• Anonym (Jhb)

    Sociala koder

    Hej! Jag har ett problem. Ni som är lite äldre och mer erfarna kanske kan komma med rimliga förklaringar då jag försökte förklara på ett annat forum, men fick inte så bra förklaringar. Mestadels oseriösa svar.

    Men jag har en diagnos och har pga det svårigheter med sociala koder. Men mitt problem är inte det sociala på det sättet att jag har svårt att träffa nya vänner. Det är bara roligt och jag är väldigt social som person. Utan det som sker är att så fort jag vill lära känna någon tjejkompis så har jag tidigare fått höra att jag gör på fel sätt. Jag har lite olika exemplen som ni kan utgå ifrån och tolka så kan ni ge era råd och tips och åsikter.

    Jag vill främst veta vad det är för sk fel dessa personer faktiskt syftar på.

    1. Stina och Calle har fb och det har även Berit. I mitt fall så är har jag en diagnos och dem personer jag syftar på, har inte diagnoser och är sk normala personer. Dvs att de förstår sociala koder, har fungerande liv, flyttat hemifrån, skaffat barn, jobb kompisar mm. De har inga svårigheter med det sociala. Stina & Calle är dessa normala personer i detta exemplet och Berit ska föreställa mig. Eftersom alla 3 har fb så är detta något normalt, för de flesta i samhället har fb eller sociala medier. Men i mitt fall så får jag höra utav dessa sk normala personer att jag gör på fel sätt inom det sociala med tex sociala koder.

    Det kan vara allt ifrån att ha just fb eller bara att det är något fel att prata med folk på fb. Gör inte de flesta det, pratar på fb instagram osv? Det är ju inget konstigt eftersom det är någonting som många vet är normalt. Det är ju det de sociala medierna är till för, att prata med människor och mycket annat. Vad syftar dem då är själva felet? Att prata med människor, eller att ha fb eller vadå? Det låter så konstigt att något normalt är helt plötsligt fel och dem kan dessutom inte ge rimliga förklaringar om det sk felet. Det är ju inte något riktigt fel jag gör heller, för dem gör ju likadant själva. De har ju sociala medier själva så om det ska vara helt rätt så gör ju allihopa som har fb något fel.

    Ett annat exempel är att normala personer som jag beskrev ovan, förstår inte att man endast vill lära känna nya personer och skaffa kompisar. Tex att man på en studentmottagning försöker vara social men normala personer är tråkiga och kan verkligen inte föra en konversation. De vill liksom inte vara en del av det sociala utan sitter i sin bubbla. Jag försökte lära känna några som var några år yngre än mig och det gick liksom inte att prata, det var som att prata med en vägg. Jag ansåg ju dessa personer som normala så jag trodde ju att de skulle vara roliga sociala och så. Jag ser ju skillnad på de som har diagnoser och de som inte har det, för personer utan ASD har ju lättare med just den sociala biten. Men de personer jag försökt bli vän med har haft mer diagnoser än mig känns det som eller haft extremt skeva inställningar om sociala koder mm.

    Jag försökte lära känna en tjej som jag ville bli vän led, så jag föreslog en fika i stan. I kände inte varandra så bra men fika eller shoppa i stan tycker jag är ett både naturligt och bra sätt att ta kontakt med nya människor på. Finns även grupper där andra söker vänskap där man har gemensamma intressen. Så detta är ju inget konstigt. Däremot tyckte hon det, då hon dels sa att vi var bekanta, hon gick beteendevetenskaplig linje så hon skulle ju självklart föreläsa för mig hur man tog kontakt med människor och menade då att jag gjorde på fel sätt. Vad är då det sk felet? Att jag försökte lära känna henne som en kompis?

    Eller som när jag var ute med min sambo och några och skulle kolla på en spelning. Varpå vi träffade några andra på spelningen/baren och jag hade ingen aning om vilka dem var. Fick reda på det i efterhand. Eftersom jag är social och inte visste vilka de var så ville jag vara artig och hälsa. De va så högt så det gick ju inte att kommunicera med någon så dem hörde ju inte vad jag sa. I detta fall så tycker jag att de har jag förståelse för eftersom det var så högt. Jag och min sambo plus de vi var med gick till ett annat ställe. Alla var jätte sociala och trevliga. Tills dem kom igen. De hälsade inte på mig och hälsade bara på alla andra. Innan hade de kollat väldigt mycket åt mitt håll och jag kände mig bara obekväm och ni vet känslan när man märker att det är personligt. Jag blev bara irriterad och ledsen eftersom jag inte förstod vad jag hade gjort för fel. På andra stället så hälsade dem inte, den ena glodde på mig och undrade typ vem jag var eller varför jag satt där kändes det som. Personen fick senare reda på utav min sambo vem jag var.

    Problemet här är ju att dessa personer va 30 år och har både familj och barn. Wtf? Känns så himla märkligt beteende och detta är ju om inte något, något socialt fel dem gjorde.

    Det är ju normalt att man hälsar på allihopa och inte bara på dem där och utesluter någon annan. Jätte omoget för några som är 30 och har familj och barn.

    Jättelångt inlägg men detta är då några exemplen på olika sociala fel jag fått höra att jag gör. De har inte sagt det så direkt utan mer visar det på olika sätt genom handlingar eller bara tyckt mitt sätt att lära känna folk varit något fel.

    Vore jättetacksam för svar vad detta kan bero på! Vill ni ha mer info så fråga bara så kan jag berätta mer.

  • Svar på tråden Sociala koder
  • Anonym (Stina)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 09:27:26 följande:

    Jag har ju tyckt att jag har berättat exempel väldigt tydligt. Men från dem exempel jag skrev, ville jag enbart veta vad jag gjorde för sk fel. Och varför det blev som det blev. Det är dem frågorna jag bara velat ha svar på med hela inlägget.

    Gällande den där fikan. Jag hade träffat henne några gånger innan på ett event. Fast med flera. Eftersom jag ville bli vän med henne så tänkte jag att jag skulle föreslå en fika bara hon och jag. Bara som kompisar. Inget konstigt med det. Det är jättevanligt att fika med tjejkompisar. Jag frågade henne på fb och föreslog då en fika/shoppa i stan. Tjejer eller många gillar ju smink fika shoppa alltså tjejgrejer så fortfarande var de ju ingenting konstigt. Då eftersom jag enbart frågade om en fika bara som ett sätt att lära känna henne som en kompis. Det är ju ett sätt att ta kontakt med någon på. Så svarade hon att jag gjorde på fel sätt antingen om hon sa det direkt eller genom hennes sätt att svara mig på. Hon berättade att vi var bekanta och att hon gick beteendevetenskaplig linje. Jag kände mer att hennes sätt var extremt konstigt eftersom jag bara hade frågat om en fika i stan. Det kan ju ha varit så att hon tolkade det som något annat men hon hade bara kunnat säga istället att hon inte kunde ses eller något. istället för att vi var bekanta och att hon gick ett beteendevetenskapligt program, förstår inte riktigt vad hon ville komma med det? Vem säger liksom så om man frågar om man ska ses? Jag ska träffa en ny vän men hon fattar inte att jag bara vill träffas för att lära känna henne mer som kompis, och hon pratar om att hon går en linje och att hon vet pga det hur man tar kontakt med andra. Hon fattade ju fan inte ens mitt sätt så därför undrade jag då rent allmänt om hur hon tar kontakt med andra. Berättar hon då samma sak till dem då om någon frågar henne har du lust att följa med på bio? Eller fika.


    Jag tycker du förklarar bra vad problemet är. Med din diagnos kommer en svårighet att ha en balans mellan att *ha rätt* och *göra vad som är social accepterat*. Jag förstår helt vad du menar med att andra gör samma saker men det drabbar dem inte på samma sätt. Det är orättvist. Men du kan faktiskt inte göra något åt det. Det går inte att få den rättvisan som skulle vara skön att uppleva.

    Så du måste fråga dig: VAD är det du vill ha? Och HUR kan du få det? Det är här det blir en krock med känslan av orättvisa. För du vill ha nya vänner men du upplever orättvisa i hur du blir bemött och hur andra blir bemötta. Och då fastnar du i det och funderar väldigt mycket över varför det är så. Och då missar du liksom chansen att få nya vänner. Det är JÄTTESVÅRT med sociala koder för de ändras hela tiden och beror väldigt mycket på vem det gäller och vilken situation man är i.

    Jag tror att du skulle må bra av att träffa andra i ett sammanhang. Alltså inte för att få vänner att gå och fika med utan faktiskt göra något tillsammans och att det ÄR det sociala. T ex en kurs. OM du sen får kontakt med någon och går och fikar så är det en bonus men det ska inte vara målet. Träffa andra och gör saker ihop (måla, sjunga i kör, studera historia t ex). Där har du ett färdigt socialt sammanhang där du inte behöver kämpa så mycket. Önskar dig all lycka till.
  • Anonym (...)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 09:27:26 följande:

    Jag har ju tyckt att jag har berättat exempel väldigt tydligt. Men från dem exempel jag skrev, ville jag enbart veta vad jag gjorde för sk fel. Och varför det blev som det blev. Det är dem frågorna jag bara velat ha svar på med hela inlägget.

    Gällande den där fikan. Jag hade träffat henne några gånger innan på ett event. Fast med flera. Eftersom jag ville bli vän med henne så tänkte jag att jag skulle föreslå en fika bara hon och jag. Bara som kompisar. Inget konstigt med det. Det är jättevanligt att fika med tjejkompisar. Jag frågade henne på fb och föreslog då en fika/shoppa i stan. Tjejer eller många gillar ju smink fika shoppa alltså tjejgrejer så fortfarande var de ju ingenting konstigt. Då eftersom jag enbart frågade om en fika bara som ett sätt att lära känna henne som en kompis. Det är ju ett sätt att ta kontakt med någon på. Så svarade hon att jag gjorde på fel sätt antingen om hon sa det direkt eller genom hennes sätt att svara mig på. Hon berättade att vi var bekanta och att hon gick beteendevetenskaplig linje. Jag kände mer att hennes sätt var extremt konstigt eftersom jag bara hade frågat om en fika i stan. Det kan ju ha varit så att hon tolkade det som något annat men hon hade bara kunnat säga istället att hon inte kunde ses eller något. istället för att vi var bekanta och att hon gick ett beteendevetenskapligt program, förstår inte riktigt vad hon ville komma med det? Vem säger liksom så om man frågar om man ska ses? Jag ska träffa en ny vän men hon fattar inte att jag bara vill träffas för att lära känna henne mer som kompis, och hon pratar om att hon går en linje och att hon vet pga det hur man tar kontakt med andra. Hon fattade ju fan inte ens mitt sätt så därför undrade jag då rent allmänt om hur hon tar kontakt med andra. Berättar hon då samma sak till dem då om någon frågar henne har du lust att följa med på bio? Eller fika.


    Att ses själva på en fika brukar kompisar göra när man redan känner varandra ganska väl. Man gör det inte för att lära känna varandra. Oftast lär man känna varandra i ett annat sammanhang, som skola eller förening. Det är att gå för fort fram att föreslå fika med någon för att lära känna denne. Tyvärr. Det kanske skulle funka bättre med personer som har samma typ av diagnos som du själv har. Däremot brukar folk som ska dejta någon de inte träffat tidigare, typ en Tinderdejt, ses på en fika. I det sammanhanget är det det normala. Det beror på sammanhanget, och det är svårt för dig att förstå. Tjejen försökte förklara det för dig, men du fastnar på rätt/fel och att hon nämnde sin utbildning istället för att ta till dig det som hon försökte lära dig.
  • Anonym (Aaa)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 09:27:26 följande:

    Jag har ju tyckt att jag har berättat exempel väldigt tydligt. Men från dem exempel jag skrev, ville jag enbart veta vad jag gjorde för sk fel. Och varför det blev som det blev. Det är dem frågorna jag bara velat ha svar på med hela inlägget.

    Gällande den där fikan. Jag hade träffat henne några gånger innan på ett event. Fast med flera. Eftersom jag ville bli vän med henne så tänkte jag att jag skulle föreslå en fika bara hon och jag. Bara som kompisar. Inget konstigt med det. Det är jättevanligt att fika med tjejkompisar. Jag frågade henne på fb och föreslog då en fika/shoppa i stan. Tjejer eller många gillar ju smink fika shoppa alltså tjejgrejer så fortfarande var de ju ingenting konstigt. Då eftersom jag enbart frågade om en fika bara som ett sätt att lära känna henne som en kompis. Det är ju ett sätt att ta kontakt med någon på. Så svarade hon att jag gjorde på fel sätt antingen om hon sa det direkt eller genom hennes sätt att svara mig på. Hon berättade att vi var bekanta och att hon gick beteendevetenskaplig linje. Jag kände mer att hennes sätt var extremt konstigt eftersom jag bara hade frågat om en fika i stan. Det kan ju ha varit så att hon tolkade det som något annat men hon hade bara kunnat säga istället att hon inte kunde ses eller något. istället för att vi var bekanta och att hon gick ett beteendevetenskapligt program, förstår inte riktigt vad hon ville komma med det? Vem säger liksom så om man frågar om man ska ses? Jag ska träffa en ny vän men hon fattar inte att jag bara vill träffas för att lära känna henne mer som kompis, och hon pratar om att hon går en linje och att hon vet pga det hur man tar kontakt med andra. Hon fattade ju fan inte ens mitt sätt så därför undrade jag då rent allmänt om hur hon tar kontakt med andra. Berättar hon då samma sak till dem då om någon frågar henne har du lust att följa med på bio? Eller fika.


    Nu tycker jag att du förklarade tydligare, tack. Vad gäller just fika-situationen var du nog lite för tidig med att bjuda med på ensamaktivitet. Ofta brukar man istället vid första kontakterna bjuda med på gruppaktiviteter. ?Jag, Stina och Lisa ska till stan på en fika och vi/jag tänkte om du ville hänga med? Det var ju så trevligt när vi sågs på eventet förra veckan!?. Sen kan det såklart vara så olyckligt att du ofta träffar på knepiga människor. Dock är det ju lite konstigt att just du bara träffar på en massa knepiga människor. Men det kanske är en kombination. Du beter sig lite annorlunda och många av de människorna du träffar har svårt att hantera sådant. Då blir det väldigt knasigt. Det låter som att du behöver träffa väldigt utåtriktade och raka personer.

    Fortsätt vara dig själv, utvecklas och lär dig leva med ditt funktionshinder. Aktivera dig inom föreningar, träning/sporter och lär känna nytt folk i en lugnare takt så kommer du till slut hitta människor som du klickar med. Lycka till! :)
  • Anonym (Jhb)

    Men hon försökte inte hjälpa mig. På vilket sätt gjorde hon det genom att berätta att hon gick den utbildningen och att hon pga det visste hur man tog kontakt med andra? Jag vet också hur man tar kontakt med andra. Ska jag då säga till dem då att jag går den här linjen? Det är märkligt. Det är till och med märkligare än att jag ville lära känna någon. Om hon vill berätta det för sina blivande kompisar, så kommer hon inte uppfattas som normal, snarare konstig. Vissa saker säger man inte.

  • Anonym (Stina)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 10:44:58 följande:

    Men hon försökte inte hjälpa mig. På vilket sätt gjorde hon det genom att berätta att hon gick den utbildningen och att hon pga det visste hur man tog kontakt med andra? Jag vet också hur man tar kontakt med andra. Ska jag då säga till dem då att jag går den här linjen? Det är märkligt. Det är till och med märkligare än att jag ville lära känna någon. Om hon vill berätta det för sina blivande kompisar, så kommer hon inte uppfattas som normal, snarare konstig. Vissa saker säger man inte.


    Ja, hon låter faktiskt som en nedlåtande och självgod typ. Lika bra att inte vara vän med en sån person. Det finns idioter och de ska du undvika.
  • Anonym (M)

    Men alltså, det är ju jättesvårt för oss att förstå exakta situationer när vi bara har sin sida av saken. Vi vet ju inte exakt hur hon du ville fika med uttryckte sig, du kan ju t ex ha missat vissa saker pga ditt funktionshinder.

    Och ja, folk fikar. Tjejkompisar fikar och shoppar. Men ni var inte tjejkompisar. Och jag har iaf aldrig stött på att någon ytlig bekant frågar om jag vill fika eller shoppa så att vi kan lära känna varandra bättre. Det händer liksom inte. Så däri ligger felet, att du tror att det är normalt (som i enligt normer) att lära känna ytliga bekanta på det sättet.

  • Anonym (...)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 10:44:58 följande:

    Men hon försökte inte hjälpa mig. På vilket sätt gjorde hon det genom att berätta att hon gick den utbildningen och att hon pga det visste hur man tog kontakt med andra? Jag vet också hur man tar kontakt med andra. Ska jag då säga till dem då att jag går den här linjen? Det är märkligt. Det är till och med märkligare än att jag ville lära känna någon. Om hon vill berätta det för sina blivande kompisar, så kommer hon inte uppfattas som normal, snarare konstig. Vissa saker säger man inte.


    Men nej, du verkar ju inte alls veta hur man tar kontakt med andra, eftersom du uppfattas som för på och intensiv och möts av motstånd? Inse att det är här du har en funktionsnedsättning. Tror att du skulle må bra av att träffa andra med samma diagnos, då skulle du känna dig mindre ensam och kanske få tips och råd i vardagen.
  • AndreaBD
    Anonym (M) skrev 2019-06-19 10:58:21 följande:

    Men alltså, det är ju jättesvårt för oss att förstå exakta situationer när vi bara har sin sida av saken. Vi vet ju inte exakt hur hon du ville fika med uttryckte sig, du kan ju t ex ha missat vissa saker pga ditt funktionshinder.

    Och ja, folk fikar. Tjejkompisar fikar och shoppar. Men ni var inte tjejkompisar. Och jag har iaf aldrig stött på att någon ytlig bekant frågar om jag vill fika eller shoppa så att vi kan lära känna varandra bättre. Det händer liksom inte. Så däri ligger felet, att du tror att det är normalt (som i enligt normer) att lära känna ytliga bekanta på det sättet.


    Ja, jag tror också att det var för uppenbar att du hade någon plan med det. Det är okej att ha en sån plan, men den ska inte vara tydlig för den andra personen (att du redan har i tanken att du vill bli kompis med henne). Utan det ska vara som en spontan idé, du måste liksom låtsas att det bara är en tillfällig grej - inte en hel plan bakom det hela. 

    Varför? Folk blir lite nojiga om man gör så. De tänker då att de redan är del av din plan, tänkta som framtida kompis och de vill inte känna sig tvungna att bli det. De vill bestämma själva. 
  • AndreaBD

    En sak kan du också tänka på, generellt: Det kan visserligen vara bra att tänka på vad som är okej generellt, att ha det som referens, men man får inte låsa sig där. Alla människor är olika också. Människor kan ha sin egna problem eller de kan ha en dålig dag. Du bör inte köra efter en "mall" utan att kolla emellanåt hur den andra personen reagerar. Om du märker en negativ reaktion, så bör du ta det lite lugnt.

    Ibland kan man också förklara för mycket, vilket kan göra att folk tycker den där personen pratar för mycket och överanalyserar allt. 

  • Anonym (Aaa)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-19 10:44:58 följande:

    Men hon försökte inte hjälpa mig. På vilket sätt gjorde hon det genom att berätta att hon gick den utbildningen och att hon pga det visste hur man tog kontakt med andra? Jag vet också hur man tar kontakt med andra. Ska jag då säga till dem då att jag går den här linjen? Det är märkligt. Det är till och med märkligare än att jag ville lära känna någon. Om hon vill berätta det för sina blivande kompisar, så kommer hon inte uppfattas som normal, snarare konstig. Vissa saker säger man inte.


    Som sagt så har du säkert även stött på knepiga personer. Det gör vi alla, då säger man ?tack och hej?, sen släpper man det. Ni klickade inte, ni hade olika sätt att ta kontakt och hon tyckte att ditt beteende var annorlunda. Hon kunde inte hantera det, utan valde att säga nej på ett väldigt konstigt sätt. Du uppfattade då hennes beteende som annorlunda. Så kan det vara.

    Hur vill du gå vidare? Ett sätt för att lära sig hantera sådana situationer, som det blev med fikatjejen, är att på förhand bestämma sig vad man ska säga när det blir knasigt. Då kan man säga ?okej, jag ber om ursäkt om mitt beteende gick över din gräns. Du behöver inte ge mig någon lektion i hur man uppför sig. tack för pratstunden, jag kommer inte göra om det?. På så vis markerar du att det räcker, på ett respektfullt sätt, och sen går du vidare med livet. Träffar du på henne igen med gemensamma kompisar så är du lika trevlig som alltid. Då har ju du varit den vuxna och tagit ansvar för ditt egna beteende. Du kan tyvärr varken ta ansvar för eller styra andras beteenden.
Svar på tråden Sociala koder