• Anonym

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Sitter här sömnlös och med panikkänslor på grund av ett besök hos barnmorska på Ofeliamottagningen tidigt imorse.

    Ändå sedan jag först fick reda på att jag var gravid och vid varje besök hos barnmorska, mvc-läkare etc har jag förklarat att jag inte klarar av/tänker föda vaginalt - att enda alternativet för mig är kejsarsnitt. Jag har sagt ett antal gånger att inget annat är tänkbart och att jag hellre genomgår ytterligare en abort (första aborten gjordes när jag var mycket yngre på grund av att de sa till mig att jag inte kunde välja att få ett snitt) än föder vaginalt.

    Både min barnmorska och mvc läkare har lugnat mig och sagt att jag absolut inte ska oroa mig, om jag känner så starkt för detta så kommer det inte alls vara några problem att få ett planerat kejsarsnitt. Ingen fara alls, det här löser vi sa min läkare och skickade en remiss för mig till ofelia när jag var i vecka 13.

    Från att ha varit smått hysterisk och inte kunnat vara det minsta glad över graviditeten så lugnade jag ner mig och började njuta. Liksom sådär stråla som de säger att man ska göra. Idag när jag är i vecka 21 så kom jag till mitt möte, ganska oförberedd då jag antog att det var mer som en formalitet för att godkänna kejsarsnittet.

    Istället lyssnar barnmorskan på min historia och jag berättar varför jag inte klarar av att föda vaginalt och får helt plötsligt kommentaren. "Nej, det där är absolut inget skäl till att bevilja kejsarsnitt! Det kommer inte att gå."

    Jag är helt knäckt, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Har spenderat timmar hyperventilerandes och störtgråtandes. Jag förstår inte HUR kan de komma på en sån här grej NU när det inte längre går att avbryta graviditeten? Är det något slags elakt skämt? Imorgon är jag i vecka 22 då man inte ens med särskilda skäl får göra abort.

    Jag ångrar nu att jag inte satt mig in i det här mer, jag ångrar att jag inte stressade remissen som gick till ofelia. Jag förstår ingenting, vet inte hur det blev såhär. Jag har aldrig fött barn innan och min förlossningsrädsla är kanske inte av den vanligare sorten "det gör nog ont" utan beror på tidigare övergrepp och smärta/panik/ångest i samband med dessa.

    Nu, när jag tänker efter märker jag att jag inte har den minsta aning om hur det här egentligen går till, jag har bara blint trott att bms och läkares lugnande ord har varit någon slags garanti. Finns det någonting jag kan göra, någonstans att överklaga? Vad har en barnmorska (hur mycket specialist hon än må vara) för rätt att säga till mig att jag till 99%chans inte kan få kejsarsnitt efter att ha träffat mig en gång i tjugo minuter?

    Finns det någon som har erfarenhet av sånt här? Vad ska jag göra?

  • Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?
  • Ravenna
    Anonym (snittad mamma) skrev 2012-02-26 01:45:36 följande:
    Oj, du verkar ha fått allt om bakfoten.. Skulle ingen behöva förklara varför denne vill snittas skulle våra skatter höjas enormt! Snitt skall de vara restirikta med. Men självklart ska de som måste ha snitt få det. Men det är ingen rättighet för vem som helst..
    Nej, skatterna skulle inte behöva höjas enormt.

    Om man ställer själva proceduren snitt mot förlossning rakt av (alltså från ankomst på sjukhus tills dess att mamman åker hem första gången) så är en förlossning något billigare. Inte mycket. Något.

    Men om man ställer ett planerat snitt mot en vaginal förlossning som anses normal och räknar med både psykologmanipulationen i förväg och dessutom all eftervård och efterföljande operationer och allt annat som förlossningsskadade behöver efter relativt normala förlossningar så blir faktiskt snittet billigare.

    Och även OM det skulle bli dyrare så ser jag hellre att kvinnan får makt över sin egen kropp än att vi bygger en ny sportarena.
  • Sjömamma
    Anonym (snittad mamma) skrev 2012-02-26 01:45:36 följande:
    Oj, du verkar ha fått allt om bakfoten.. Skulle ingen behöva förklara varför denne vill snittas skulle våra skatter höjas enormt! Snitt skall de vara restirikta med. Men självklart ska de som måste ha snitt få det. Men det är ingen rättighet för vem som helst..
    Men snälla du, varför tror du att typ "alla" kvinnor skulle välja snitt om de fick? Det är ju ett helt orealistiskt scenario. De flesta skulle ändå välja att föda vaginalt. Men det skulle kunna sparas in mycket pengar på att de kvinnor som vill välja snitt först ska "behandlas" för sin "onaturliga" skräck. Som Ravenna skriver ovan.

    Räknar man dessutom ut ett snittvärde för vad en vaginal förlossning kostar totalt med all eftervård i form av komplikationer, framfallsoperation, korrigerande kirurgi etc etc, så kostar den nog många kronor mer än ett kejsarsnitt.

    Min förlossning var helt "normal" men har gett mig skador som hittills har kostat både mig och sjukvården mycket pengar. Har ingen aning om vad slutnotan kommer att bli.

    Trots detta är jag inte så säker på att jag skulle vilja ha ett snitt om jag nu nån gång skulle vilja föda barn igen. Jag skulle hellre se att sjukvården tog komplikationer från vaginala förlossningar på allvar och inte anse att det är något man bara får räkna med. Då skulle fler komplikationer och skador i första hand förhindras och i andra hand behandlas korrekt. Det skulle spara många skattekronor!

    Förlåt TS för OT men som vanligt spårar alla trådar om snitt helt ur och blir något slags för och emot-tävling. Huvudsaken är att du fick hjälp med ditt problem. Önskar dig en fortsatt bra graviditet!
  • Anonym
    mim01 skrev 2012-02-26 00:58:34 följande:
    Anmäl! Du har rätt till planerat snitt. Du ska inte ens behöva förklara varför. Jag har fått två planerade snitt. Första gången var knepig. smällde igen dörren på en läkare,min kille fick gå upp och skälla ut dom osv. men snitt ska du ha,annars jäklar. anmäl,anmäl! kränkande behandling skulle jag uttrycka det som om jag var du!

    Moget beteende, verkligen.
  • mim01

    Vad menar du med moget beteende,jag anser att det är moget beteende att få bestämma över sin egen kropp.
    Hon har ju förklarat att hon är förlossningsrädd och det är en laglig andledning att få ett snitt beviljat. Ni som säger annat är präktiga. Vi kvinnor måste stå upp för oss själva,och utgångsläget för en som är rädd är oftast snitt iaf så då b lir det ju väldigt dyrt i slutändan.så hur tänkte du nu.??

  • Essien
    mim01 skrev 2012-02-26 16:26:23 följande:
    Vad menar du med moget beteende,jag anser att det är moget beteende att få bestämma över sin egen kropp. Hon har ju förklarat att hon är förlossningsrädd och det är en laglig andledning att få ett snitt beviljat. Ni som säger annat är präktiga. Vi kvinnor måste stå upp för oss själva,och utgångsläget för en som är rädd är oftast snitt iaf så då b lir det ju väldigt dyrt i slutändan.så hur tänkte du nu.??

    För att de mår bättre om inte bara deras snippor är spräckta med ett kasst sexliv som bieffekt. De vill inte vara ensamma med att kissa på sig lite här och där och vill ha med fler i sin lilla klubb, frivilligt eller ej.
  • Lady32

    Om jag förstått rådande lagar/rekommendationer rätt, är det så att man aldrig kan kräva ett operativt ingrepp, men man kan dock önska ett sådant. Detta inkluderar alltså planerade kejsarsnitt. Sedan varierar rutinerna lite mellan olika sjukhus och landsting, men generellt fungerar det så att man kontaktar sin barnmorska, som i sin tur skickar en remiss till Aurora/Klara-bm, där man får tid för samtal. Man träffar sedan denna BM en/flera gånger och diskuterar de förutsättningar, ev. problem, erfarenheter, önskemål, argument osv man har, tills man antingen kommer fram till att man önskar föda vaginalt, eller via planerat snitt. Om man vill ha ett planerat snitt, meddelar man BM detta, och hon bör då boka en tid för "snittsamtal" men behörig läkare. Det är denna läkare som fattar beslutet att antingen bevilja eller neka ett planerat snitt.

    Vid samtalet med läkaren gäller följande: (Kopierat från en PDF-fil, vars källa anges längst ner i inlägget).

    Indikation:
    Det är relevant att tillmötesgå en kvinnas önskemål om kejsarsnitt om förutsättningarna nedan är uppfyllda:

    Patientrelaterade förutsättningar:
    • Kvinnan har redovisat skälet för sitt önskemål om kejsarsnitt, och det bedöms vara tillräckligt tungt vägande.

    • Kvinnan står fast vid sin önskan även efter det att hon (1) fått information om kort- och långsiktiga konsekvenser av olika förlossningssätt för såväl modern som foster/barn och (2) blivit erbjuden/fått stödsamtal/annan typ av insatser.

    Vårdprocessrelaterade förutsättningar:
    • En strukturerad anamnes har upptagits och bland annat utifrån denna har kvinnans skäl och styrkan i det
    (exempelvis grad av rädsla/ångest) värderats.

    • En bedömning av kvinnans möjligheter att genomföra en vaginal förlossning har gjorts utifrån risken att det ska bli ett akut kejsarsnitt, en förlossningskomplikation ska uppstå eller att kvinnan ska drabbas av förlossningsrelaterad psykisk ohälsa. Risken för kort- eller långsiktiga komplikationer vid eller efter ett eventuellt planerat kejsarsnitt ska också ha vägts in.

    • Information om kort- och långsiktiga konsekvenser av kejsarsnitt för mor och barn har getts såväl muntligt som
    skriftligt.

    • Lämpliga stödinsatser har utformats utifrån en sammanvägning av styrkan i angivna skäl och risken för ovan
    nämnda komplikationer vid en vaginal förlossning. Stödinsatsernas art och intensitet kommer att variera efter hur
    kvinnans behov bedömts.

    • Stödjande samtal/insatser har erbjudits/genomförts.

    Vårdgivarrelaterade förutsättningar:
    • Vid kliniken bör en handlingsplan upprättas för hur kvinnor med olika skäl och risknivå ska handläggas.
    Denna utformas utifrån den vårdtradition som finns lokalt och syftar till enhetlighet inom kliniken.

    Källa: www.skl.se/MediaBinaryLoader.axd&FileName=Indikation+f%C3%B6r+kejsarsnitt+p%C3%A5+moderns+%C3%B6nskan.pdf

    Lycka till! (Och tänk på att vara väl förberedda och pålästa när ni träffar läkaren.. Era möjligheter att få snittet beviljat ökar avsevärt om ni kan argumentera sakligt för era önskemål.)

  • mim01

    Glöm det där! en kvinna som vill ha snitt har skäl till det. Behövs inte rabblas upp massa skit. Snitt är en rättighet!

  • Lady32
    mim01 skrev 2012-02-26 16:26:23 följande:
    Vad menar du med moget beteende,jag anser att det är moget beteende att få bestämma över sin egen kropp.
    Hon har ju förklarat att hon är förlossningsrädd och det är en laglig andledning att få ett snitt beviljat. Ni som säger annat är präktiga. Vi kvinnor måste stå upp för oss själva,och utgångsläget för en som är rädd är oftast snitt iaf så då b lir det ju väldigt dyrt i slutändan.så hur tänkte du nu.??
    Jag förstår hur du tänker, men vill bara påvisa att du dock (tyvärr) saknar underlag för ditt påstående att vi kvinnor har RÄTT enligt LAG att KRÄVA ett snitt. Enligt den information jag hittat (och fått muntligt, från många olika håll) stämmer det alltså inte. Även om jag kan tycka att det borde vara så, så är det dock inte så. Inte än i alla fall. Kanske i framtiden?
    mim01 skrev 2012-02-26 20:17:03 följande:
    Glöm det där! en kvinna som vill ha snitt har skäl till det. Behövs inte rabblas upp massa skit. Snitt är en rättighet!
    Glöm och glöm...det var inget jag hittade på själv precis.. Hänvisar åter till källan: "Rapport 2011:09 från samarbetsprojektet Nationella medicinska indikationer. / Svenska Läkaresällskapet, Sveriges Kommuner oc landsting, Socialstyrelsen och SBO".

    Vidare bör jag kanske förtydliga att jag själv är en sådan kvinna, som fått snitt beviljat för några dagar sedan, pga. förlossningsrädsla, så jag vet inte varför du är så "aggressiv"..? Jag är FÖR möjligheten att välja själv, inte emot. Tyckte det framgick i mitt inlägg, men kanske inte. Ville bara informera om vad som krävs för att få snitt beviljat, för oavsett vad någon av oss tycker om det, så finns det dock förutsättningar och krav som måste uppfyllas för att FÅ det beviljat. 
  • Ravenna

    Vi borde ha möjlighet att välja och lagligt stöd för detta. Men det är inte så.

  • Anonym
    mim01 skrev 2012-02-26 16:26:23 följande:
    Vad menar du med moget beteende,jag anser att det är moget beteende att få bestämma över sin egen kropp. Hon har ju förklarat att hon är förlossningsrädd och det är en laglig andledning att få ett snitt beviljat. Ni som säger annat är präktiga. Vi kvinnor måste stå upp för oss själva,och utgångsläget för en som är rädd är oftast snitt iaf så då b lir det ju väldigt dyrt i slutändan.så hur tänkte du nu.??

    Smalla I dorrar? Skalla ut folk? Det ar sa ett trotsigt barn diskuterar.
Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?