• ESofia

    Hur ekologiska är ni?

    Hej! 
    Jag undrar hur ekologiska är ni när ni handlar mat.
    Tänker ni på E-ämnen, palmolja och stråförkortande meddel? Berätta hur ni har det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-11-27 12:23
    och mycket mer...
    Det är svårt att göra de perfekta valen men alla gör det bästa som de själva kan. Det är intressant hur du/ni i er familj gör och varför ni gör.

  • Svar på tråden Hur ekologiska är ni?
  • Rödtjärnens Anna
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-27 11:13:31 följande:

    Eller också så struntar man i att köpa korv, är vare sig särskilt gott eller hälsosamt, tycker jag.


    Har du något bra alternativ till korvgrillningen över öppen eld? Vår familj grillar korv i skog och mark flera gånger i månaden. Det är både mysigt och värmande att grilla.
  • Rödtjärnens Anna
    ESofia skrev 2018-11-27 12:06:01 följande:

    Jag äter bara där det naturligt förekommande ämnen i råvara. Så för att vara mer tydlig så menar jag tillsatta syntetiska ämnen/E-ämnen

    Jag väljer att göra fler ärenden i taget. Åker jag till göteborg så passar jag på att köpa korv eller annat.  Ja tycker det är ok att beställ online. Transportfrågan tycker jag är viktig men som jag skrev så kan inte alla val vara perfekta.

    Jag köper från ica coop för det mesta. 

    Jag gör mycket från grunden men mycket äter jag inte längre. Socker och salt är det enda jag isåfall använder. Körsbärssirap som jag gjort har stått sig jättefint i ett par år med enbart socker.


    Om jag tillsätter ett kryddmått natriumbensoat i min sylt/saft för att det inte ska mögla eller om jag får i mig det naturligt i tex lingonsylt/saft vad är skillnaden?

    För mig blir det väldigt långa avstånd om jag ska åka till närmaste större stad för att handla ekologiska charkvaror, 17-20 mil enkel väg.

    Då väljer jag närproducerat.
  • Rödtjärnens Anna
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-27 12:57:59 följande:

    Att frysa eller torka är ju två bra konseveringsmetoder. Vi fryser det mesta dock, torkar inte så mycket mer än äppelringar!


    Fryser gör vi också. Har två frysar i permanentbostaden och två frysboxar på landet. Det är ett måste eftersom vi kan tex få 30 kg kött på en gång då det är slakt/älgjakt sen plockar vi massor av bär, svamp, Vi fiskar på sommaren och fryser in.

    Sen gör jag mycket sylt, saft, måltidsdryck och inläggningar och då blir man nästan tvungen att använda tex natriumbensoat för att förhindra mögel och jäsning.

    Torkning är lite knepigt då det gäller vissa livsmedel. Svamp, vissa typer av bär och frukt torkar vi.. men inget mer.
  • Jw83

    För oss är närproducerat och djurvänligt viktigare. När det gäller exempelvis ekologisk mjölk så är fördelarna för korna försvinnande små och nästan löjliga. ( kalvarna ska dia minst ett dygn och kossorna ska få komma ut en halvtimme i veckan under vintern (får delas på två kvartstilfällen)

    Vi odlar själv, har egna ägg, jagar och föder upp kött.

  • ESofia
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 13:39:30 följande:
    Om jag tillsätter ett kryddmått natriumbensoat i min sylt/saft för att det inte ska mögla eller om jag får i mig det naturligt i tex lingonsylt/saft vad är skillnaden?

    För mig blir det väldigt långa avstånd om jag ska åka till närmaste större stad för att handla ekologiska charkvaror, 17-20 mil enkel väg.

    Då väljer jag närproducerat.
    Jag förstår. För mig gör det ändå skillnad men jag respekterar vilka val andra gör. 
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 13:29:08 följande:
    Har du något bra alternativ till korvgrillningen över öppen eld? Vår familj grillar korv i skog och mark flera gånger i månaden. Det är både mysigt och värmande att grilla.
    Pinnbröd? För min del får ni dock gärna grilla korv! Det är ju hälsosamt att vara i naturen också.
  • tvillingmammaVastmanland
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 13:46:51 följande:
    Fryser gör vi också. Har två frysar i permanentbostaden och två frysboxar på landet. Det är ett måste eftersom vi kan tex få 30 kg kött på en gång då det är slakt/älgjakt sen plockar vi massor av bär, svamp, Vi fiskar på sommaren och fryser in.

    Sen gör jag mycket sylt, saft, måltidsdryck och inläggningar och då blir man nästan tvungen att använda tex natriumbensoat för att förhindra mögel och jäsning.

    Torkning är lite knepigt då det gäller vissa livsmedel. Svamp, vissa typer av bär och frukt torkar vi.. men inget mer.
    Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
    Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?
  • ESofia
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-28 10:19:24 följande:
    Pinnbröd? För min del får ni dock gärna grilla korv! Det är ju hälsosamt att vara i naturen också.
    O ja d va längesedan. D e gott
  • ESofia

    Oh nej!

    Fick svar från Coops kundtjänst igår på en fråga jag länge undrat. De har förr kunnat erbjuda "Änglamark" ekologiska toastbröd och limpa. De säger att de satsar på ekomat men just när det kommer till dessa bröd så har de valt att ta bort det. De svarade att det kan bero på låg efterfrågan eller så har det slutat producera detta.

    Ehm... Men då finns ju inget ekologiskt matbröd som de kan erbjuda i deras sortiment. Jag har aldrig nämligen kunnat hitta den motsvarigheten på bröd (ekologiskt) så det är lite surt.

    Jag skrev tillbaka till dem och frågade hur kan det ens kan vara låg efterfrågan på detta. Sa till dem att ta tillbaka det för vi köper alltid. Att de också går i fel riktning då de ska satsa på ekomat.

    Coop säger att  20%, av all mat som säljs, att det ska vara ekologiskt år 2020. I år är målet 8%. De ser att trenden går upp på den ekologiska konsumtionen säger de också eller rättare sagt hållbarhetschefen Louise Köning.

    Så "bu" för att Coop har tagit bort dessa bröd ur sortimentet. 

    Ja.... Ville skriva av mig detta. 
    Ja får baka själv. 

  • sextiotalist
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-11-28 10:32:38 följande:
    Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
    Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?
    Jag hoppas du är väl medveten om att mögel i äppelmos t,ex kan under vissa omständigheter producera toxiner som är betydligt mer ohälsosamma än de konserveringsmedel man tillsätter (där vissa även finns naturligt i vissa bär, t.ex lingon).

Svar på tråden Hur ekologiska är ni?