"Får KRUPP av min man som aldrig visar känslor" – Parterapeuten svarar

Inte ens på förlossningen verkade han kunna "öppna upp sig", menar läsaren. Här kan du ta del av parterapeutens svar!

Genrebilder. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Unsplash / Unsplash / Unsplash
Genrebilder. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Unsplash / Unsplash / Unsplash

Läsarfråga: "Han har aldrig hållit mig i handen"

Hej!
Lever tillsammans med en man sen tre år tillbaka. Vi har precis fått en liten pojke och jag har två barn sen tidigare. Mitt problem är att min man inte kan visa några känslor. Han har aldrig hållit mig i handen, och jag kan räkna på en hand hur många gånger jag får en spontan puss. Jag har gått igenom hela graviditeten, utan ett enda uttryck för kärlek eller fråga om hur jag mår. Jag orkar snart inte mer. Om jag frågar varför får jag till svar, ”Jag är uppväxt så, min familj visar inga känslor”.

När jag frågar honom om han älskar mig får jag till svar, ”du vet att jag inte kan säga sånt, men så länge jag är här betyder det väl det”. Självklart kan man undra vad jag överhuvudtaget gör med denna man. För övrigt är han jättebra på alla sätt, ansvarsfull, bra med barnen osv. Men allt det där praktiska är ju en sak och vårt förhållande en annan. När vi precis träffades var han inte alls så, snarare tvärt om. Jag får KRUPP på att han inte kan visa några känslor.
Vad ska vi göra?
/Ledsen

Parterapeuten svarar: Viktigt att han vill ha en förändring

Vill du ställa en fråga till våra experter?

Hej!

Det är uppenbart så att din partner har svårt att prata om och visa känslor. Även om man vuxit upp i en familj där man inte visat känslor kan man lära sig att göra det om man är motiverad.

Man får dock tänka på att det kan vara svårt att få kontakt med sitt känsloliv och att sätta ord på det om man inte alls är van att göra det. Det är inte så att han plötsligt kan förändras utan det tar tid. Det viktigaste är att han vill ha en förändring och att han känner sig trygg med dig att utforska sina känslor. Kanske behöver han prata med någon utomstående professionell person som kan vara till hjälp. I stort sett alla människor är födda med samma känsloregister men det kan bli så att man tränger bort dem.

Hälsningar Gerd Elliot, parterapeut