Ljuger föräldrar till snoriga barn? "Hävdar att de har allergi"

December månad slog rekord i VAB. Men var det på grund av allergi...?

Vabandet slår nya rekord.
Vabandet slår nya rekord.

December månad blev inte helt oväntat en rekordmånad i VAB, vård av barn. Mellan den 15 november och 12 december fick Försäkringskassan in över 590 000 ansökningar om VAB. Enligt försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niclas Löfgren blev det därmed en rekordmånad.

Läs också: Vabbstress: "Jag försöker pusha mina barn att gå till förskolan trots att de är snuviga"

Föreskoleläraren: "Frågan är om det verkligen är allergi"

Det är ingen tvekan om att det är snoriga tider. Men frågan är hur ärliga föräldrarna egentligen är när de får samtal från förskolan om att de måste komma och hämta sina snoriga barn?

I ett reportage i Sveriges Radio berättar förskoleläraren Anna Henriksson om att hon fått ringa många samtal till föräldrar för att be dem hämta sina snoriga barn.

– En del föräldrar kör med argumentet att deras barn har allergi, men frågan är om det alltid är allergi, säger hon.

RS-virus, covid-19 och säsongsinfluensa – samtidigt

Bakom VAB-siffrorna ligger inte bara coronapandemin. Parallellt med den ökande smittspridningen har även RS-virus och säsongsinfluensa stått för stora mängder sjukdomsfall i år. Sjukdomsfallen bland elever och personal har bland annat gjort att International School of Älmhult och Nytorpsskolan i Salems kommun tvingats stänga för terminen, efter lokalt coronautbrott och lärare som vabbat.