska ersättning

    16:30- en stor klämmis med fruktmos typ mango

    19- grönsaksbitar eller frukt att äta/plocka med när vi vuxna äter middag. Smakar oftast lite av vår mat.

    20- en flaska ersättning i sängen när vi läser saga.

    Åker iväg nu på torsdag hela familjen och kommer vara borta i två månader, då kommer nog en del förändras. Hon är fortfarande liten jämfört med de andra bebisarna i tråden, ca 72 cm och 8,5 kg.


    Skönt att hon gav upp tillslut, haha! Vi får kanske prova det med vår lille också.

    Men då äter de ändå lite lika :)

    06/07 - amning (somnar om)

    08:30 - skål gröt med katrinplommon

    11:30 - lunch; tex broccoli och kyckling med vatten. Några bär till efterrätt.

    13:30 - amning innan vila

    15 - middag; tex lax och potatis och/eller del av klämmis/burk med tex biffgryta. Päron eller katrinplommon till efterrätt (behövs för magen).

    17 - amning innan vila

    18:30 - typ samma som lunch/middag

    19:30 - skål gröt med katrinplommon

    20/20:30 - amning innan sömn

    Han äter hellre mer på kvällen nu när det är så varmt. Jag har gjort så att han får prova lite ?udda? smaker först i måltiderna, när han sen inte vill ha mer av det fyller jag upp med sånt jag vet han gillar och så häller jag på lite extra fett.

    Ja det blir spännande att höra hur det blir med allt när ni åker iväg :)

    Min gosse är också lättare än genomsnittet men han är å andra sidan ganska lång.
  • FiaW
    Musetti skrev 2018-07-09 15:24:19 följande:

    Ja men det låter ju väldans likt hur vi gör, både med sömn och mat! :) Hoppas han accepterar sängen snart.

    Jag har börjat blanda ner jordnötssmör i gröten, läste att det kan minska risken för allergi framöver och hon verkar gilla det. Praktiskt oxå att hon börjat acceptera större bitar så man kan ta med en mogen avokado eller en hel banan när man ger sig ut.


    Låter gott och bra med jordnötssmör, kanske man ska prova. Ja, smidigt att inte allt behöver vara puré längre :)
Svar på tråden Nu är Oktoberbarnen 2017 här