• Anonym (Jhb)

    Sociala koder

    Hej! Jag har ett problem. Ni som är lite äldre och mer erfarna kanske kan komma med rimliga förklaringar då jag försökte förklara på ett annat forum, men fick inte så bra förklaringar. Mestadels oseriösa svar.

    Men jag har en diagnos och har pga det svårigheter med sociala koder. Men mitt problem är inte det sociala på det sättet att jag har svårt att träffa nya vänner. Det är bara roligt och jag är väldigt social som person. Utan det som sker är att så fort jag vill lära känna någon tjejkompis så har jag tidigare fått höra att jag gör på fel sätt. Jag har lite olika exemplen som ni kan utgå ifrån och tolka så kan ni ge era råd och tips och åsikter.

    Jag vill främst veta vad det är för sk fel dessa personer faktiskt syftar på.

    1. Stina och Calle har fb och det har även Berit. I mitt fall så är har jag en diagnos och dem personer jag syftar på, har inte diagnoser och är sk normala personer. Dvs att de förstår sociala koder, har fungerande liv, flyttat hemifrån, skaffat barn, jobb kompisar mm. De har inga svårigheter med det sociala. Stina & Calle är dessa normala personer i detta exemplet och Berit ska föreställa mig. Eftersom alla 3 har fb så är detta något normalt, för de flesta i samhället har fb eller sociala medier. Men i mitt fall så får jag höra utav dessa sk normala personer att jag gör på fel sätt inom det sociala med tex sociala koder.

    Det kan vara allt ifrån att ha just fb eller bara att det är något fel att prata med folk på fb. Gör inte de flesta det, pratar på fb instagram osv? Det är ju inget konstigt eftersom det är någonting som många vet är normalt. Det är ju det de sociala medierna är till för, att prata med människor och mycket annat. Vad syftar dem då är själva felet? Att prata med människor, eller att ha fb eller vadå? Det låter så konstigt att något normalt är helt plötsligt fel och dem kan dessutom inte ge rimliga förklaringar om det sk felet. Det är ju inte något riktigt fel jag gör heller, för dem gör ju likadant själva. De har ju sociala medier själva så om det ska vara helt rätt så gör ju allihopa som har fb något fel.

    Ett annat exempel är att normala personer som jag beskrev ovan, förstår inte att man endast vill lära känna nya personer och skaffa kompisar. Tex att man på en studentmottagning försöker vara social men normala personer är tråkiga och kan verkligen inte föra en konversation. De vill liksom inte vara en del av det sociala utan sitter i sin bubbla. Jag försökte lära känna några som var några år yngre än mig och det gick liksom inte att prata, det var som att prata med en vägg. Jag ansåg ju dessa personer som normala så jag trodde ju att de skulle vara roliga sociala och så. Jag ser ju skillnad på de som har diagnoser och de som inte har det, för personer utan ASD har ju lättare med just den sociala biten. Men de personer jag försökt bli vän med har haft mer diagnoser än mig känns det som eller haft extremt skeva inställningar om sociala koder mm.

    Jag försökte lära känna en tjej som jag ville bli vän led, så jag föreslog en fika i stan. I kände inte varandra så bra men fika eller shoppa i stan tycker jag är ett både naturligt och bra sätt att ta kontakt med nya människor på. Finns även grupper där andra söker vänskap där man har gemensamma intressen. Så detta är ju inget konstigt. Däremot tyckte hon det, då hon dels sa att vi var bekanta, hon gick beteendevetenskaplig linje så hon skulle ju självklart föreläsa för mig hur man tog kontakt med människor och menade då att jag gjorde på fel sätt. Vad är då det sk felet? Att jag försökte lära känna henne som en kompis?

    Eller som när jag var ute med min sambo och några och skulle kolla på en spelning. Varpå vi träffade några andra på spelningen/baren och jag hade ingen aning om vilka dem var. Fick reda på det i efterhand. Eftersom jag är social och inte visste vilka de var så ville jag vara artig och hälsa. De va så högt så det gick ju inte att kommunicera med någon så dem hörde ju inte vad jag sa. I detta fall så tycker jag att de har jag förståelse för eftersom det var så högt. Jag och min sambo plus de vi var med gick till ett annat ställe. Alla var jätte sociala och trevliga. Tills dem kom igen. De hälsade inte på mig och hälsade bara på alla andra. Innan hade de kollat väldigt mycket åt mitt håll och jag kände mig bara obekväm och ni vet känslan när man märker att det är personligt. Jag blev bara irriterad och ledsen eftersom jag inte förstod vad jag hade gjort för fel. På andra stället så hälsade dem inte, den ena glodde på mig och undrade typ vem jag var eller varför jag satt där kändes det som. Personen fick senare reda på utav min sambo vem jag var.

    Problemet här är ju att dessa personer va 30 år och har både familj och barn. Wtf? Känns så himla märkligt beteende och detta är ju om inte något, något socialt fel dem gjorde.

    Det är ju normalt att man hälsar på allihopa och inte bara på dem där och utesluter någon annan. Jätte omoget för några som är 30 och har familj och barn.

    Jättelångt inlägg men detta är då några exemplen på olika sociala fel jag fått höra att jag gör. De har inte sagt det så direkt utan mer visar det på olika sätt genom handlingar eller bara tyckt mitt sätt att lära känna folk varit något fel.

    Vore jättetacksam för svar vad detta kan bero på! Vill ni ha mer info så fråga bara så kan jag berätta mer.

  • Svar på tråden Sociala koder
  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 00:42:21 följande:

    Jag har ju fått en massa svar, dels känner jag mig lättad för att jag äntligen förstår det som jag alltid undrat över. Varför blev det som det blev i tidigare skolor, varför vart jag utsatt för mobbing? 


    Jag förstod ju att de var för att dessa tjejer var väldigt osäkra i sig själva och så, men jag förstod inte att de också hade med dessa sociala koder och hela den biten. Alla sa ju bara att jag gjorde fel men inte hur eller vad. Hur skulle jag då kunna fatta felet? 


    I detta fallet så antog ju de flesta bara att jag hade en diagnos och då gick till läraren. Jag visste ju knappt själv om min diagnos. 


    Först var problemet att bearbeta att jag hade fått min diagnos och att jag vart utsatt för mobbing. Men sedan när det löste sig, så kom det här med sociala koder upp mitt i allt och jag började fundera över det. Varför jag vill lära mig och få svar på sådant här, är för att det blev aldrig något avslut på själva mobbingen. Jag slutade bara där och sedan så rullade mitt liv på. Men nu massa år senare, så kan jag reflektera över vad det var som hände. Jag kunde inte det då, för då var det så infekterat och aktuellt. Men eftersom jag varken får svar från inblandade, tänkte jag att jag skriver här istället, för att få olika perspektiv på det hela. Jag tycker det är konstigt att ingen kan ge mig svar, utan utomstående som inte ens var inblandade fattar ju typ allting jag har skrivit.Jag vill ju inte ha det såhär hela mitt liv, jag vill ju lära mig sociala koder och så, så jag lättare kan kommunicera med andra och inte känna att jag gör på fel sätt. Jag är så van att folk på olika sätt visar att dem tycker det, därför är det inte konstigt att jag är väldigt känslig för just det. Det är ju klart att jag tar åt mig, för att man har ju misslyckats så många gånger med den sociala biten. 


    Jag har inte svårt att vara social med människor, men däremot gör jag ju på fel sätt eftersom jag inte kan se dessa hintar som andra kan se. 


    Samtidigt som det är en lättnad över att jag förstår detta nu, känns det sorgligt eftersom det har hållit på så lång tid. Jag har nästan varit desperat för att veta vad som hände, medan nu känner jag mer ett lugn som känns både konstigt och skönt. 


    Men kan man få svar från inblandade eller är det verkligen så att de gått så lång tid att det är omöjligt? Jag som trodde att jag skulle få många svar om varför. Jag fick lite svar men det var info som jag känner är lite sisådär, jag menar, jag visste ju knappt om den infon och mycket kan vara efterkonstruktioner. Jag ville bara ha en seriösare sammanfattning om det hela från skolan. Men dem fattar knappt vad jag vill och kan inte hjälpa mig. De gjorde ingen dokumentation pga någon lag som inte fanns då, men som finns nu.. 


    Jag tror du vill ha väldigt konkreta svar där. Du vill veta exakt vad du har gjort för fel i varje enskilt fall, även när det gäller saker som hände för många år sedan. Det är nog omöjligt att reda ut. I många fall kanske inte folk vet själva, eller kommer inte ihåg nu. 

    Det är bättre att inrikta dig på hur du kan göra framöver. Kanske vore det en bra idé att inte ta kontakt med allt för många olika människor?  Gör det inte för svårt för dig själv! Det är alltid lättare med människor som inte är helt främmande människor. T.ex.  - du har en sambo, om jag minns rätt? Kanske har han vänner som har flickvänner? Det blir mer naturligt där att man fördjupar kontakten där, eftersom det är ganska praktiskt, då kan man göra något alla fyra, istället för att han bara umgås med sin kompis. Eller har din sambo någon syster? 

    Det är förstås bra om du kan träffa andra människor också, och det är bra om du tränar att vara social. Jag menar bara att du kan ta det lite lagom, också för att undvika besvikelser. Ibland måste man ju ha lite tid på sig för att reflektera, så att man inte bara rusar iväg och gör samma tabbe nästa gång också.
  • AndreaBD
    Anonym (????) skrev 2019-06-20 01:00:05 följande:
    Du har hängt upp dig på din idé om att jag skulle vara orolig för att människor tar skada av att TS klagar på dem, så jag säger för andra gången att jag inte har skrivit något sådant och att det inte rör mig i ryggen vilka som eventuellt blir ledsna av det hon skriver.

    Men TS krånglar till sitt eget liv genom att hålla liv i tankarna om att andra gör fel, att andra borde ha diagnoser, att andra är skeva, etc etc.

    Som du själv konstaterar frågar hon vad det är för fel hon gör. Hon ställer frågan i ett allmänt forum utan specialistkompetens, Några svar hon har fått är att hon är för på, för intensiv, att hon måste fatta att folk kanske inte vill ha nya vänner i den utsträckning hon tror, att hon uttrycker sig krångligt, att hon borde grubbla mindre över andra och mer över sig själv, att hon tar kontakt på ett udda sätt. Du själv har skrivit en del av sakerna.

    De råd TS vill ta till sig, och kan ta till sig, kan kanske vara till nytta i hennes framtida interaktioner med människor. Det hon inte vill/kan ta till sig går till spillo, åtminstone för hennes del.

    Jag jämställer inte TS problem med den rullstolsburnes. Jag drev rullstolsexemplet ett steg längre eftersom jag tyckte att det var en dålig jämförelse. Varken omvärlden eller den rullstolsburna anser ju att den personen ska kliva upp och springa ett maraton, men TS anser att hon ska få delta på exakt samma villkor som andra, trots att hon uppenbarligen inte KAN göra det, åtminstone inte utan extremt stor ansträngning.

    Men ja, jag anser att det är nödvändigt att lära sig grundläggande spelregler för social samvaro, om man vill umgås med folk och vill att de ska vilja umgås med en själv. Någon har tipsat henne att gå med i ett forum för personer med liknande funktionsnedsättning. Det är kanske mycket bättre för TS, än att försöka stångas med alla oskrivna umgängesregler som "vanliga" människor har satt upp.

    Så min ståndpunkt är att antingen behöver hon utveckla sitt beteende, eller, om hon inte vill eller kan det, så får hon söka nytt umgänge, kanske bland folk som delar hennes problematik.
    Jaja, jag säger ju inget annat heller. Jag bara påpekade att du just krävde förändringar när det gäller det som är hennes huvud-funktionshinder, nämligen att förstå saker utifrån andra människors syn. Det är klart att man kan förbättra det, men det är en långsam process och på ett forum är nog det enda man kan göra att råda lite om vad hon har gjort "fel" där och hur man kan tänka och hur man kan göra. 

    Självklart finns det mycket att arbeta på, men kan du egentligen föreställa dig hur det skulle vara att få en sån diagnos och att märka att man befinner sig i en värld där man inte förstår reglerna och där man verkar göra fel hela tiden? Det måste vara väldigt tufft! Därför bör man ju inte bara trycka ner personen och säga att hon gör fel utan gärna försöka ge lite idéer som är realistiska för henne så hon kan börja någonstans.
  • Anonym (Jhb)

    Jag har en sambo. Det är ju mestadels från honom jag har träffat nya människor och då har det ju gått bra. Men jag menade att jag ville ha konkreta svar om själva felet med tidigare vänner och så, för då var de ju verkligen tydligt att jag gjorde något fel enligt dem. Men jag fattade inte vad och dem sa inte varför heller. Jag har ju frågat om det men då vart det ju försent eftersom ingen kom ihåg någonting. Vänner jag hade då var ju inga snälla heller för att dem dels hade roligt på min bekostnad och att de fattade ju att jag inte förstod sociala koder och sådant. Men de var fortfarande taskiga mot mig trots att dem fattade att jag var för ärlig led saker eller helt enkelt inte förstod saker.

  • AndreaBD
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 13:49:38 följande:

    Jag har en sambo. Det är ju mestadels från honom jag har träffat nya människor och då har det ju gått bra. Men jag menade att jag ville ha konkreta svar om själva felet med tidigare vänner och så, för då var de ju verkligen tydligt att jag gjorde något fel enligt dem. Men jag fattade inte vad och dem sa inte varför heller. Jag har ju frågat om det men då vart det ju försent eftersom ingen kom ihåg någonting. Vänner jag hade då var ju inga snälla heller för att dem dels hade roligt på min bekostnad och att de fattade ju att jag inte förstod sociala koder och sådant. Men de var fortfarande taskiga mot mig trots att dem fattade att jag var för ärlig led saker eller helt enkelt inte förstod saker.


    Ja, det som jag menade är ju att det är säkrare att utgå ifrån folk som står en nära. Folk som känner även din sambo lär inte ta risken att ha roligt på din bekostnad, och du lär dig mer hela tiden om sociala koder och sedan kan du ta nästa steget och ta kontakt med mer främmande människor. Då har du kanske tillräckligt med livserfarenhet för att märka om någon gör sig lustig på din bekostnad. Det är att ta för sig lite lagom med utmaning
  • Anonym (Osocial)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 03:22:17 följande:

    Det är svårt att förklara exakt vad jag menar. Jag tar åt mig väldigt mycket av det ni säger, jag har aldrig tänkt så eller fått höra om det tidigare. Folk har ju tagit distans pga min diagnos. Som är atypisk autism faktiskt. Blev väldigt glad att du som också hade det, skrev det. Jag kollade på det forumet faktiskt men de verkade vara en himla massa regler, man fick inte göra det eller det osv. Haha men får väl ge ett försök då!

    Jag tror inte att jag är så jobbig och på som ni uppfattar mig, jag skulle nog mer säga att jag är missförstådd bara. De flesta med diagnoser är missförstådda. Självklart har vissa med eller utan ASD lättare med det sociala. Men jag tog bara upp olika situationer för att förtydliga hur jag menade. Men känns ändå inte som folk förstår hur jag menar. Antingen så tyckte inte jag att jag fick med riktigt allting eller så missförstår ni mi. Jag är ju dålig på att formulera mig.

    Jag är ju inte trög eller något sådant, jag fattar ju mer och mer inom det sociala och så. Men jag vart utsatt för mobbing och det togs på allvar eftersom de var ju inte bara handlingar och ord, de var även en blogg inblandad.

    Felen jag syftar på är ju mestadels för att jag blev utsatt för mobbing och för att jag fick min diagnos. Jag ville ju veta varför jag hade blivit behandlad såhär väldigt lång tid. Jag menar ju inte att jag anser som någon skrev att om någon är otrevlig så gör den fel eller hur det nu var.

    Jag menar bara rent allmänt att jag tycker att båda parterna skall få lika mycket rätt eller fel. Alltså jag vill inte få skulden av att göra något socialt fel om det är så att några som också gjort fel, kommer undan.

    Sedan menade klassen att jag var problemet eftersom dels fick dem ingen skit när jag inte var i skolan, plus att de ville sluta pga mig och att jag blev utfryst på olika sätt. Jag satte mig vid ett bord när jag inte hade någon att vara med under den jobbigaste tiden. Där satt tjejerna som varken var populära eller populära, de bara gick i klassen. Ingen gjorde ju något åt det hela, de flesta kollade mer på och andra gjorde mer handlingar. Med det sagt klassen gjorde fel hela tiden. Men jag fick ta skulden. För att jag fattade ju inte sociala koder. Folk gör fel men de tar inte konsekvenserna utav det. De är helt enkelt för omogna. Sedan tycker jag att många håller på med dagis fasoner, därför tycker jag de är löjligt att sociala regler är så himla petiga. Sociala koder är överskattat för de som kan dem är ju på lika nivå då som de med diagnoser. De har lättare med sociala men jag vill att de ska förstå att dem gör exakt samma fel som jag, så att jag kan säga till dem när de gör fel, att dem för på fel sätt. Dem normala ska inte få komma undan med saker som de själva gör mot andra eller mig.


    Du får skilja på det som är moraliskt fel, som mobbning, och sociala koder. Sociala koder är något mer primitivt, något som en del har automatiskt och andra inte. Där är det helt enkelt majoriteten som har rätt, hur orättvist och ologiskt det än kan tyckas. Folk är intoleranta mot dem som bryter mot oskrivna regler. Och eftersom de är oskrivna och outtalade kan de ofta inte ens förklara dem.

    Mobbning däremot är enligt alla regler fel. Men eftersom majoriteten alltid har rätt så känner de som mobbar ändå inte att de gör fel. Eller de gör fel men de är rätt. I motsats till den med svårighet med sociala koder som tycker att den gör rätt men som helt enkelt ÄR fel. Därför kommer de normala alltid undan, såvida inte nån annan normal säger till.

    Du kan aldrig räkna med nån rättvisa. De som gör moraliskt fel kommer aldrig att erkänna det om du påpekar det, i stället kommer du att ses som jobbig och en rättshaverist.
  • Anonym (Jhb)

    Jag har ju märkt ibland sådana saker när det väl har hänt. Men oftast har jag förbisett dem delarna och bokstavligt talat trott att dessa personer är snälla, men inte förstått att dem är ironiska. Nu kan jag ju lättare se sådana saker men då kunde jag inte göra det, för att jag var väldigt osäker och väldigt godtrogen. Sedan var det ju bara jobbigt att vara delaktig i en värld där man trodde att man var normal och så kommer alla bara och typ du har en diagnos, du gör på fel sätt, så det påverkade mycket. De hjälpte ju liksom inte mig på något sätt, visst jag fick reda på att dem märkte det, men för mig ställde det bara till det för mig. Min bild av hur allting var blev helt kaos i min hjärna. 


    Tänk er att ni har trott att det varit på ett sätt i 17-18 årstid, det är rätt länge du har levt då. Sen kommer det folk och rör om i grytan. Fast på ett negativt sätt. 

  • Anonym (Jhb)

    Men hur kan det vara skillnad på att de normala gör fel men ändå rätt och att om jag gör fel så är det mer dåligt än om de normala gör samma fel. Har de med min diagnos att göra? att jag inte kan se dessa hintar

  • Anonym (M)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 15:19:31 följande:

    Men hur kan det vara skillnad på att de normala gör fel men ändå rätt och att om jag gör fel så är det mer dåligt än om de normala gör samma fel. Har de med min diagnos att göra? att jag inte kan se dessa hintar


    Fast det är ju inte så att du gör mer fel än andra om ni gör exakt samma sak. Grejen är ju den att ni inte gör exakt samma sak då. Många har försökt att förklara det för dig, men det är lite som att beskriva färger för en som bara ser allt i svartvitt.
  • Anonym (J)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-20 15:19:31 följande:
    Men hur kan det vara skillnad på att de normala gör fel men ändå rätt och att om jag gör fel så är det mer dåligt än om de normala gör samma fel. Har de med min diagnos att göra? att jag inte kan se dessa hintar

    Om man är bra på att läsa av kroppspråk och tonfall så kan man se på en människa vad den tycker och känner om den man säger och gör. Man kan se om där finns en lysande kemi eller om personen bara pratar med en för att inte vara otrevlig (eller något däremellan, vilket väl är det vanligaste). Man kan känna om det är läge att föreslå en fika eller om man bara ska önska en trevlig midsommar och fortsätta med sitt. Man följer inte regler utan man gör det som känns rätt utifrån vilka signaler den andra människan ger en. Lyckas man inte tyda dessa signaler blir det tyvärr ofta fel.
  • Anonym (Atypisk autism)
    Anonym (Osocial) skrev 2019-06-20 15:15:51 följande:

    Du får skilja på det som är moraliskt fel, som mobbning, och sociala koder. Sociala koder är något mer primitivt, något som en del har automatiskt och andra inte. Där är det helt enkelt majoriteten som har rätt, hur orättvist och ologiskt det än kan tyckas. Folk är intoleranta mot dem som bryter mot oskrivna regler. Och eftersom de är oskrivna och outtalade kan de ofta inte ens förklara dem.

    Mobbning däremot är enligt alla regler fel. Men eftersom majoriteten alltid har rätt så känner de som mobbar ändå inte att de gör fel. Eller de gör fel men de är rätt. I motsats till den med svårighet med sociala koder som tycker att den gör rätt men som helt enkelt ÄR fel. Därför kommer de normala alltid undan, såvida inte nån annan normal säger till.

    Du kan aldrig räkna med nån rättvisa. De som gör moraliskt fel kommer aldrig att erkänna det om du påpekar det, i stället kommer du att ses som jobbig och en rättshaverist.


    Jag tror en majoritet anser att mobbning är fel. De finns de som gör andra illa med flit, som mår bra av att trycka ner andra, som känner en starkare grupptillhörighet när de får någon att vända sig mot. Jag är övertygad om att en del som mobbar vet att de gör fel men bryr sig inte.

    Ditt sätt att se på saken är verkligen att trycka ner alla med ATS i skorna. Att se det som att man själv alltid/oftast gör fel och alla andra rätt är ett utmärkt sätt att både utveckla psykiska sjukdomar och ta livet av sig. Varför ska man fortsätta leva om man är fel? På det sättet förlorar man dessutom rätten till sina egna känslor.
Svar på tråden Sociala koder