Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-27 13:46:51 följande:
Fryser gör vi också. Har två frysar i permanentbostaden och två frysboxar på landet. Det är ett måste eftersom vi kan tex få 30 kg kött på en gång då det är slakt/älgjakt sen plockar vi massor av bär, svamp, Vi fiskar på sommaren och fryser in.
Sen gör jag mycket sylt, saft, måltidsdryck och inläggningar och då blir man nästan tvungen att använda tex natriumbensoat för att förhindra mögel och jäsning.
Torkning är lite knepigt då det gäller vissa livsmedel. Svamp, vissa typer av bär och frukt torkar vi.. men inget mer.
Jag gör väldigt lite egen sylt och saft och när jag gör det så går det åt direkt så jag behöver inte tänka på hållbarheten. Däremot köper jag ju salft och sylt och ser alltid till att sylten och saften , enligt innehållsdeklarationen, enbart innehåler bär och socker, köper väldigt sällan något med konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det jag märker är att de ekologiska produkterna (saft och sylt) håller väldigt länge så länge man inte öppnar dem, men så fort de öppnats så måste de förvaras i kylskåpet, då håller de ganska länge efter öppnandet, en vecka i alla fall. Köper alltid sylt och saft på glasburkar och glasflaskor då jag undviker plast i möjligaste mån.
Det borde väl gå även hemma att göra sylten i glasburkar utan konserveringsmedel?