Knivdåd på skola i Tranås

En anställd skadades lindrigt i ett knivdåd vid en skola i Tranås på tisdagsmorgonen.

Minst en person har skadats i ett knivdrama på en skola i Tranås. Arkivbild.
Minst en person har skadats i ett knivdrama på en skola i Tranås. Arkivbild.

En pojke i mellanstadieåldern har omhändertagits i ärendet, som rubriceras som två mordförsök och ett fall av förberedelse till mord.

Exakt vad som hänt var vid lunchtid fortfarande oklart, men en anställd på skolan fick lindriga skador i samband med att ha blivit attackerad av pojken.

– Det är för tidigt att säga var skadorna kommer ifrån, vi kan inte bekräfta det i nuläget, säger Jonas Lindell, som är chef för lokalpolisområde Höglandet.

– Det är en person som i samband med att den blir attackerad har ådragit sig en skada, om den orsakats av gärningsmannen eller på annat sätt är oklart.

"Konflikt"

Minst en anställd till attackerades, men klarade sig utan skador. Enligt polisen verkar det en konflikt mellan pojken och en annan skolelev ligga bakom.

– Det är inte riktat mot skolan som sådan, utan en konflikt mellan två elever. Vad det består i måste vi utreda i det fortsatta arbetet med socialtjänsten, säger Jonas Lindell.

Den omhändertagna pojken är inte straffmyndig. Ärendet rubriceras dock som försök till mord mot de två skolanställda, samt förberedelse till mord mot den andra eleven.

– Exakt vad gärningarna består i kan jag inte gå in på, det måste utredningen få visa. Men det är initialt den brottsrubriceringen som vi jobbar med, säger Jonas Lindell.

"Uppjagad stämning"

Det var strax efter klockan 8 på tisdagen som det kom ett larm om en knivbeväpnad elev på skolan i Tranås. Strax efter klockan 9 hade en en pojke i mellanstadieåldern omhändertagits, sedan han först gömt sig inne på skolområdet.

Pojken beskrivs ha varit "kraftigt agiterad" och fördes bort för att genomgå en läkarundersökning.

– Det har varit en väldigt uppjagad stämning på platsen, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson i polisregion Öst.