Barnets första mobil? Det här ska du installera, blocka och begränsa

Har ditt barn fått sin första mobiltelefon? Då finns det några saker du ska installera, blocka och begränsa tillgången till! Familjeliv listar vad du behöver göra.

Barnets första mobil.
Barnets första mobil.

Okej, första mobiltelefonen. Det är ett stort steg för dig och ditt barn! Mobilen ger både frihet – men också mer ansvar. Det finns en del saker som kan vara bra att begränsa tillgången till.

Första mobiltelefonen – risken för olämpligt innehåll ökar

Plötsligt kan de skicka meddelanden till vänner och kanske gå till parken en stund på egen hand, men friheten kan också göra att de exponeras för olämpligt innehåll. Som tur är har mobiljättarna tagit fram lösningar som hjälper föräldrar att begränsa vad barnen kan göra. Detta för att hindra barnen från exempelvis sajter på nätet som inte är lämpliga.

1. Skapa en pinkod

Om du inte redan gjort det så kan det vara en bra idé att sätta en pinkod för att kontrollera barnets användandet av mobilen. För barnets första mobiltelefon är det viktigt att det är en kod som ni båda kan. Det kan vara bra att ställa in så att man måste slå in pinkoden för varje köp man gör. Detta ändrar du i inställningarna.

2. Appar för föräldrakontroll

Det finns gott om appar som kan hjälpa föräldrar att ha koll på vad barnen gör med sina telefoner och plattor.

Exempel på appar:

  • Net Nanny
  • Norton Family Parental Control
  • Mobicip
  • Qustodio
  • Kidlogger
  • SecureTeen

3. Skapa ett familjekonto

Om barnen har en egen mobil som exempelvis en Iphone, kan man skapa ett delat familjekonto. Med detta konto kan du som förälder ställa in så att barnet måste få ett godkännande av dig för varje ny app som installeras.

4. Skapa en begränsad profil

Se till att barnets första mobiltelefon har en begränsad profil där du aktiverar olika funktioner och låser andra. Då kan du styra vad ditt barn kommer att få se i sin mobil. Vissa appar kan du spärra helt och på andra kan du styra vilka sidor som ditt barn kan tänkas nå via webbläsaren.

5. Begränsa mobildatan och surfandet

Ifall du vill kunna styra hur mycket ditt barn är ute på internet kan du hålla koll på deras surfande. Detta genom att ändra i inställningarna för mobildataanvändningen. Exempelvis om du vill att ditt barn endast ska kunna använda en app hemifrån med wifi eller att de inte ska göra slut på hela surfpotten genom att strömma film.